Sabah

Dönüm noktası

OHAL’in son KHK’sı ile kamudan 19 bin kişi ihraç edildi. İhraçlar arasında Adil Öksüz’ü koruyan polis şefi Ercan Özoğluöz de bulunuyor. Bin 526 kişinin de rütbeleri geri alındı

-

Ekim ’ten buJüne akan zaman ioindeki dönüm noktaların­dan biri olarak hatırlayac­ağız 7emmuz ’i.

Türkiye bugün resmi olarak yeni hükümet sistemine geçerken, OHAL kapsamında çıkarılan son Kanun Hükmünde Kararname’yle (KHK) ile devlette büyük temizliğe imza atıldı. Yeni hükümet sisteminin arifesinde yayımlanan kararnamey­le, terör örgütleriy­le bağlantıla­rı bulunduğun­a karar verilen emniyetten yargıya, TSK’dan eğitime kadar birçok kurumda görev yapan yaklaşık 19 bin personel ihraç edildi.

OHAL’İN SON KARARNAMES­İ

● 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen ve 18 Temmuz’da sona ermesi beklenen OHAL kapsamında, bugüne kadar 33 KHK çıkarıldı. 701 sayılı son KHK dün sabah Resmi Gazete’de yayımlandı. İlgili kararname, görevden ihraç listesiyle göreve iade edilenleri de içeriyor. Terör örgütlerin­e veya Milli Güvenlik Kurulu’nca devletin milli güvenliğin­e karşı faaliyette bulunduğun­a karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği ve irtibatı bulunan 18 bin 632 kişi, kamu görevinden ihraç edildi.

● Kararnamey­le 8 bin 998 polis ve büyük çoğunluğu açıkta olan, geçici görevle uzaklaştır­ılan 6 binden fazla subay ve astsubay ihraç edildi. Kara Kuvvetleri’nden 3 bin 77, Deniz Kuvvetleri Komutanlığ­ı’ndan bin 26, Jandarma Genel Komutanlığ­ı’nda 649, Sahil Güvenlik Komutanlığ­ı’ndan 192 personel ihraç edildi.

658 ÖĞRETMEN, 240 İMAM HATİP...

● Milli Eğitim Bakanlığı’ndan 658 öğretmen, Adalet Bakanlığı’ndan da çoğu infaz koruma memuru ve kâtip bin 52 kişi ihraç edildi. Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan da çoğunluğu imam-hatip 240 kişi ihraç edildi. Dışişleri Bakanlığı’ndan ise çoğunluğu yurtdışınd­a çalışanlar­dan 38 kişinin görevine son verildi.

● İhraç edilenler arasında FETÖ’nün firari imamı Adil Öksüz’ün yakalanmas­ı için oluşturula­n ekipte yer alan polis müdürü Ercan Özoğluöz de yer aldı. Özoğluöz’ün, örgütle bağlantısı ve Öksüz’ün yakalanmam­ası için elinden geleni yaptığı belirlenmi­şti. İhraç edilenler arasında Orgeneral Yaşar Güler’in eski koruma subayı yüzbaşı Burak Akın ile eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal’ın emir subayı hava piyade binbaşı Abdurrahma­n Akay da yer aldı. ● FETÖ’nün Hava Kuvvetleri Komutanlığ­ı’ndaki mahrem yapılanmas­ına yönelik dava kapsamında 76 “mahrem imam” ile 81 askeri personelin yargılandı­ğı davanın sanıkları arasında yer alan kurmay Yarbay

Nail Bülbül de ihraç listesinde yer aldı. KHK ile 4 vali yardımcısı ve 4 kaymakam da meslekten ihraç edildi.

AKADEMİSYE­NLER DE LİSTEDE

● Daha önce TSK, Emniyet ve jandarmada­n ihraç edilen bin 526 kişinin rütbeleri geri alındı. Barasında eski Kara Harp Akademisi Komutanı Tümgeneral Selim Mert ile eski Genelkurma­y Harekât Plan Daire Başkanı Tümgeneral Baki Kavun isimleri dikkat çekti. Kavun, darbe girişimi sırasında Genelkurma­y Karargâhı’nda yaşanan eylemlere ilişkin Genelkurma­y Çatı davasının sanıkları arasında yer alıyor. Rütbeleri geri alınanlar arasında FETÖ’cü eski General Mehmet Partigöç’ün eşi eski Binbaşı Emire Partigöç de bulunuyor.

● Kararname ile 199 akademisye­n ile üniversite­lerden 52 idari personel de görevden alındı. Listede, sözde “Barış Bildirisi” imzacıları da yer aldı. KHK’de, akademisye­nlerin bir bölümünün, “çalıştıkla­rı kurumların kana- ati” doğrultusu­nda ihraç edildiği gerekçesin­e yer verildi. Kararnamey­le, 12 dernek ile 3 gazete, 1 TV kanalı da kapatıldı.

 ??  ?? Mehmet BARLAS
Mehmet BARLAS
 ??  ??
 ??  ?? Yaşar Güler’in eski koruma subayı yüzbaşı Burak Akın. Adil Öksüz’ü koruyan eski polis müdürü Ercan Özoğluöz.
Yaşar Güler’in eski koruma subayı yüzbaşı Burak Akın. Adil Öksüz’ü koruyan eski polis müdürü Ercan Özoğluöz.
 ??  ?? ANKARA
ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye