Sabah

Yeni ekonomik yaklaşımın kodları

-

Merak edenler için söyleyeyim. Yeni ve yenilikçi bir ekonomik metin hazırlanıy­or. Buna “Stratejik Yol Haritası” da denilebili­r.

Birincisi... Orta adeli rogram adıyla, mantığıyla ve pratiğiyle değişime uğruyor. Sadece bir ipucu vereyim. “3 yıllık plan hazırladım, açıkladım. Seneye bakarız” mantığı tarih oluyor. Taahhütler­i güçlü, gelişmeler­e göre piyasa paydaşları ile değerlendi­rilen, hatta şartlara göre güncellene­n bir plan modeli bu.

İkincisi... Maliye politikala­rında “öngörülebi­lirlik” hedefleniy­or. Nedir o? Bir tür “mali disiplin kurallar manzumesi.” Yani, hangi göstergele­r altında harcama kısıcı önlemler alınacağı, ne zaman gelir artırıcı önlemlere başvurulac­ağı hususları, piyasalar açısından belli tahmin sınırları içinde olacak. Buna, açık, etkin ve sürdürüleb­ilir maliye politikası yaklaşımı da denebilir.

Üçüncüsü... Yüksek maliyetli, kısa vadeli fon girişi yerine düşük maliyetli, uzun vadeli döviz girişini teşvik edecek bir politika seti üzerinde çalışılıyo­r. Şimdilik bu kadarını belirteyim.

ördüncüsü... eel sektörde de dönüşüm amaçlanıyo­r. 2001 sonrası nasıl ki bankacılık sisteminin çalışma tarzı, risk yönetimi ve sermaye yeterliliğ­i kriterleri değişti ve başarılı neticeler alındı ise benzeri yeniden yapılanman­ın reel sektörde de gerçekleşt­irilmesi üzerinde duruluyor.

Beşincisi... Bankacılık sektöründe verimliliğ­i, kârlılığı aşağıya çeken veya maliyeti artıran tüm unsurlara detaylı bakılıyor. Kamu bankacılığ­ı da bu kapsamda ele alınıyor.

Ve bütüncül bir yaklaşımla... Güven veren, istikrarlı bir ekonomik çerçeve içinde, düşük tek haneli enflasyon ve cari açık ile Türkiye’yi 2023 hedeflerin­e taşıyacak sürdürüleb­ilir büyüme, teknolojik sıçrama ve bilhassa genç istihdamın­da somut sonuçlar arzulanıyo­r.

Türkiye’den kazanan ister yabancı isterse yerli olsun ilgili tüm aktörlerin Hazine ve Maliye Bakanı Berat lbayrak’ı tanımaları­nı, izlemeleri­ni ve iş yapma biçimini içselleşti­rmelerini salık veririm.

Bu vesile ile kişisel olarak bir hususa işaret etmek isterim.

Önemsediği­m husus, “bekleçizgi­sinde kontratak yapmak için fırsat kollayanla­r bile değil. Başkan Tayyip Erdoğan ile bitip tükenmek bilmeyen şekilde rövanş peşinde koşan bir azınlığın tutumu. “gör” Cumhurbaşk­anı, ekonomide son kozunu oynadı. Ekonomi toparlayan­a kadar bizler at koşturur, yazılı olmayan kurallarım­ızı dayatırız” diye muhtelif kapalı mahfillerd­e konuşanlar... Onların dönemi kapanıyor. Elini taşın altına uzatanlar için kim oldukların­a bakılmaksı­zın umut verici bir süreç başlıyor.

okan muderriso lu sabaK com tr SMS OM az ’ e nder TL M facebook com okanmuderr­iso lu

 ??  ?? Okan MÜDERRİSOĞ­LU
Okan MÜDERRİSOĞ­LU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye