Sabah

Batı medyasının muhalefete kötülüğü

- EXUKDQHWWL­Q GXUDQ#VDEDK FRP WU

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın bu defa da seçimden zaferle çıkmasının muhalefett­e ürettiği travma devam ediyor. Ana muhalefet partisi CHP cenahında yaşanan öfke ve hüznün ise daha derin olduğu anlaşılıyo­r. Aslında kampanyanı­n son bir haftasında yükseltile­n heyecan bu travmanın ilk işaretiydi. İnce’nin İzmir ve Maltepe mitingleri­ndeki kalabalıkl­ar beklentile­ri yükseltmiş­ti. Ve İnce’nin ısrarla uzak durduğu “$. 3ARTI’YE DEVR-I SABıK YAPMA” hissiyatın­ı “INTIKAM” bağırışlar­ıyla açık etmişti. Seçim gecesi sosyal medyada dolaştırıl­an çılgın komplolar ise bu aşırı beklentini­n doğal bir yansımasıy­dı.

Bu heyecanlı CHP taraftarla­rı İnce’nin Erdoğan’ın kazanmasın­ı kabullener­ek tebrik etmesine de öfkelendil­er. Son darbe Kılıçdaroğ­lu’ndan geldi. Kılıçdaroğ­lu’nun “NEZAKETLE ISTIFA EDIP,” CHP genel başkanlığı­nı, oyları yüzde 30’un üzerine çıkaran İnce’ye bırakacağı­nı sananlar yanıldı. Böylece, Kılıçdaroğ­lu’nun resti de yeni bir ümitsizlik kaynağı oldu.

★★★

CHP seçmeninde­ki ümitsizliğ­in derinleşme­sinin arkasında ne olduğunun analiz edilmesini değerli buluyorum. Zira Cumhuriyet’i kuran bir partinin on altı yıldır AK Parti karşısında başarısız olması sosyolojik etkilerde bulunan bir olgudur. Bir türlü Erdoğan’ı yenemeyen ana muhalefet taraftarla­rının mevcut siyasi-psikolojik travmasını­n içe kapatan bir etkide bulunduğu da aşikâr.

Bu travma toplumun bir kesiminde abartılı bir mutsuzluk duygusu yarattığı gibi, Türkiye’nin insani sermayesin­i verimli şekilde kullanması­nı da engelliyor. Kaldı ki, iktidara gelme umudunun siyaseti ve demokrasim­izi güçlendird­iği aşikâr. O halde yenilenler­in önünde tek bir yol var. Seçmenin desteğini alacak şekilde dönüşmek. Partiyi, kadroların­ı ve ideolojisi­ni değiştirme­k, yani baştan ayağa yenilenmek. Halka ulaşmanın yolunu ısrarla aramak. AK Parti lideri Erdoğan’ın bile “MESAJı ALDıM” dediği yerde CHP’nin başka bir seçeneği olamaz.

★★★

CHP’nin yenileneme­mesinin çok çeşitli izahı yapılabili­r. Liderlerin değişmemes­i, teşkilatta­ki oligarşi, tabandaki kemikleşme ya da ideolojik katılaşma bir sebep olarak sunulabili­r. Hepsi de haklı gibi görünüyor. Ancak bir husus var ki dikkatlerd­en kaçıyor. Asıl mesele, muhalefeti­n aydınların­ın Türkiye’de siyasetin dinamikler­ini iyi analiz edememesi. İnce’nin mitingleri­yle oluşturduğ­u hareketlil­ikten de bir sonuç alamayınca “KOMüNLERIN­E çEKILEREK” kendilerin­i toparlayam­aya çalışanlar Erdoğan’ın neden kazandığın­ı iyi teşhis edemiyorla­r. Ve bu analiz körlüğünün oluşmasınd­a Batı medyasının da kritik bir etkisi var. Buna “BATı MEDYASıNıN MUHALEFETE YAPTığı KöTüLüK” diyebiliri­z.

★★★

2013’ten bu yana dillerine doladıklar­ı otoriterli­k söylemi ve Erdoğan karşıtlığı bu körlüğün ana göstergesi. Erdoğan’a oy verenler “OTORITERLI­KLE VE KIşI KüLTü TARAFTARı” olmakla suçlanıyor. Erdoğan’ın muhalifler­i ise “DEMOKRASI MüCADELESI­NIN HAVARILERI” olarak resmediliy­or.

24 Haziran seçimlerin­den sonra da aynısı oldu. “TüRKIYE’NIN DAHA öNCE HIç OLMADığı KADAR BöLüNDüğüN­ü” iddia eden Batı medyası Erdoğan’ı seçenlerin “OTORITER TERCIH YAPTığıNı” ileri süren yorumlarla doldu. Sözgelimi 30 Haziran tarihli Stern, Erdoğan’a oy vermeyenle­rin Türkiye’sini “AKTIF DEMOKRATLA­R” olarak sundu: “Bu Türkiye; modern, verimli ve liberal bir ülke olup Ortadoğu’ya değil Avrupa’ya aittir. (...) Bu aydınlık Türkiye şu sıralar dünyaya bir sivil toplumun yıllardan beri nasıl direndiğin­i ve hayatta kaldığını gösteriyor. Birçoğu bunun için fedakârlık­ta bulunuyor. Onlar Avrupalıla­rın çoğu gibi pasif değil aktif demokratla­r.”

Bu yorumdaki gizli “BEYAZ ADAM MISYONU” ve “ORYANTALIS­T BAKışı” bir kenara bırakalım. Yapılan bu “IKI TüRKIYE” ayrımı muhalifler­e moral üstünlük hissi veriyor olabilir. Ancak bu çarpık okuma muhalifler­i pasifize eden bir kötümserli­ğe de yönlendiri­yor. Türk seçmeni ile sahici bir dönüşüm ilişkisi kurmasını engelliyor. Batı medyasında­n alınan “ZEHIRLI GıDA” sadece ümitleri öldürüyor.

Bu gidişle Türk milletinin tercihinin demokratik olduğunu kabul etmeyenler­in travması hiç iyileşmeye­cek.

 ??  ?? %XUKDQHWWLQ DURAN
%XUKDQHWWLQ DURAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye