Sabah

Boru hattının karşısına 1.600 zeytin ağacı çıktı

- Baris.ergin@sabah.com.tr

7A3 proMesinin karşısına İtalya’da zeytin ağaçları çıktı. Ağaçların inşaatı geciktirip zarara yol açmasından korkuluyor

Türkiye’nin TANAP projesinin devamı niteliğind­e olan Trans Adriyatik Doğalgaz Boru Hattı (TAP) projesinin karşısına 1.600 zeytin ağacı çıktı. Yüzyılı aşan yaşları olan ve dikenli tel çitle çevrelenmi­ş zeytin ağaçları için boru hattının son inşaatını durdurma girişimler­i var. Ağaçların altından kazı yapılmasın­a karşı protestola­r var. Boru hattının son aşaması olan inşaat için 4.5 milyar euroluk yatırım öngörülüyo­r. 40 milyar dolarlık ve 878 kilometrel­ik TAP projesinin sadece son bölümünde kısa bir alan kaldı.

İtalya’da boru hattının tamamlanma­sı için son tarih 2020. Bu tarihe yetiştiril­ememe olasılığı olarak yüzde 90’lar veriliyor. Projenin tarihinin sarkması durumunda birçok şirket ciddi zararlar yaşayacak. TAP projesinin internet sitesinde ise duyurulan ağaçların güvenli bir şekilde taşındığı yönünde. Ayrıca sitede ‘çevreyi koruma’ sorumluluğ­u içinde hareket edildiği ve ağaçların bakımının yapıldığı da vurgulanıy­or. Protestola­rın artabilece­ği belirtilir­ken en büyük zararı ise İngiliz enerji devi BP ve İtalyan kamu şirketi Snam SpA’nın görebilece­ği belirtiliy­or. Projenin ertelenmes­i halinde milyar dolara varan bir zarar oluşabilec­eğinden bahsediliy­or.

878 KM UZUNLUĞU VAR

Geçtiğimiz hafta Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), TAP projesi için 500 milyon euroluk finansman paketinin onaylandığ­ı duyurmuştu. Türkiye-Yunanistan sınırından başlayıp İtalya’da sona erecek 878 kilometrel­ik TAP’ın, toplamda 3 bin 500 kilometre uzunluğu var. Açıklamada, toplam kapasitesi 10 milyar metreküp olacak TAP’ın Avrupa’da 7 milyon hanenin doğalgaz ihtiyacını karşılayac­ağı ve enerji çeşitliliğ­ine büyük katkı sağlayacağ­ı vurgulanıy­or.

 ??  ??
 ??  ?? Barış ERGİN
EKONOMİ
Barış ERGİN EKONOMİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye