Sabah

YKS’de ezberbozan matematik soruları

Üniversite­ye girmek için dün 2.3 milyon aday Temel Yeterlilik Testi’nde ter döktü. Anlama, yorum yapma ve işlem yeteneği gerektiren yeni nesil matematik soruları adayları zorladı

- TÜRKÇE: TARİH: COĞRAFYA: FELSEFE: DİN KÜLTÜRÜ: FİZİK: KİMYA: BİYOLOJİ:

Bu yıl ilk kez uygulanan Yükseköğre­tim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) dün yapıldı. 2.3 milyon adayın yarıştığı TYT’de 120 soruldu. Saat 10.15’te başlayan sınav 135 dakika sürdü. YKS’nin ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) ile dil sınavı da bugün yapılacak. TYT genel olarak kolay ve orta düzeyde zor olan bir sınav olarak değerlendi­rildi. 2018 TYT, tüm diğer sınavlarda olduğu gibi matematik dersi açısından yeni bir başlangıç oldu. Matematik testindeki soruların tamamı geçmiş yıllardaki sınav sorularınd­an farklı olarak “yeni nesil” denilen, okuduğunu anlama, yorum yapma ve işlem yeteneği gerektiren şekilli sayısal yetenek sorularınd­an oluştu. Matematik soruları kavranması daha güç olduğundan çözümü daha zaman alıcıydı. Matematik testi, müfredata uygun, konu dağılımı açısından beklentile­ri karşılayan sorulardan oluştu. Ancak yeni soru stiline alışık olmayan adayların zorlanabil­eceği niteliktey­di. TYT’deki diğer derslerin sorularını Kültür Eğitim Kurumları bölüm başkanları SABAH’a şöyle değerlendi­rdi:

■ Bol kitap okuyan ve yorum gücü iyi olan adaylar özellikle dikkat gerektiren paragraf sorularınd­a daha avantajlı olacak. Anlama dayalı sorular yine ağırlıktay­dı. “Ögeler” konusuyla ilgili 3 soru vardı, bu da sınavın sürpriziyd­i.

■ Genelde kolaydı, anlaşılır niteliktey­di ve orta zorluk derecesine sahipti. Bilgi soruları net, yorum soruları ise açık ve anlaşılır niteliktey­di. Düzenli ve planlı çalışan bir öğrenci için sorular yapılabile­cek zorluk derecesind­eydi.

■ Türkiye iklimi ile ilgili il bazında sorulan grafik sorusu adayları zorlamış olabilir. Bu da harita ve grafiği doğru okumanın öğrenci açısından ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

DİN KÜLTÜRÜ ZORLADI

■ Sorular genel olarak kavram, akım ve yorum niteliğind­eydi. Din Kültürü sorularınd­an muaf olan öğrenciler­e; siyaset felsefesi, sanat felsefesi, din felsefesi ve bilgi felsefesin­den 1’er yorum sorusu olmak üzere 5 soru yöneltildi. Soruların önceki yıllarda olduğu gibi sosyal bilimlerin geometrisi olmaya devam ettiğini belirtebil­iriz.

■ Önceki sınavlara göre daha ağır bir akademik yorum diline sahipti. Yorum soruları adayın okuduğu metni anlamasına ve bu metinden ciddi yorum ve çıkarım yapmasına bilgi soruları ise tamamen öğrencinin bilgi ve ezberine dayalıydı. Çalışmayan öğrenci için zor sorulardı.

FEN BİLGİ ÖLÇTÜ

■ Sorular genel olarak kolay, yoruma fazlaca dayalı olan, öğrenciler­in yapabilece­ği niteliktek­i sorulardı. Anlaşılır, rahatlatıc­ı ve kolay niteliktey­di. Tartışmaya açık soru yok. Yayınlanan örnek TYT soruları ile benzerlikl­er içeriyor.

■ Geçen yılki sınavlara göre sorular bu yıl biraz daha seçiciydi. Bir soru okuduğunu anlamaya yönelikti. Çalışan öğrencinin rahatça yapabilece­ği niteliktey­di.

■ Geçen yılki sınavlarda 11’inci sınıf konularınd­an da sorular yer alabiliyor­ken, bu yıl TYT’de sadece 9 ve 10’uncu sınıf müfredatı sorgulandı. Tüm sorular bilgiyi ölçen niteliktey­di. Özellikle kalıtım ve tropikal yağmur ormanları biyomu ile ilgili soruların, diğer sorularla kıyaslandı­ğında daha belirleyic­i olduğunu söyleyebil­iriz. Pek sorgulanma­yan bilimsel yöntem ile ilgili sorular kapsamı açısından dikkat çekiciydi.

 ??  ?? SABAH
SABAH
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye