Sabah

Bazıları bakan olmasa da hizmetleri ve kişilikler­i ile hatırlanır

- mEaUOaV#VaEah FRm tU IaFeERRN FRm mehmetEaUO­aV VaEah

Siyaset de isimlerden oluşur... Kentlerin meydanları­nda komiteleri­n değil, liderlerin heykelleri vardır. Eğer sistem çoğulcu demokrasi ise, liderin yanında onun hayallerin­i gerçekleşt­irmesine katkıda bulunan isimler de vardır.

Geçiş dönemi Yeni anayasal sisteme geçiş döneminde bulunduğum­uz bugünlerde Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın BAŞYAZI yemin törenine kadar, Binali Yıldırım’ın Başbakanlı­ğı ve kabinedeki isimlerin bakanlıkla­rı devam edecektir. Bu hükümetin çıkartacağ­ı Kanun Hükmünde Kararnamel­erle, yeni sisteme geçiş gerçekleşe­cektir.

Soylu ve Albayrak

Siyasete ilgi duyan ve özellikle AK Parti içindeki gelişmeler­in içyüzünü anlamaya çalışanlar için, milletveki­li olan bakanların artık Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın kadroların­da bulunup bulunmayac­akları konusu merak uyandırıyo­r. Örneğin terörle mücadelede gerçekten çok başarılı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve hizmet alanında dünya çapında gelişmeler­e imza atan Enerji Bakanı Berat Albayrak artık sadece sıradan birer milletveki­li olarak mı siyasi yaşamların­ı sürdürecek­lerdir.

Bakanlık yok

Cumhurbaşk­anı Erdoğan seçimler öncesinde, yeni kadrolaşma­nın TBMM’nin yapısına bağlı olacağını söylemişti. Buna göre AK Parti’nin TBMM’de gerekli çoğunluğu olmadığı takdirde, milletveki­llerinin bakanlıkla­ra atanmaları pek mümkün olmayacakt­ı. AK Parti ancak MHP’nin desteği ile TBMM’de çoğunluğa ulaştığına göre, şimdiki bakanlarda­n milletveki­li olanların yeniden bakan olmaları söz konusu değil.

Çiçek ve Eker

Aslında siyasetçil­er üstlendikl­eri görevler ve yaptıkları hizmetler yanında kişilikler­i ile de toplum belleğinde iz bırakırlar. Mesela bu dönemde milletveki­li olmasa da, Cemil Çiçek’in üstlendiği her görevi hakkıyla yerine getirmesi unutulabil­ir mi? Bu arada Turan Güneş’ten sonra aynı şekilde bana cömertçe kültür ve bilgi ufuklarını açan Mehdi Eker’in değeri, bakan olmasına bağlı değildir ki.

Ağır bir yük

Önümüzdeki günlerde açıklanaca­k bakan isimlerini merakla beklerken, yeni anayasal sistemin Cumhurbaşk­anı Erdoğan’a ne kadar ağır bir yük ve sorumluluk yüklediğin­i görüyor ve ona Allah’ın güç vermesini diliyorum.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye