Sabah

“Pozitif ralli” ama nasıl?

- (DIT|R: Oktay ÖZDABAKOĞL­U - TASARıM: Nigar TEKİN

Bu sıra kiminle karşılaşsa­k, sorular “BAKAN TOTO” üzerine. Evet, isimler önemli ve merak uyandırıyo­r. Ancak bu mesainin yarısı yeni sisteme ve işleyişine ayrılsa emin olun ülke bambaşka bir noktaya ulaşacak. (Yine de onların merakını giderelim. Kabineye 3-4 milletveki­linin bakan olarak girmesi kuvvetle muhtemel!) Neyse...

<ENI SISTEM DEMIşKEN... Sadece isimlerin ve kurumların değil, zihniyetin ve iş yapma biçiminin de değişimind­en söz ediyoruz. Madalyonun kamu tarafı kadar özel sektör tarafı da bundan etkilenece­k. Örnek mi istersiniz? Öncelikli konulardan biri “PIYASA VE BILGI şEFFAFLığı!” Ne demek istediğimi­zi biraz açalım. 24 Haziran seçimlerin­in sonuçlanma­sından ve seçim sonuçların­a dair spekülasyo­nların kesilmesin­den sonra döviz kurlarında belirgin bir düşüş başlamıştı. Derken bir görünmez el devreye girdi ve kurlar yine yukarı yönlü hareketlen­di. Bu artışı destekleye­n dış kaynaklı bir gelişme yoktu. Ama kur atağı içeride pişirilip, dışarıdan dayatılıyo­rdu.

MESELE şU: Türkiye liberal piyasa şartlarına bağlı, dışa açık bir ekonomi. Haliyle dış âlemle sürekli iletişim içinde. Buraya kadar her şey olağan. Olağandışı olan husus, “BIZIMKILER­IN (!) SüBJEKTIF DEğERLENDI­RMELERININ, DUYUMA DAYALı YORUMLARıN­ıN YURTDışıNA TEYITLI (!) BILGI VEYA RISK FAKTöRü OLARAK TAşıNMASı!”

Nitekim 24 Haziran’ın ardından Türkiye için finansal piyasalard­a “POZITIF RALLI” olarak tanımlanan olumlu hava başlayacak­ken, İstanbul’daki analistler Londra ve New York’a bambaşka şeyler söylediler. “BAğıMSıZ KURULLAR KALMAYACAK”, “.ARARNAMELE­RLE HER AN HER şEY YAPıLABILE­CEK” tarzı cümleler kuruldu. Doğru bilmedikle­ri pek çok konuyu, “RISK FAKTöRü” gibi gösterdile­r. Türkiye ekonomisi de hak ettiği notu alamadı. Yönetilebi­lir riskler, “çıKMAZ” biçiminde sunulduğu için bu ortamda olumsuzluk satın alınıyor, olumlu gelişmeler ise “+ELE BIRAZ BEKLEYELIM” diye öteleniyor.

NEGATIF ALGıYı HATTA OLGUYU DEğIşTIRME­K IçIN ATıLACAK ADıMLAR BELLI:

1- Yeni ekonomik kadrolar ve yenilikçi ekonomik program.

2- Türkiye ile ilgili bilgi verenlerin özel sektörde olsalar dahi sorumluluk altına girmesi.

3- Kurumlar ve kurallar ekonomisin­in yeniden inşası ve güven ilişkisini­n pekiştiril­mesi.

4- Büyümeye duyarlı ekonomik politikala­rın sürdürüleb­ilir kılınması.

5- Tek haneli enflasyonu­n önünde engel oluşturan yönetilebi­lir fiyatlarla ilgili bir mekanizma kurulması, işlenmemiş gıda ve hizmetler sektörleri­ndeki fiyat katılıklar­ına piyasa dostu çözümler bulunması.

VE SON HUSUS... Önümüzdeki dönem, çok çalışılan, az konuşulan bir dönem olmak zorunda. Yeni hükümetin ilk işi, tebrikleri ve ziyaretler­i kabul olmamalı. Tabii ki herkes, asli işine odaklanmal­ı ve kendi alanı dışındaki hassas başlıklard­a demeç ekonomisin­in parçasına dönüşmemel­i. Kimin, hangi noktada, ne kapsamda ve hangi dönemde bilgi veya beyanat vereceği de net esaslara bağlanmalı. Ekonomide, karar vericileri­n kredibilit­esi yeniden tesis edildi mi, pek çok riskin bertaraf edileceğin­i bugünden ilan edebiliriz. MH

okan.muderrisoJ­lu#sabaK.com.tr SMS OM ya] 1 ’ye J|nder. (1. 0 TL) 1 Iacebook.com okanmuderr­isoJlu

 ??  ?? Okan MÜDERRİSOĞ­LU
Okan MÜDERRİSOĞ­LU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye