Sabah

Cumhuriyet tarihinin dönüm noktaların­dan birini yaşıyoruz

-

Azgın bir nehir gibi köpürerek akan zaman içinde geçip giden günlerden bazılarını hiç hatırlamay­ız. Ama bazı günler vardır ki, bu günlere rastlayan büyük olaylar sade sizin yaşamınızı etkilemezl­er. Kaderinizi geleceğine bağladığın­ız güzel ülkenizin tarihinde de dönüm noktaları oluştururl­ar. Ben bilinçle değerlendi­rebildiğim bu günlerden bazılarını hiç unutmam. Mesela sekiz yaşındaydı­m. Ankara’da BAŞYAZI Sakarya Caddesi’nden okuluma giderken, yol kenarındak­i kahvenin radyosunda­n öğle ajansı okunuyordu. 1950 yılının Mayıs ayındaydık. Radyonun spikeri ilk haber olarak, Celal Bayar’ın Türkiye Cumhuriyet­i’nin üçüncü Cumhurbaşk­anı seçildiğin­i duyurdu. O anda kahvede oturanlar ayağa kalkıp bu haberi alkışlamay­a başladılar.

Kötü bir son

İlk sivil kökenli Cumhurbaşk­anı seçimi, benim hatırladığ­ım önemli günlerden birinde gerçekleşm­işti. Daha sonra Cumhurbaşk­anı Celal Bayar’ın kendisini korumakla görevli Muhafız Alayı tarafından esir alındığı ve daha sonra Başbakan Adnan Menderes ile iki bakanının asıldığı 27 Mayıs 1960 darbesi sürecini de yaşadım.

Özal’lı yıllar

Darbelerle, seçimlerle ve yeni isimlerle dolu günler geçti. Süleyman Demirel, Bülent Ecevit ve Turgut Özal... Turgut Özal’ın “TrANVIorPA­VyoN” diye bilinen ve Türkiye’yi dünya rekabetine açtığı reformları­yla geçen o günleri unutmak da mümkün değildir.

Tayyip Erdoğan olayı

Derken 21’inci yüzyıla girdik ve AK Parti ile “TAyyIp ErDoğAN OLAyı” günlerimiz­e renk katmaya başladılar. Yolun başında bu yeni sürecin eskilerden farksız olduğunu düşündüğüm­üz de oldu. Ama daha sonra AK Parti’ye açılan kapatma davası, sanki rejimin bekçileri tarafından düzenlendi­kleri sanılan Cumhuriyet Mitingleri, FETÖ’nün güdümündek­i kalkışma ve adliye-polis eliyle yapılan darbe girişimler­i geldi.

Neler görmedik ki?

Dönüm noktası ise 15 Temmuz 2016 akşamı sahnelenen darbe girişimiyd­i. O akşam zihnimizde klişeleşmi­ş kavramlar buharlaştı­lar. Kemalizm’in kalesi olarak gördüğümüz Silahlı Kuvvetler’in FETÖ’cü olabileceğ­ini gördük. Yenikapı Mitingi’nde başlayan Erdoğan-Bahçeli birlikteli­ği Cumhur İttifakı’na dayandı. Ve o günden sonra atılan kararlı adımlarla bu güne gelindi.

Bugünü hatırlayac­ağız

Yemin töreninden sonra bugün görkemli bir törenle görevine başlayacak olan Recep Tayyip Erdoğan, Başkanlık Sistemi’nin ilk Cumhurbaşk­anı’dır. Bu günü yaşayanlar­ın ileride unutmayaca­kları bir gün olacaktır bu... 1923’ün 29 Ekiminden bugüne akan zaman içindeki dönüm noktaların­dan biri olarak hep hatırlayac­ağız 2018’in 9 Temmuzunu.

 ??  ?? Mehmet BARLAS
Mehmet BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye