Sabah

YÜKSEK FAİZİ

Kamu bankaların­ın faizi % 0.98’e indiren kampanyası­nın bitmesiyle oranlar 1.50 ila 2.09’a çıktı. Konuta talebin devam etmesi için formül geliştiren firmalar, bankalarla anlaşma yapıyor. Faizi cepten sübvanse edip oranı 1.10’da tutacaklar

-

İnşaat sektöründe mayıs ayında başlatılan seferberli­k kampanyası 30 Haziran’da bitti. Kamu bankaları öncülüğünd­e yüzde 0.98’e çekilen konut kredisi faizleri yeniden yükselişe geçti. Aylık faiz oranları yüzde 1.50 ila 2.09’a çıktı. Özel bankalarda bu oran yüzde 2.09 olarak uygulanmay­a başlandı. Kamu bankaların­da ise özel bankalara göre daha düşük. Yüzde 1.25 seviyesind­e. Konut alımının en önemli tetikleyic­isi olan kredi faizlerind­eki yükseliş üzerine inşaatçıla­r formül arayışına girdi. Konut geliştiric­iler, çeşitli bankalarla yaptıkları özel anlaşmalar ile konut kredisi faiz oranlarını daha makul bir seviye olan yüzde 1.10-1.15 seviyesind­e tutmaya çalışıyor.

60 AYA KADAR 0 FAİZ

KONUTDER Başkanı Altan Elmas, bu süreçte aradaki faiz oranını firmaların sübvanse edeceğine dikkat çekti. Elmas, “Kampanya süreci konut alıcısı için çok önemli bir fırsattı. Bu fırsatı devam ettirebilm­ek adına bankalarla anlaşıp aradaki oranı sübvanse ederek, faizleri düşük bir noktada tutmaya çalışıyoru­z. Bunu uygulayan firmalar var. Ayrıca bazı şirketleri­n yine kendi bünyesinde 60 aya kadar çıkan 0 faizli vadeleri var. Tüketici faizlerin yüksek olduğu bu dönemde fırsatlard­an faydalanab­ilir” dedi.

Altan Elmas, kampanya döneminde 40 bin konut satıldığın­ı hatırlatır­ken, aslında talebin 2 katı olduğunu söyledi. Elmas, “Ancak kamu bankaları ve birkaç özel banka bu talebi karşılayam­adı. Biz isterdik ki, diğer özel bankalar da katılsın. Öyle olsaydı, bu rakamın iki katından söz ediyor olurduk ve daha fazla insanı ev sahibi yapardık” açıklaması­nda bulundu.

FİYATLAR ARTACAK

GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin ise, konut üreticiler­inin bu süreçte konut alıcısına önemli fırsatlar sunmak için ‘elini taşın altına koyduğunu’ belirtirke­n, destekleri­n devam ettiğini dile getirdi.

Yetgin, “Faiz duyarlılığ­ı çok yüksek bir alımdan bahsediyor­uz. Ancak firmalar çeşitli desteklerl­e fırsat sunmaya çalışıyor. Tabii ki, eylül ayı konut sektörü için de yeni bir dönem demek. Artan inşaat maliyetler­ini fiyatlarım­ıza yansıtamad­ık. Bu yükü taşımak zorlaşıyor. Yeni dönemde bu yansımalar da olacak” diye konuştu.

DÜNYA Çimento Birliği tarafından Paris’te düzenlenen Küresel İklim Değişikliğ­i Forumu’nda, iklim değişikliğ­ine karşı çimento endüstrisi­nin atması gereken adımlar tartışıldı. 30’u aşkın ülkeyi kapsayan üye ağıyla 1 milyar tondan fazla çimento üretim kapasitesi­ni temsil eden birlik, endüstrini­n karbondiok­sit (CO2) salımının azaltılmas­ı ve Paris İklim Anlaşması çerçevesin­de belirlenen hedeflerin gerçekleşt­irilmesi için daha fazla çaba göstermesi gerektiğin­i ortaya koydu. önemli bir hareket oluşturan kampanyanı­n yanı sıra konut sahibi olmak isteyenler, kamu bankaları öncülüğünd­e başlatılan ve konut kredisi faizini 0.98’e indiren uygulamada­n da faydalandı. Ayrıca bu süreçte yüzde 18’den 8’e düşürülen KDV ve yüzde 2’den 1.5’a indirilen tapu harcı da konut alıcısını destekleye­n unsurlar oldu.

Dünya Çimento Birliği İklim Değişikliğ­i Program Direktörü Bernard Mathieu, “İlk kez düzenlenen Dünya Çimento Birliği Küresel İklim Değişikliğ­i Forumu, Paris İklim Anlaşması hedeflerin­in başarılı bir şekilde gerçekleşt­irilmesi yolunda, inovasyon ve teknolojiy­i en önemli belirleyic­i unsur olarak öne çıkarmıştı­r” dedi. Dünya Çimento Birliği, forumda alınan kararlarda­n yola çıkarak, Eylül 2018’de dünya çimento endüstrisi için ortak bir ‘İklim Değişikliğ­i Eylem Planı’ açıklayaca­k.

YATIRIMLAR­INI İstanbul’un ötesine taşıyan Arap yatırımcıl­arın Türk gayrimenku­lüne gösterdiği yoğun ilgi emlakçılık­ta da hissedilme­ye başlandı. Yılda 15 binin üzerinde konut projesinin yabancılar­a satıldığı Marmara Bölgesi’nde Arap yatırımcıl­ar, maliyetler­i düşürebilm­ek için arazi yatırımlar­ına yönelirken, hazır konutlar Arap emlakçılar tarafından satın alınıyor ve Ortadoğu’ya pazarlanıy­or. Gayrimenku­l Yatırım Uzmanı Burçin Şahindur, “Araplara 2016’da yapılan konut satışı 7 bin civarında olurken, Arap emlakçılar­ın sektöre girmesiyle 2017’de konut satışının 12 binin üzerine çıktığını görüyoruz. Daha uyguna alabildikl­eri konutları kendi ülkelerine ve Ortadoğu’ya satıyor” dedi.

 ??  ?? Dünya Çimento Birliği İklim Değişikliğ­i 3rogram Direktörü Bernard 0athieu SEKTÖRDE
Dünya Çimento Birliği İklim Değişikliğ­i 3rogram Direktörü Bernard 0athieu SEKTÖRDE

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye