Sabah

08 Ekonomiye 2023 formatı

Şeref OĞUZ

- Editör: 'LOHN *h1*gR Tasarım: 6HoLO .A<A

ÖNERİ-YORUM

ahnede Başkan Recep Tayyip Erdoğan var; saatlerdir merakla beklediğim­iz kabineyi açıkladığı salonda medya üzerinden millete ve dünyaya sesleniyor; “yetkiler konusunda hiçbir mazerete sığınma hakkımız bulunmuyor. Bunun için milletimiz­e verdiğimiz sözleri yerine getirmek için gece gündüz çalışacağı­z.”

Evet, artık mazeret kalmadı. =ira mazeret üreten süreçler ayıklandı; Türkiye pisti, vesayetten, bürokratik oligarktan, bahaneden temizlendi. Önceki gün Külliye’deki törenle başlayan Yeni Türkiye’nin ilk günü ardından peş peşe gelen kararnamel­er, jet hızında başlangıcı gösterdi bize.

*ünlerdir yeni sistemin ikonlaşmış şemasını yazıyor ve bu yapının Türkiye’ye sunacağı fırsatları sıralıyoru­m. Bana göre yeni sistem, 5’inci senfoni gibi şaheser. Ancak müziğin kalitesini, orkestra şefi kadar, saz heyeti yetkinliği belirler.

Eğer bu nakış besteyi Cumhurbaşk­anlığı Senfoni Orkestrası icra ederse, mükemmel TICArEt BAkAnlığı BünyEsInDE ToptAnCı HAl KonsEyI kurulDu. KonsEy, TICArEt, İçIşlErI, HAzInE vE MAlIyE, TArım vE OrmAn BAkAnlıklA­rının En Az GEnEl müDür sEvIyEsInD­EkI tEmsIlCIlE­rI IlE TÜİK, Türk AkrEDItAsy­on Kurumu, TOBB, TESK, TürkIyE ZIrAAt ODAlArı BIrlIğI, TürkIyE BElEDIyElE­r BIrlIğI tEmsIlCIlE­rInDEn oluşACAk.

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın ifadesiyle “95 yıllık Cumhuriyet­i şahlandıra­cak” yeni sistemin ilk kabinesi kurulurken, ekonomide de yeni bir dönemin kapısı açıldı. Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın koyduğu “müreffeh gelecek” hedefi doğrultusu­nda ekonomiye “2023 formatı” atıldı. Artık üst düzey bürokrasi Cumhurbaşk­anı’yla beraber gelip, gidecek. Kurullar ve ofislerle teşkilat yapısında devrim niteliğind­e değişiklik­ler yapıldı.

Ekonomi yönetimini­n enflasyon, işsizlik ve cari açığa yönelik güçlü adımlar atması, mali disipline odaklanmas­ı ve temel yapısal sorunlara daha hızlı ve kalıcı çözümler getirmesi hedefleniy­or. Yeni ekonomi teşkilatın­da, dünya örneklerin­de olduğu gibi Mal Varlığını Dondurma Komisyonu’ndan Ekonomik İşler Olağanüstü Hal Kurulu’na, BES Danışma Kurulu’ndan Toptancı Hal Konseyi’ne de bir dizi yeni birim de kuruldu.

SERİ KARARLAR ALINACAK

Ekonomide yeni yönetim sistemini ve işleyişini ortaya koyan Cumhurbaşk­anlığı Kararnamel­eri yayımlandı. Ekonomi yönetimind­e birleştiri­len bakanlıkla­r, oluşturula­n ofis ve kurullarla yeni döneme girildi. Seri karar almayı sağlayacak şekilde sadeleştir­ilen ekonomi yönetimi, üretim, finans ve ticaret alanları üzerine inşa edilecek. Türkiye tarihinde dönüm noktası olan yeni sistemin ekonomi yönetimind­e dikkat çeken başlıklar şunlar:

YENİ KOMİSYONLA­R KURULDU

Mal Varlığı’nın Dondurulma­sını Değerlendi­rme Komisyonu kuruluyor. Komisyon, Hazine ve Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanı’nın başkanlığı­nda toplanacak. Komisyonda, Cumhurbaşk­anlığı ve MİT’ten görevlendi­rilecek bir üye, İçişleri Bakanlığı Bakan Yardımcısı, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürü, Dışişleri Bakanlığı Araştırma ve Güvenlik İşleri Genel Müdürü ve Hazine ve Maliye Bakanlığı Kamu Finansmanı Genel Müdürü görev yapacak. Ticaret Bakanlığı, ekonomik faaliyetle­rin dış ticarete dönük yapılandır­ılması için gerekli tedbirleri alacak ve uygulayaca­k. İlaç fiyatları ve bütçe de Cumhurbaşk­anı tarafından belirlenec­ek. ASGARİ ÜCrEt TEspIt KomIsyonu, ÇAlışmA, SosyAl HIzmEtlEr vE AIlE BAkAnlığı’nın tEspIt EDECEğI üyElErDEn BIrInIn BAşkAnlığı­nDA toplAnACAk. KomIsyonDA ÇAlışmA BAkAnlığı, TÜİK, HAzInE vE MAlIyE BAkAnlığı, TICArEt BAkAnlığı tEmsIlCIsI IlE BünyEsInDE En çok IşçIyI vE IşvErEnI BulunDurAn kuruluşlAr­DAn BEşEr tEmsIlCIDE­n oluşACAk. EkonomIk İşlEr OlAğAnüstü HAl KoorDInAsy­on Kurulu kuruluyor. CumHurBAşk­AnınCA BElIrlEnEn BAkAnlArDA­n oluşACAk. Bu kurul CumHurBAşk­Anı’nın BAşkAnlığı­nDA toplAnACAk.

 ??  ?? ANKARA Devlet başkanıyla beraber gelip beraber gidecek üst düzey yönetici kadrosu da kararnamey­le belirlendi. Cumhurbaşk­anı kararıyla ataması yapılanlar­ın görev süresi atandıklar­ı tarihte görevde bulunan Cumhurbaşk­anının görev süresini geçemeyece­k....
ANKARA Devlet başkanıyla beraber gelip beraber gidecek üst düzey yönetici kadrosu da kararnamey­le belirlendi. Cumhurbaşk­anı kararıyla ataması yapılanlar­ın görev süresi atandıklar­ı tarihte görevde bulunan Cumhurbaşk­anının görev süresini geçemeyece­k....

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye