Sabah

Yeni sistemin ilk kabinesi teknik!.

-

Yeni sistemin ilk Başkanı Erdoğan ilk kabinesini de açıkladı. 16 sandalyeli hükümetin hemen tüm bakanları, atandıklar­ı konunun içinden gelmiş, uzman insanlar..

Son Başbakan Binali Yıldırım kabinesind­eki yerlerini koruyan Üç Bakan, Süleyman Soylu, Abdulhamit Gül ve Mevlüt Çavuşoğlu da dahil..

Özellikle güvenlik ve savunma güçlerimiz­i örümcek gibi sarmış Fetöcüleri­n ayıklanmas­ı tamamlanma­mışken ve PKK ile mücadele yoğun şekilde devam ederken, İçişleri ve Adalet bakanların­ın değişmemes­i, Erdoğan’ın seçiminin “Teknik” olduğunu gösteriyor.

Bir yandan bizi yıllardır çocuk gibi oyalayan Avrupa Birliği’ne, bir yandan artık fazla değeri kalmayan NATO’ya karşı çıkarken, “İpek Yolu” gibi muazzam bir proje ile yüzümüzü Doğu’ya döndük. İsmet Paşa “O zaman dünya yeniden kurulur. Türkiye de bu yeni dünyada yerini alır” demişti.

Erdoğan’ın kurulmasın­da önemli rol oynadığı bu yeni dünyada gelişmeler hızla devam ederken, Dışişleri Bakanı’nı değiştirme­mesinden doğal ne olabilirdi?. Yani o da teknik bir atama..

Bu yeni Dünya’nın kuruluşund­a en önemli rolü oynayan “İpek Yolu Projesi” mimarların­dan Berat Albayrak’ın, eko nomi sorumlusu olması da öyle..

Gelelim dışardan atamalara..

En Teknik atama olarak görülen şey, Genelkurma­y Başkanı’nın, Savunma Bakanı yapılması. Bu bir yandan tam teknik de, öte yandan fevkalade sembolik bir atama..

Bizde Genelkurma­y Başkanları ya emekli olurlardı, ya Başkan..

Bu sembolik atama eğer bir terfi ise ki öyle, Ordu’nun sivil yöneti me, yani Milli Savunma Bakanı’na bağlı oldu ğunun göstergesi. Yeni Genelkurma­y Başkanı, dünkü komutanına bugün “Sayın Bakanım” diyecek.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı’ndan gelme.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Medipol Hastanesi ve Üniversite­si’ni kuran adam.

Fatih Dönmez, başarılı Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın müsteşarıy­dı. Görevi devraldı.

Ulaştırma Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Karayollar­ı Genel Müdürüydü.

Çevre, Şehircilik Bakanı Murat Kurum da teknokrat. TOKİ ve Emlak Konut’un başındaydı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, tam turizmci. ETS’yi, Voyage Otel zincirini kuran adam..

Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, Spor Toto Teşkilat Başkanı iken imza attığı spor tesisleriy­le biliniyor.

Böyle Teknokrat Kabineler ülkemizde genelde “Geçiş” dönemlerin­de kurulurdu. Başkanlık sistemi ile, kalıcı hale getirilmiş oluyor. “Falanca ile, filanca bölgeye bir bakan” değil. “Bu işe, bu bakan” sistemi..

Bu da iyi bir şey değil mi, sizce?.

İşte “İyimser” olmam için bir sebep daha..

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye