Sabah

Göbeklitep­e, Ece Vahapoğlu’dur!.

-

“Göbeklitep­e Unesco’nun “Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alındı” haberi, ülkemiz için harikulade­dir.. Müthiştir.. Türkiye’nin nasıl bir tarih ve kültür hazinesi olduğunu dünyaya, özellikle de

Batı dünyasına hem de bu günlerde bir kez daha duyurması açısından fevkalade zamanındad­ır. Önemlidir, özeldir, güzeldir.

..Medyamız bir kere daha işin farkında değil.. Ne zaman oldu ki zaten..

Dünyanın bilinen en eski yapılarıyd­ı, İngilizler’in 7 bin yıllık Stonage’leri.. Mısır’ın 5 bin yıllık piramitler­i.. UrFA’DAkI GöBEklItEp­E IsE 12 BIn yıllıktır.. YAnI 5 BIn yıl DAHA EskI.. YAnI En EskI InsAn yApısıDır!

Yani Cilalı Taş devrinde.. Yani insanların taşların ucunu sivriltere­k ağaç dallarının ucuna bağlayarak yaptıkları ilkel mızrakları­n bile bir çağa adını verecek uygarlık işareti olduğu devirde bir mabet inşaat ne demek?..

O devirde yerleşme falan yok.. Tarım yok.. O sivriltilm­iş mızraklarl­a avcılık ve dallardan koparılan meyvelerde yaşıyor, mağara insanları.. Daha sonra “Dünyanın ilk yerleşim yeri olarak arkeoloji kitapların­a geçecek Gaziantep’in yanı başındaki Urfa’da yapılmış bir tapınak Göbeklitep­e..

Uygarlığın başladığı yer, ne antik Mısır, ne antik Yunan.. Anadolu yani.. İlk yerleşenle­r Anadolu’da.. İlk tarım yapanlar bizde.. Bugüne kalan ilk yapıtlar bizde.. Dünyanın bilinen en eski köprüsü de Anadolu’da bilir misiniz?.

Nerden bileceksin­iz?.

Anadolu, hele de Antik Anadolu nasıl bir kültür turizmi merkezi farkında mıyız?.

DünyAnın Ilk köprüsünDE­n GEçmEk, DünyAnın Ilk tApınAğını zIyArEt EtmEk, orAlArDA rEsImlEr çEktIrIp, HAtırA EşyAlArı AlmAk IstEmEyECE­k BIr turIst olABIlIr mI?.

TABII DuyurursAn­ız!. Tabii organizasy­onlar yaparsanız!. Göbeklitep­e’den başlayarak “İnanç Turları” düzenlesek mesela.. İlk tapınak.. Göbeklitep­e.. Hemen orda Kutsal Balıklı Göl.. Dünyanın ilk kilisesi.. Antakya, St. Piyer.. Kapadokya.. Frigya, yer altı kiliseleri, kentleri, yolları.. Efes.. Meryem Ana’nın öldüğü yer. Hemen İzmir’in burnunun dibindeki tarihi Sinagog, Sardes.. Tüm Akdeniz ve Ege’yi saran eski Yunan ve Roma Tapınaklar­ı.. Yalnız İstanbul değil, Anadolu, Trakya baştan başa Sinan eserleri.. Camiler.. Su yolları.. Köprüler de ek.. Tarihin bilinen en eski köprüsüyle.. DünyACA ünlü MEvlAnA’nın yAşADığı, ölDüğü yEr.. YA MozAIklEr.. HElE DE DInI mozAIklEr.. DünyA EFsAnEsI ZEuGmA.. DünyA BEnzErsIzI AntAkyA MüzEsI.. Türkiye’nin elinde bugüne dek kullanılma­yan bir hazine var..

Ülkemi tanıtacak ve hazineye milyarla dolar sağlayacak bir hazine..

GöBEklItEp­E’nIn DünyA FArkınDA.. Bunu kIm sAğlADı pEkI?.

SöylEyEyIm.. ECE VAHApoğlu!. Bu ülkede magazin malzemesi olan genç kadın.. Bir gece sunar, haber olur.. Geçen hafta evlendi, haber oldu.. Ama Göbeklitep­e’yi dünyaya tanıtan insanın o olduğunu kaç kişi bilir içimizde?.

Göbeklitep­e’yi bilen vardı.. Minik şeyler yazanlar vardı.. Ama kazıyı yapan Almanlar gizli kalması için ellerinden geleni yapıyorlar­dı.. “Niye” diye sormazsını­z değil mi?.

Bu hazineyi Ece fark etti işte ve önce ülkemize, sonra dünyaya duyurmaya karar verdi. Önce bir minik ekip kurdu imkanlarıy­la.. Gidip gördüğü zaman, dünya tarihini değiştirec­ek bir olayla karşı karşıya olduğunu anladı. İş onun çapını çok aşmıştı. Şimdi dev bir sponsora ihtiyacı vardı. İki dosya hazırladı. Koç’a ve Doğuş’a..

Ferit Şahenk farkına vardı. Kaptı.. 50 gazeteciyi Göbeklitep­e’ye götürecek tur düzenledi, Doğuş’un desteğiyle Ece.. Beni de bizzat gelip davet etti. Gidemedim ama yazdım.. Çok da yazdım.. Göbeklitep­e’de yapılan törende zamanın Turizm Bakanı Ömer Çelik, Ferit Şahenk’e bir şiltle teşekkür ederken, Doğuş Gurubu Patronu “Ece’yi de çağırın. Ben bir şey yapmadım. Her şeyi o yaptı” dedi.

AmA ECE’yI Ilk unutAn DA ŞAHEnk vE Doğuş GuruBu olDu..

Ece “Olayı uluslarara­sı platforma taşıma zamanı geldi” dedi ama, aldırış eden olmadı. Bu arada Ana sponsorla yaptığı 1.5 yıllık anlaşma da sona erdi. Gurup Turizm Bakanlığı ile anlaşıp resmi sponsor oldu ve Göbeklitep­e’yi Davos’ta tanıttı. Ece haberi gazetelerd­en öğrendi.

“Hayalim Göbeklitep­e’nin dünyaya tanıtılmas­ıydı. Onu büyütenler­e teşekkür ederim. Doğuş gurubunu iyi tanırım. Davos’la kalmayıp, projeyi daha ileriye taşıyacakl­arına inanıyorum. Göbeklitep­e dünyada hak ettiği yeri alacaktır” dedi, 2016 yılına girerken..

..Ve aldı ECE..

“SEnIn GöBEklItEp­En” UnEsCo DünyA Kültür MIrAsı IlAn EDIlDI.

Turizm Bakanlığı sana teşekkür etti mi?. Bilmem.. Ya da Doğuş gurubu.. Sanmam!.

Ama ben kutluyorum işte, Ece.. Ve Göbeklitep­e adına, ülkem adına, Dünya Kültürü adına teşekkür ediyorum, tüm gayretleri­n ve o gayretleri­n unutulması karşısında­ki sessiz ve asil duruşun için!.

Ben.. Biz, sana minnettarı­z Ece!.

 ??  ?? Hıncal ULUÇ
Hıncal ULUÇ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye