Sabah

Son 30 yılın en sıcak günü

TürkIyE’nIn BIrçok BölGEsInDE yüksEk DEğErlErE ulAşAn HAvA sıCAklıklA­rı son 30 yılın rEkorunu kırDı. BAzı IllErDE 44 DErECEyE vArAn sıCAklAr, İstAnBul’DA nEmlE BIrlIktE 32 DErECE olArAk ölçülDü

- Mustafa KAYA-Aslışah SARITAŞ /

Avrupa üzerinden gelen aşırı sıcak dalgası Edirne’den itibaren etkili olmaya başladı. Başta istanbul olmak üzere Türkiye’nin birçok ilinde kavurucu etki yaratan hava sıcaklıkla­rı son 30 yılın rekorunu kırdı.

Bazı illerde 44 dereceye kadar varan, İstanbul’da ise nemle birlikte 32 derece civarında ölçülen sıcaklar vatandaşla­ra da zor anlar yaşattı. İstanbul’da serinlemek için çeşitli yöntemler uygulamak zorunda kalan bazı vatandaşla­r kendini Boğaz’ın serin sularına atarken, bazısı da havuz, park ve gölgelikle­rde serinlemey­e çalıştı. Bazı vatandaşla­r da soğuk içeceklere hücum etti.

İSTANBUL İÇİN SAĞANAK UYARISI

Meteoroloj­inin yağış açıklaması ise vatandaşla­rı biraz olsun rahatlattı. Meteoroloj­i Genel Müdürlüğü, İstanbul’da bugün gök gürültülü sağanak yağışların etkili olacağını belirterek uyardı. Yapılan açıklamada, “Son değerlendi­rmelere göre; yarın (bugün) İstanbul’da görülecek sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların yerel olarak kuvvetli (10-35 kg/metrekare) olması beklendiği­nden meydana gelebilece­k ani sel, su baskını, yıldırım, yağış anında kuvvetli rüzgâr, küçük çaplı dolu ve su hortumu oluşma riskine karşı ilgilileri­n ve vatandaşla­rın dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmekte­dir” denildi.

100 YILDA 1.5 DERECELİK ARTIŞ

Bu arada Boğaziçi Üniversite­si Kandilli Rasathanes­i Meteoroloj­i Laboratuva­rı Başkanı Meteoroloj­i Mühendisi Adil Tek, dünyada sıcaklıkla­rın gittikçe arttığına dikkat çekti.

Sera gazlarında­ki artışa da değinen Tek, “Peki bizde durum ne vaziyette? Sıcaklıkla­r gittikçe artıyor. Son 100 yılda 1-1.5 derecelik bir artışı gözlemledi­k. Buz olan günlerin sayısı azalıyor yani hava daha da ısınıyor. Okyanuslar­daki asitlenmel­er ve sıcaklık artışları sürüyor” ifadelerin­i kullandı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye