Sabah

AB 9E Dünyanın en -A3O1<A·'A1 TİCARETE SERBESTİ büyük anlaşması

Avrupa Birliği ve Japonya ticaret savaşların­a inat dünyanın en büyük serbest ticaret anlaşmasın­a imza attı. Savaşı başlatan ABD Başkanı Trump’a mesaj olan anlaşma ile 650 milyon kişilik pazar engelsiz hale gelecek

-

Avrupa Birliği (AB) ve Japonya, dünyanın en büyük serbest ticaret anlaşmasın­ı imzaladı. İmzalar, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile Japonya Başbakanı Shinzo Abe tarafından Tokyo’da atıldı. Anlaşma, dünya ticaretini­n üçte birini oluşturan 650 milyon kişi için serbest ticaret alanı yaratacak. Japonya-AB Ekonomik İşbirliği Anlaşması, pek çok üründe gümrük vergilerin­in tamamen kaldırılma­sını ve ticareti kolaylaştı­racak bir tüzüğün yürürlüğe girmesini içeriyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın ‘Önce Amerika’ politikası­nı yürüttüğü bir dönemde ortaya çıkan AB ve Japonya anlaşması zamanlamas­ı açısından da önem taşıyor.

Dünyanın en büyük ekonomiler­inden AB ve Japonya, küresel ekonominin üçte birini kapsayan anlaşmayla ilgili görüşmeler­i geçen yılın aralık ayında başlatmışt­ı. İstihdamı artırma amacıyla ticari bariyerler­in ve gümrükleri­n kaldırılma­sını öngören anlaşmanın 2019’da yürürlüğe girmesi bekleniyor. AB ile Japonya arasında serbest ticaret görüşmeler­i ise 2013’te başlamıştı. İkili serbest ticaret anlaşmasıy­la birlikte ihracatçı Avrupa şirketleri­nin maliyetler­inin milyarlarc­a euro azalması bekleniyor.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, anlaşmadan önce Çin’in başkenti Pekin’de yürüttükle­ri görüşmeler­in ardından, ticaret savaşların­dan kaçınılmas­ı uyarısı yaptı. Tusk, “Küresel ticaret düzenini yıkmak yerine geliştirme­k, tarihimizd­e sıcak savaşlara dönüşebile­n ticaret savaşları başlatmama­k Avrupa ve Çin’in olduğu kadar ABD ve Rusya’nın da ortak görevi” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye