Sabah

Gitmeyi bilmek!

-

Ve hemen gidemedim / Ve artık gidemedim / Ve sonra hiç gidemedim... (DIP &ANSEVER böyle diyor. Gitmesi gereken ne düşünür bilinmez ama kalmaya hevesliler­i, şiirin devamında UYARMAKTA gecikmez şair; “Kurtuluş’ta son durakta bir tramvay ölüsü sanki ben; öylece kalakaldım...”

Eğer söz konusu ilişkiler ise, genelde, gidenin KAçAK, kalanın KORKAK olduğu yorumuna dek esneyen bir kavramdır; GITMEYI BILMEK...

Fakat gidilecek yeri DEğER üRETMEK üzerinden tanımlarsa­nız, sistemin yorgunluğu­na ENTROPI) varırsınız. Hele ki her şeyin hızla değiştiği dünyada... Bazıları gitmeyi bilmemeyi, “GERIYE GITMENIN EN HıZLı YOLU” diye tanımlar.

Aslında YöNETIşIM de böyle tanımlıyor. Misal &+3 gibi bir siyasi parti olsun, 6TK veya şirket; tepe yönetimine gelip, başarı göstermede­n, bulunduğu yere kazık çakmayı; “KURUMSAL ZAAF” diye tanımlıyor­uz.

6isteme YENI DüşüNCE ve TAZE EYLEMLERIN giriş ve çıkışını tıkamak, öLüMCüL HATA sayılıyor. İlişki de böyle değil midir? Kangren olmuş özel hayatlar gibi; ILIşKIDEN KOVULMUşSU­NDUR ama farkında değilsindi­r.

TECRüBE? Bir yere kadar... Fakat nereye kadar? Geçmişte 30 YıLDA oluşan tecrübeyi, bilişim çağında 3 YıLDA devşirebil­iyorsun. Üstelik tecrübe, DüNDEN öğRENMEKTI­R ve YARıNA DAIR REPERTUARı kıttır.

GENçLERI EğITME? Öğretmenin iyisi, zamanı gelince KENDINI GEREKSIZ KıLANDıR. Şayet sistemi TEK KIşIYE BAğıMLı hale getirmişse­n, ortada SüRDüRüLEB­ILIRLIK SORUNU var demektir.

KOLTUğUNA Güç VERENLER, zamanı gelince gitmeyi bilenlerdi­r. KOLTUğUNDA­N Güç ALANLARıN gitmeyi bilmesi güçtür zaten. Bu yüzden hayattan gitmeyi bildiren öLüM var koltuktan gitmeyi bildiren YASA var...

(DIP &ANSEVER ile yazıdan gitmeyi bileyim dedim; “Hepimiz kalakaldık / Elimizde tetiği çekilmeyen / Namlusu yönsüz bir tabanca gibi.../

KıLıçDAROğ­LU üzerine alınabilir. ÖNERİ-YORUM

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye