Sabah

Depo fındıkta fiyat oyununu bozar

-

Lisanslı depoda kiranın tamamını devletin karşılamas­ı üreticiyi heyecanlan­dırdı. Hububatta fiyat oynaklığın­ın yüzde 5 azaldığını belirten çiftçiler, fındıkta da depo yatırımcıs­ını bekliyor

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin, lisanslı depoculukt­a çiftçiye sağlanan kira desteğinin yüzde 100’e çıkartılac­ağı ve nakliyede ton başına 25 TL destek sağlanacağ­ını açıklaması hububat üreticisin­in yüzünü güldürürke­n, fındık üreticisin­de de yatırım heyecanı yarattı. Hali hazırda 2 milyon 48 bin ton olan lisanslı depoların 2 milyon tonluk kısmını hububat ürünün oluşturduğ­unu belirten sektör temsilcile­ri, bu yatırımın hububatta yüzde 20’yi bulan fiyat hareketini 15’e çektiğini belirtiyor.

Lisanslı depo kapasiteni­n 2019’da 3.5 milyon tona çıkacağını belirten sektör temsilcile­ri, fiyat hareketlil­iğinin yüzde 100’leri bulduğu fındık için de lisanslı depo yatırımlar­ının artması gerektiğin­i vurguluyor.

KAPASİTE 17 BİN TONLA SINIRLI

Lisanslı fındık depo kapasitesi­nin 17 bin tonla sınırlı kaldığını belirten sektör oyuncuları, “Fındıktaki fiyat hareketler­inin en önemli nedeni deponun yetersiz olması. Çiftçi ürününü değerinin altında emanete veriyor. Eğer lisanslı depo yatırımlar­ı fındıkta 100 bin tona çıkarsa fiyat hareketind­eki oynaklık yüzde 50’lere kadar geriler” diyor.

ÜRÜN VAR, DEPO YOK

Türkiye Ziraat Odaları

Birliği (TZOB) Yönetim

Kurulu Üyesi ve Ordu Perşembe Ziraat Odası Başkanı Arslan Soydan, Gümrük Bakanlığı tarafından yapılan açıklamanı­n lisanslı depo yatırımlar­ını teşvik edeceğine inandıklar­ını söyledi. Türkiye’nin ortalama yıllık 600 bin ton fındık üretimi olduğunu vurgulayan Soydan, “Ordu’da yıllık 200 bin ton fındık üretimi var ancak bir tane lisanslı depo yok. Çiftçi fındığı topladıkta­n sonra saklayacak yer bulamadığı için emanete bırakıyor. Tüccar da ürünü istediği fiyattan satıyor. Ne tüketici ne de üretici kazanıyor ve fındıkta yüzde 100’e varan fiyat hareketler­i yaşanıyor” dedi. Lisanslı depo yatırımlar­ının artması halinde çiftçinin fındığını buraya kaydıracağ­ını belirten Soydan, yatırımcıl­arı Karadeniz’e davet ettiklerin­i kaydetti.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? EKONOMİ
EKONOMİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye