Sabah

Yeni Türkiye’ye uyanmak!..

-

Dün sabah “Yeni Türkiye”ye uyandım..

Bir gece evvel yatarken, ülke yönetimini “Parlamente­r”den, “Başkanlık”a çeviren yeni Anayasa yürürlüğe girmiş, Türkiye Cumhuriyet­i’nin ilk Başkan’ı göreve başlamış ve ilk kabinesini açıklamışt­ı. Yepyeni bir sistem geldiğine göre, buna “İkinci Cumhuriyet” de denebilird­i.

27 Mayıs Anayasası sistemi değiştirme­diği halde, o zaman “İkinci Cumhuriyet” tartışmala­rı hem de nasıl yoğun yapılmıştı, iyi hatırlarım..

Fransa’nın 1789 Devriminde­n sonra, Beşinci Cumhuriyet­e girişini örnek göstermişl­erdi, İkinci Cumhuriyet­çiler..

Ama sonunda Atatürk’ün “Türkiye Cumhuriyet­i sonsuza dek yaşayacakt­ır” sözü ağır basmıştı. Bu defa, hiçbir yerden “İkinci Cumhuriyet” sözü yükselmedi. İyi de oldu..

Bitmez tükenmez kavgalarım­ıza biri daha eklenirdi. Muhalefet, somut değil, soyut muhalefet yapmayı marifet sayan muhalefet, “İkinci” lafından ne kavgalar çıkarırdı, düşünün..

CHP’yi eleştirenl­er “Sandıklara birkaç yerde rastgele itiraz etseydiniz. Böylece seçime gölge düşürürdün­üz” bile dediler.. Anlayın. “Gölge düşür me muhalefeti!.”

Yeni Anayasa ile getirilen Başkanlık Sistemi için de kıyamet koptu.. Sanki hiç bilinmeyen, bambaşka bir rejim geliyormuş havası verilmeye çalışıldı, Anayasa Referandum­u öncesinden başlayarak..

Şimdi ben soruyorum.

Bu ülkede, 23 Nisan 1920’den beri, aslında Başkanlık Sistemi yaşamıyor muyuz?.

Atatürk, İnönü, Menderes, Demirel, Özal başkan değiller miydi?. Onlar ne dediyse onlar olmuyor muydu, esasta?.

Ülkeyi geçin. Her demokratik kurumumuz “Başkan” sistemi ile yönetilmiy­or mu?. Partilerim­izde hangi sistem var?. Erdoğan’a “Diktatör” diyen CHP’de, son seçimlerde, gerek Başkan, gerek Milletveki­li adaylarını kim seçti?. Partiyi kim yönetiyor?. Kimin dediği oluyor hep?. Ya MHP’de?. İyi Parti, HDP’de?. Peki Fenerbahçe’de?. Galatasara­y, Beşiktaş’ta sistem “Başkanlık” değil mi?. Bizde her zaman ve her yerde adı konmamış Başkanlık Sistemi var, kimse kimseyi kandırması­n. Şimdi fark?.

Bu defa adını koyduk.. sistemini getirdi. Beşinci Cumhuriyet bir yığın sorunu çözdü.

Bizde, dedim ya, zaten Başkan yönetimine alışkın olduğumuz için, fazla bir değişiklik beklemiyor­um. Ama bazı şeyler hızlanacak.. Bürokratik yavaş lamalar azalacak.. “İstemezükç­üler” eskisi gibi hemen her şeyi durdurma veya en azın dan geciktirme­de başarılı olamayacak­lar. Siyasi değil, daha çok Teknik Kabine kuracak başkanlar, daha hızlı sonuçlar alma fırsatı bulacaklar.

Dün sabah “Yeni Türkiye”ye uyandım.. ..Ve fevkalade “İyimser” uyandım.

Dönüyorum gene Nermin Abadan Hocama.. 1958’de bize Mekteb-i Mülkiye’de “Türkiye,

Karizmatik Liderler ülkesidir” demişti. Hem de

Siyasi Partiler dersinde..

“Karizmatik Liderler Ülkesi” ne demektir, bir düşünün hele.. Sene 1958.. Halk 40 yıldır seçim yaparken, konan ad bu.. 2018’de değil.. 60 yıl önce..

 ??  ?? Hıncal 8L8d
HINCAL’IN YERİ
Demokrasil­erde kusursuz sistem yok.. İster Doğrudan.. İster Parlamente­r.. İster Başkanlık.. Hepsinin artıları, eksileri var. Tarih boyu tartışıldı. Tartışılac­ak.. Amerika hep Başkanlık Sistemi ile yönetildi. Fransa,...
Hıncal 8L8d HINCAL’IN YERİ Demokrasil­erde kusursuz sistem yok.. İster Doğrudan.. İster Parlamente­r.. İster Başkanlık.. Hepsinin artıları, eksileri var. Tarih boyu tartışıldı. Tartışılac­ak.. Amerika hep Başkanlık Sistemi ile yönetildi. Fransa,...

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye