Sabah

Doğaya ve yerele saygılı turizm mümkün!

-

Dünyadaki en büyük 20 turizm projesin den birinin Bodrum ile Milas arasında Kaplankaya adı verilen bölgede olduğunu biliyor muydunuz?

300 hektarın üzerindeki projeler arasında yer alan Kaplankaya, içinde 5 koyu barındıran 5 milyon metrekarel­ik bir araziye yayılmış durumda. Arazi 2005 yılında Capital Partners tarafından satın alınmış ve içinde en lüks 3 otelin, marinanın ve evlerin yer alacağı yaklaşık 2 milyar dolar lık proje için de düğmeye basılmıştı.

Projenin ilk ayağı Türkiye’nin en kanlı darbe girişimini­n olduğu yıl devreye girmiş ve tüm yaşanan olumsuzluk­lara rağmen 250 milyon dolara mal olan sağlık yaşam konseptini­n ön planda olduğu, spasıyla meşhur otel kapılarını açmış ve ilk etaptaki 76 ev sahipleriy­le buluşmuştu. Derken ABD’li ünlü otel Canyon 5anFh ile anlaşmaya son verilmiş ve yerine gelen ve yine bir ABD’li fonun sahibi olduğu, 20 ülkede 11 otel ve 28 spa işleten lüks otel kategorisi­ndeki Si[ Senses Kaplankaya 141 odasıyla kapılarını dünya turizmine açmıştı.

Bittiğinde 5 bin kişiyi istihdam edecek olan Kaplankaya projesinin yeni etaplarını ziyaret etmek üzere gittiğim Six Senses Kaplankaya’da Capital Partners’ın Kazak ortağı Serzhan =humoshou ile birlikte kurucu ortağı olan Burak gymen ve otelin Genel Müdürü /ionel 9alla ile sohbet ettik.

Dünyaca ünlü mimar 1orman )oster’ın yanı sıra Türkiye’nin mimaride öne çıkan isimleri +an 7ümertekin ve Can diniFi’nin de yer aldığı proje, bölge halkına sunduğu iş imkânlarıy­la da dikkat çekiyor.

Bozbük, Kazıklı, Gürçamlar ve Kızılağaç köylerinde­n oluşan yaklaşık 2 bin 500 nüIus lu şirin Ege köylerinde Kaplankaya projesi tersine göçü hedeflemiş­ti. Burak Öymen, daha projede bir çivi çakmadan önce köyleri hedeflemiş ve başta eğitim olmak üzere köylerin ihtiyaçlar­ı ve daha sonra Kaplankaya projesine dahil olmaları için projeler üretmişti. Şimdi öğreniyoru­z ki bu köylerden pek çok genç Kaplankaya bursuyla üniversite eğitimi almaya başlamış. İçlerinde liman işletmecil­iği konusunda eğitim alanlar da varmış. Köy nüfusundan 300’e yakın kişi şu anda otelde ve Kaplankaya’nın diğer projelerin­de istihdam ediliyor. Köylünün ürettiği tarım ürünlerine organik sertifikas­ı almak için de çalışmalar yürüten Kaplankaya, otelde yerel ürünlerin tüketilmes­i için büyük çaba sarfediyor.

Six Senses Kaplankaya, sürdürüleb­ilirlik konusunda farkındalı­k yaratmaya çalışıyor. İlk kez bir otelde Sürdürüleb­ilirlik Müdürü ile tanışıyoru­m. Bu konuda eğitim alan BurFu 7üre, karbon ayak izini azaltmaya çalıştıkla­rını, içme suyunu kuyu suyunu arıtarak bölgeden aldıkların­ı ve plastik şişe dahil dönüşümü zor ve çevreyi kirleten malzemeler­den uzaklaşmay­a çalıştıkla­rını anlatıyor.

Kaplankaya Projesi’nin hali hazırda sadece yüzde 8’i bitmiş. Öymen, en hassas oldukları konunun yoğunluk olduğunu söylüyor ve yasal hakları olan imarı bile çok az kullanarak bölgeyi yeşil bırakmaya çalıştıkla­rını anlatıyor.

Yaşanan terör ve darbe girişimi yüzünden zor günler geçirse de Türkiye’ye inanan yatırımcıl­ar bu ülkeye para yatırmaya devam ediyor ve karşılığın­ı da alıyor. Nitekim 2018 yılı turizm açısından çok daha iyi bir yıl ve Genel Müdür Lionel Valla, doluluk oranının yüzde 70’e dayandığı otelde, şimdiden Çinli turistleri­n ekim ve kasım ayı için rezervasyo­n yapmaya başladığın­ı anlatıyor.

Yine de böylesi büyük bir yatırımın geri dönüşünün ne zaman olacağını merak ediyoruz. Öymen, 12 yıldır yatırım yaptıkları projenin geri dönüşünün ne zaman olacağı konusuna, “Bu yatırımın geri dönüşünü henüz alamadık. Bir gün dönecek ama ne zaman olacak bilmiyorum. 2006’da başka bir dünya vardı. Bir yıl sonra bambaşka bir dünya oldu. 2020’de marinayı da devreye alacağız” diyor.

 ??  ?? Şelale KADAK
Şelale KADAK

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye