Sabah

DEVLER TıBBI CIHAZ IHALESI IçIN GELDI

-

DÜNYANIN bir defada yapılan en büyük tıbbi cihaz ihalesine aralarında dünya devlerinin de bulunduğu 20 firma başvuru yaptı. İhalede en önemli şart yerlileşme oldu. KOBİ’leri de üretim kapsamına katan ihaleyle yerliler ihya olacak. Sağlığın milli ve yerelleşti­rilmesi için 10 yıl alım garantisiy­le yapılacak 10 milyar dolarlık yerli tıbbi cihaz üretim ihalesi 24 Temmuz’da gerçekleşe­cek.

10 YIL ALIM GARANTİLİ

Dünya devleri Philips ve General Elektric’in (GE) de olduğu 20 uluslarara­sı firma ihalede yarışacak. Sağlık Bakanlığı, 4 Temmuz’da gerçekleşe­cek ihale süreci için 20 günlük ek süre verdi. 10 yıl alım garantili ihale sonrasında cihazların 5 yıl içinde yüzde 50’sinin Türkiye’de üretimini hedefliyor. Yan ürünlerle birlikte 10 milyar dolarlık ürün alımı yapılacak.

Sağlık Müsteşarı Prof. Eyüp Gümüş, tıbbi cihaz ihalesinin en önemli şartının yerelleşme olduğunu hatırlatar­ak, “Dijital röntgen ve monitör alanında yerli firmalarım­ız var. MR, ultrason ve tomografi cihazların­ın ise yerli üretimle yerelleşme­sini amaçlıyoru­z. İhaleyi kazanan firma 25-30 yerli firma ve KOBİ’lerle konsorsiyu­m yapacak. Yerlilik oranları yüzde 80 oranlarına çıkacak” dedi. Gümüş, ihale sonuçlanma­dan yerli firma temsilcile­ri davet ederek, görüşlerin­in alınacağın­ı belirterek, “Yerli firmalar sistemin dışında kalmayacak. Şu an yapamadığı yüksek teknolojil­i üretimi yapabilir hale gelecekler. İhaleye çıkılan 5 tıbbi cihazın 5’i de Türkiye’de üretilecek” diye konuştu. 350 MR, 538 Bilgisayar­lı Tomografi, 7 bin 142 Ultrason Cihazı, 43 bin 372 Hastabaşı Monitör Cihazı, 3 bin 236 Dijital Radyografi Cihazı alınacak.

 ??  ??
 ??  ?? ANKARA
ANKARA
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye