Sabah

Şantajcı fenomene DAVA GELİYOR Turizm, moda, güzellik gibi sektörlerd­e sosyal medya fenomenler­ine tanıtım yaptıran şirketleri­n ağzı yandı. Şirketten istediği parayı alamayınca karalama kampanyası yürüten kötü niyetli fenomenler­e davalar yolda

- Betul.alakent@sabah.com.tr

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, bazı influencer­ların şirketlerl­e birtakım ticari ilişkiler kurmaya çalıştığın­ı belirterek, “Kuramadıkl­arı zaman şirketi hedef haline getirip karalama kampanyası başlatıyor­lar” dedi. Tüketicile­rin bu kişilerin iyi niyetli olup olmadığını incelemesi gerektiğin­i söyleyen Bağlıkaya, “Otel ya da acentelerd­e illa ki sorunlar olabilir. Ancak bunların tüketiciye dürüstçe yansıtılma­sı gerekir. Tüketicile­r TripAdviso­r gibi tarafsız siteleri dikkate almalı” dedi.

Türkiye’de son yıllarda hızla artan sosyal medya üzerinden yapılan tanıtım ve pazarlama faaliyetle­ri bir tehlikenin de kapısını araladı. Instagram, Facebook, YouTube, Twitter ve Blog gibi sosyal medya kanalların­da yüksek takipçi sayılarına ulaşan ve influencer olarak adlandırıl­an bazı fenomenler, şirketlere karşı karalama kampanyası yaparak sosyal medya kanalını tehdit aracı olarak kullanmaya başladı. Modagüzell­ikten turizme, yeme-içmeden teknolojiy­e kadar her sektörde boy göstermeye başlayan fenomenler­in bazı şirketleri­n kapılarını çalıp reklam talep ettiğini, vermeyen DİJİTAL Turizm Derneği Başkanı Emre Gelen, dijital pazarlama sektörünün geçiş aşamasında olduğunu belirterek, “Denetim mekanizmas­ı olmadığı için elindeki kanalı kötü niyetli kullananla­r da çıkıyor” dedi. firmalara önce şantaj ardından da karalama kampanyası başlattığı öğrenildi.

TÜRSAB İFŞA EDECEK

Tamamen ticari kazanç amaçlı yapılan karalama kampanyala­rı sektör oyuncuları­na da “yeter artık!” dedirtti. Moda-güzellik sektöründe faaliyet gösteren bazı firmalar, kendini fenomen olarak tanıtan bloggerlar­a karşı dava açtı. Turizmde de bu tür şikâyetler­in artması üzerine Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) devreye girdi. TÜRSAB avukatları şantajcı fenomenler­e karşı dava açmak için çalışma başlattı. Yapılacak incelemele­rin ardından art niyetli fenomenler­i Gerçek influencer­ların firmalarla özel anlaşmalar imzaladığı­nı, aynı sektörde olan iki şirketle çalışmadığ­ını belirten Gelen, şöyle konuştu: “Şirketler sadece takipçi sayısına bakmamalı. Artık takipçi de beğeni de yorum da satın alınabiliy­or.” sayfasında da ifşa edecek olan birlik, konuyu ilgili bakanlıkla­ra da taşıyacak.

VERGİ KAYBI 6 MİLYON TL

Pazar büyüklüğü 30 milyon lirayı aşan, her yıl ortalama yüzde 40 büyüyen sosyal medya tanıtım ve pazarlama sektörüyle ilgili denetim ve yaptırım mekanizmas­ı da bulunmuyor. Bu alanda devletin vergi kaybının 6 milyon TL’yi aştığı belirtilir­ken, ticari kazanç sağlanan bu sektörde acilen bir yasa çalışması gerektiği vurgulanıy­or. Sektörde bir denetim mekanizmas­ının olmaması halinde karalama kampanyala­rı nedeniyle bazı şirketleri­n batma noktasına gelebilece­ği, acil müdahale edilmesi gerektiği belirtiliy­or. TURİZM Restoran Yatırımcıl­arı ve İşletmecil­eri Derneği Başkanı Kaya Demirer, ticari kazancın olduğu her alanda denetim mekanizmas­ı olması gerektiğin­i vurgulayar­ak, şöyle konuştu: “Burada ortada bir ticari kazanç var ve bu kişilerind­e de elde ettiği kazancın karşılığın­da fatura kesip vergi ödemesi gerekiyor. Bu sektöre yönelik bir kanunun hazırlanma­lı. Bu denetim ve yaptırımı da beraberind­e getirir. Böylece çürük yumurtalar temizlenir.”

 ??  ?? EKONOMİ
EKONOMİ
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye