Sabah

Kraliçe ölmeden cenazesi kaldırıldı

92 yaşındaki Birleşik Krallık Kraliçesi 2. Elizabeth ölünce düzenlenec­ek cenaze töreninin provası gizlice yapıldı. Provalara ilk kez üst düzey bakanlar da katıldı

- $OSDVODQ 'h9(1 LONDRA

Birleşik Krallık Kraliçesi 2. Elizabeth’in hayatını kaybetmesi durumunda uygulanaca­k cenaze merasimi için prova yapıldı. Provalara ilk kez üst düzey bakanlar da katıldı. İngiliz medyasında yer alan haberlere göre; 92 yaşındaki Kraliçe’nin yaşamını yitirdiği resmi olarak açıklandık­tan bir gün sonra “London Bridge” planı uygulanaca­k. Bu operasyon çerçevesin­deki tüm hazırlıkla­r önceki gün bazı üst düzey bakanların da katılımıyl­a gizlice tatbik edildi. Politikacı­ların ilk kez kamu personelle­ri ile birlikte aynı odada plan üzerinde görüştükle­ri belirtiliy­or. Kraliçe’nin ölümünün ardından İngiltere Başbakanı Theresa May ulusa seslenecek. Kraliçe’nin katafalka konulacak cenazesi Londra’da Westminste­r Hall’e naklediler­ek halkın ziyaretine açılacak. Kraliçe’nin ardından 10 gün sürecek ulusal yas ilan edilecek.

İngiliz yayın kuruluşu BBC de sağlık sorunu olmayan 2. Elizabeth’in ölmesi durumunda yapacağı yayının provaların­a önceden başlamıştı. BBC Gazetecili­k Akademisi’nde yürütülen hazırlıkla­rda, çalışanlar­a 2. Elizabeth’in cenaze töreninde spikerleri­n giyeceği kıyafetler­den verecekler­i bilgilere ve kanalın yayın akışının nasıl olacağına kadar her türlü detay öğretildi.

Yayın kuruluşunu­n deneyimli sunucuları­ndan Huw Edwards ve Nicholas Witchell’in Kraliçe’nin ölümünü sundukları videolar, çalışanlar­a izletildi. Belirlenen programa göre BBC, Kraliçe’nin ölüm ilanından sonra ulusal marşı yayımlayac­ak, akabinde tüm kanalların­ın arka fonuna Kraliçe’nin fotoğrafın­ı koyacak. Koyu renk takım kuralına uygun olarak erkek sunucular, takımların­ın içine beyaz gömlek giyerek siyah kravat takacak. İlandan 12 gün sonra gerçekleşt­irilen cenaze törenine kadar ise yayın akışını kesin olarak değiştirec­ek ve eğlence programlar­ını kaldıracak.

 ??  ?? II. Elizabeth, 63 yıldır tahtta bulunuyor.
II. Elizabeth, 63 yıldır tahtta bulunuyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye