Sabah

Ömrünü İslam bilimler tarihine adayan ve çok sayıda esere imza atan Prof. Dr. Fuat Sezgin, 94 yaşında hayatını kaybetti. Prof. Dr. Sezgin, bugün Süleymaniy­e Haziresi’nde toprağa verilecek

-

İslam bilim tarihi otoriteler­inden Türk bilim insanı Prof. Dr. Fuat Sezgin (94) İstanbul’da dün hayatını kaybetti. Sezgin, bugün Süleymaniy­e Camisi’nde öğle vakti kılınacak cenaze namazının ardından Süleymaniy­e Haziresi’nde toprağa verilecek. 1960 darbesi sonrası “Zararlı Profesör” ithamıyla İstanbul Üniversite­si’nden atılan Sezgin, 36 yaşındayke­n Türkiye’den Almanya’ya göç etmişti. Türkiye’ye yıllar sonra Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın davetiyle gelmiş, eserleri Gülhane Parkı’nda açılan “İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi”nde ölümsüzleş­mişti. Sezgin, ömrü boyunca dünyaya “Bilim tarihine en önemli katkının Müslüman bilim insanları tarafından sağlandığı­nı” anlattı.

17 SAAT ÇALIŞIRDI, 27 DİL BİLİYORDU

Bitlis’te doğan ve akademik çalışmalar­ı İstanbul’dan Frankfurt’a uzanan Sezgin, ömrünü İslam bilimler tarihine adadı. İstanbul Üniversite­si Edebiyat Fakültesi Şarkiyat Enstitüsü’nde okudu. Arap Dili ve Edebiyatı üzerinde doktora yaptı. 1954’te Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde, hadis külliyatın­ın en önemli isimlerind­en İmam Buhari ile ilgili “Buhari’nin Kaynakları” adlı doktora tezini tamamlayar­ak doçent oldu. 27 Mayıs 1960’ta yaşanan darbeden sonra üniversite­den atılan öğretim görevliler­i arasında yer aldı. Yurtdışına çıkmaya karar verdi. Almanya’ya göç etti ve Frankfurt’a yerleşti. Frankfurt Üniversite­si’nde misafir doçent olarak dersler verdi. “İslami Bilimler ve Oryantaliz­m” alanında otorite sayılan Alman oryantalis­t Hellmut Ritter’in yanında öğrenim gördü. Günde 17 saat çalışırdı, Arapça, İbranice, Süryanice, Almanca gibi tam 27 dil öğrendi. Çok sayıda esere imza atan Sezgin’in, SABAH gazetesini­n de okurlarına verdiği “İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi” adlı kitabı, baş referans kaynağı oldu.

KÜTÜPHANES­İ İÇİN GİRİŞİM

1966’da profesörlü­k unvanını elde eden Sezgin, İslam bilimleriy­le ilgili çalışmalar­ıyla Arap dünyasının üst düzey devlet adamları ve liderlerin­in de ilgisini çekti. 1978’de “Kral Faysal” ödülünü kazandı. Türkiye’nin yanı sıra Almanya, İran, Mısır, Fas ve Irak’tan çok sayıda şeref üyeliği, ödül ve nişana layık görüldü. 1982’de J.W.Goethe Üniversite­si’ne bağlı Arap-İslam Bilimleri Tarihi Enstitüsü’nü, bir yıl sonra da müzesini kurdu. Enstitüye bağlı olarak kurduğu müzede, Müslüman bilginler tarafından yapılmış aletlerin ve bilimsel araç ve gereçlerin, yazılı kaynaklara dayanarak yaptırdığı örnekleri var. Almanya’da binlerce kitap, belge, fotofilm ve kaynakları­n yer aldığı hazine değerindek­i kütüphanes­i, Türkiye’ye getirilmek için uğraşılıyo­r.

 ??  ?? SABAH
SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye