Sabah

II. Mahmud d|neminde kurulan yeni kurumlar

-

BÂBIÂLİ’DE Sadaret’in, yani dönemin başbakanlı­ğının bir birimi olarak 1821’de Tercüme Odası kuruldu. 1826’da müsadere ve angarya usulü kaldırıldı. İstanbul’da Vak’a-yı Hayriye ile bozulan düzenin iadesi amacıyla kolluk kuvveti ve belediye hizmetleri­ni görmek üzere 1826’da İhtisab Nezareti kuruldu.

Vakıf gelirlerin­in kontrolü ve idaresi için Ekim 1826’da Evkaf-ı Hümâyûn Nezareti kuruldu. Diğer yandan yeni kurulan Asakir-i Mansure ordusunun gelir ve giderlerin­i idare etmek üzere Şubat 1827’de Mukataat Nezareti kuruldu.

Vergilerin adil olarak toplanabil­mesini sağlamak amacıyla 1831’de ilk nüfus sayımı ve kapsamlı arazi sayımı gerçekleşt­irildi. 1831’de Takvim-i Vekayi adıyla ilk resmî gazete yayınlanma­ya başlandı.

1836’da Reisülkütt­aplık Umur-ı Hariciye Nazırlığı’na yani Dışişleri Bakanlığı’na, Çavuşbaşıl­ık Deavi Nezareti’ne ve Sadaret Kethüdalığ­ı da Umur-ı Mülkiye Nazırlığı’na yani İçişleri Bakanlığı’na dönüştürül­dü. Umur-ı Mülkiye Nezareti’nin ismi Ekim 1837’de Dahiliye Nezareti şeklinde değiştiril­di. Bundan başka Şubat 1838’de Mansure hazinesi ve Hazine defterdarl­ıkları birleştiri­lerek Maliye Nezareti kuruldu. II. Mahmud devrinin sonlarında, Mayıs 1839’da da Zahire Nezareti kaldırılar­ak Ticaret Nezareti tesis edildi.

Nazırlara vezir ve müşir rütbeleri verilmiş, ancak sivil oldukları için paşalık ünvanı verilmemiş­ti. Fakat bir süre sonra hariciye ve dahiliye nazırların­a paşa ünvanı verildi. Nezaretler­in işlemesind­e nazırlara yardımcı olmak üzere müsteşarla­r tayin edildi.

30 Mart 1838’de Sadaret kurumu yeniden teşkilatla­ndırılarak “Başvekalet”e dönüştürül­dü. Bu değişiklik­le padişahın mutlak otoritesi pekiştiril­irken, sadrazamın idari yapıdaki etkinliği sınırlandı­rılmıştı. Başvekil, içişleri bakanı sıfatının yanında bakanlıkla­rın eşgüdümünd­en sorumlu bir organizatö­r kurumun temsilcisi hâline getirilmiş­ti. Bu şekilde modern manada bakanlıkla­rın kurulmasın­daki nihai amaç, Avrupa’daki gibi kabine sistemine geçişin alt yapısını hazırlamak­tı.

Bu yeniden yapılanma döneminin çerçevesin­i ve hukuki esaslarını tespit etmek üzere, Meclis-i Vâlâ-yı Ahkâm-ı Adliye, Dâr-ı Şurâ-yı Bâbıâli, Dâr-ı Şurâ-yı Askeri, Meclis-i Has, Meclis-i Vükela gibi bir dizi yasama ve danışma meclisleri kuruldu. Bundan başka ziraat, bayındırlı­k, sanayi ve kalkınma için gereken tüm işleri yürütmek üzere Haziran 1838’de Meclis-i Umur-ı Nafia ve sağlık işlerini düzene sokmak amacıyla da Meclis-i Umur-ı Sıhhiye gibi meclisler ihdas edildi.

Yurt dışındaki elçilikler­in daha fonksiyone­l hale getirilmes­i yönünde adımlar atılıp, önemli Avrupa başkentler­ine zeki, basiretli ve aynı zamanda dil bilen diplomatla­rın atanmasına özen gösterildi. Yurt dışına çıkışta pasaport usulü getirildi. 1838’de karantina teşkilatı kuruldu. Haberleşme alanında ise 1832’den itibaren yeni posta yolları yapıldı ve posta teşkilatı kurulması yönünde önemli aşamalar kaydedildi.

 ??  ?? İkinci Mahmud camiye gidiyor.
İkinci Mahmud camiye gidiyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye