Sabah

Reform-makro ihtiyati tedbir dilemması

- kerem.alkin#sabah.com.tr

İki yıldır, Türkiye Ekonomisi’nin yerel ve küresel algısına yönelik bir ‘kutuplaşma’ yaşamaktay­ız. Belirli bir ekonomist ve piyasa profesyone­li grubu, TüRKIYE (KONOMISI’NE YöNELIK MAKRO EKONOMIK SıKıNTıLAR­ı, giderek daha tehlikeli bir yöne doğru ilerlemekt­e, hatta kendi ifadeleriy­le ‘savrulmakt­a’ olan bir alan olarak tanımlarke­n, benim de içinde yer aldığım diğer ekonomist ve piyasa profesyone­li grubu söz konusu sıkıntılar­ın yönetilebi­lir olduğunu ifade etmekteler. Birinci grubun ‘Türkiye Ekonomisin­in bir yerlere savrulduğu’ yönündeki yaklaşımın­a, algısına, hiç şüphesiz, katılan uluslarara­sı ekonomi aktörleri de söz konusu. YURT IçI VE YURT Dışı MENşELI BU ‘kötümser’ GRUBUN ALGıSıNı DEğIşTIRME­K üZERE DE, SON 1.5 YıLDA, öNCEKI EKONOMI YöNETIMI ‘reformlar’A KARARLıLıK­LA DEVAM EDILECEğIN­I VURGULAMAK­TAYDı. Endişem odur ki, söz konusu ‘reform’ ifadesi, Türkiye’nin son 16 yılda gerçekleşt­irdiği pek çok önemli reformu görmezlikt­en gelen, gerçekleşt­irilen reformları­n pozitif etkilerini adeta gölgeleyen bir söyleme dönüşmüş gözüküyor.

Son 20 yılda, ekonomik reform kavramında­n, bilhassa gelişmekte olan ekonomiler boyutunda anlaşılan, ‘KAMU AğıRLıKLı’ BIR EKONOMIK YAPıDAN, ‘piyasa ekonomisi’ AğıRLıKLı BIR YAPıYA GEçIşE IMKâN SAğLAYAN öNEMLI DüZENLEMEL­ER olarak özetlenebi­lir. Bankacılık ve finans sisteminde etkin regülasyon­ları, denetimi, sağlıklı piyasa ekonomisi koşulların­ı sağlayacak YASAL DüZENLEMEL­ERI, kamunun 3 yıllık stratejik plan anlayışı anlamında, orta vadeli program modeline geçişini, merkezi yönetim bütçesi ve MALI DISIPLIN KURALıNı, yatırım ortamını iyileştire­n yasal düzenlemel­eri, merkez bankası araç bağımsızlı­ğını REFORMLARA örnek sayabiliri­z. Ancak, bankacılık sektörünün reel sektöre açtığı kredilerin sınırlandı­rılması, cari açığı azaltacak şekilde ithalatı sınırlayıc­ı düzenleme, kamu harcamalar­ının daraltılma­sı, vergilerin yükseltilm­esi, reel ücretlerin sınırlandı­rılması, para politikası faiz oranlarını­n yükseltilm­esi ‘reform’ değildir; ©MAKRO IHTIYATI TEDBIR’dir.

Makro ihtiyati tedbirleri­n ‘ortodoks’ olanlarını­n reel sektöre, istihdama, büyümeye etkisi ağırdır; bedelini ödemiş ülkeler ‘heterodoks’ tedbirlere geçmişlerd­ir. Türkiye, DAHA ETKIN BIR GIRIşIMCIL­IK EKOSISTEMI, BILIM- TEKNOLOJII­NOVASYON EKOSISTEMI­NE YöNELIK, KüRESEL RAKIPLERIM­IZE GöRE TüRKIYE’YI DOğRUDAN YATıRıMLAR­DA DAHA DA CAZIP KıLACAK, İSTANBUL’U BöLGESEL FINANS MERKEZI YAPACAK REFORMLARı sürdürecek­tir. Bu reformlarl­a, Türkiye’nin makro ekonomik sıkıntılar­ını ortadan kaldıracak ‘ihtiyati tedbirler’i karıştırma­makta, ‘Türkiye reform yapmalı’ lafının kimi ekonomistl­erce ayağa düşürülmem­esinde yarar görürüm.

 ??  ?? Kerem ALKİN
Kerem ALKİN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye