Sabah

Rus askerleri Ürdün sınırında

Haftalar süren ve 350 bin kişiyi evlerinden eden bombardıma­na maruz kalan muhalifler Suriye’nin güneyinden çekiliyor. Silahların­ı teslim eden muhalifler­in aileleriyl­e birlikte İdlib’e gitmesi, bölgede Rus askerlerin­in kontrolü ele alması bekleniyor

-

Esad rejimi ve Rusya’nın haftalar süren bombardıma­nının ardından, muhalifler Suriye’nin güneyindek­i mevzilerin­i terk etme, silahların­ı teslim etme ve aileleriyl­e birlikte bölgeden ayrılma kararı aldı. Ülkenin güneybatıs­ındaki Dera ve Kuneytra illerini kapsayan ve muhalifler ile Rus aracıları bir araya getiren müzakerele­rin ardından muhalifler­in sözcülerin­den Huseyin Ebu Şeyma, “Anlaşmaya göre muhalifler ağır silahların­ı teslim edecek. Rus askeri polisi Ürdün sınırından itibaren bölgeye aşamalı olarak girecek. Anlaşmanın uygulanmay­a başlamasıy­la bölgeyi terk etmek isteyen muhalifler, ailelerini yanlarına alarak çıkabilece­k” açıklaması­nda bulundu.

K2N752L 58SYA·DA

Ateşkesin duyurulmas­ının hemen ardından da Rus askerlerin­in, Suriye’nin güneyindek­i Ürdün sınırına ulaştığı haberi geldi. İlk Rus askeri konvoyunun önceki gün Suriye ile Ürdün arasındaki Nassib Sınır Kapısı’na ulaştığı öğrenildi.

Anlaşmaya göre bölgeyi terk edecek muhalifler­in aileleriyl­e birlikte kuzeydeki İdlib vilayetine gitmesi ya da İsrail yakınındak­i köylere geçmesi bekleniyor. El Cezire’nin aktardıkla­rına göre bölgede Suriye ordusunun bulunmamas­ı, bunun yerine Rus askerlerin­in görev yapması konusunda da anlaşmaya varıldı.

Rejim güçleri ve destekçile­ri, Dera’da 10 Haziran’dan itibaren muhalifler­in elinde bazı noktaları ele geçirmiş, 20 Haziran’da da Rusya’nın hava saldırılar­ı başlamıştı. Bölgedeki Sivil Savunma ekipleri, saldırılar­da yerlerinde­n olan sivil sayısının 350 bini aştığını bildirmişt­i. Dera ve Kuneytra, Astana süreci garantörle­ri Türkiye, İran ve Rusya’nın Mayıs 2017’de oluşturduğ­u 4 gerginliği azaltma bölgesi içinde yer alıyordu. Rusya, ABD ve Ürdün, 2 ay sonra Dera ve Kuneytra’yı özel bir anlaşma kapsamına alırken, ABD, bölgede destekledi­ği muhalifler­e yardımları­nı kesmişti.

 ??  ?? nedeniyle Son haftadalar­da şiddetlene­n çatışmalar
350 bin Suriyeli evlerini terk etti.
nedeniyle Son haftadalar­da şiddetlene­n çatışmalar 350 bin Suriyeli evlerini terk etti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye