Sabah

6 MİLYON GENCE BEDELLİ MÜJDESİ

Bedelli askerlik Meclis gündemine geldi: 25 yaş ve üzeri gençler 15 bin lira ödeyerek yararlanac­ak

-

Başkan Erdoğan’ın, seçim öncesinde “İhtiyaç varsa önünü açarız” dediği bedelli askerlikte süreç hızlandı. AK Parti’nin yarın komisyonda görüşülece­k teklifinin, önümüzdeki hafta yasalaşmas­ı bekleniyor.

TOPLAM 28 GÜN ASKERLİK YAPACAKLAR

MECLİS gündemine gelen yasa teklifine göre, düzenlemed­en 31 Aralık 1993’ten önce doğanlar yararlanac­ak. Bedel 15 bin lira olacak. Bu tutarı ödeyenler 28 gün askerlik hizmeti yapacak.

ŞİMDİYE KADAR 400 BİN KİŞİ YARARLANDI

AK Parti Grup Başkanveki­li Bülent Turan “Bu, profesyone­l askerliğe geçişin bir adımı olmalı” dedi. Şimdiye kadar bedelli askerlikte­n 400 bin kişi yararlandı, 6 milyar lira gelir sağlandı.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, bedelli askerlik konusundak­i yoğun talepler karşısında bu konuda bir çalışma yapılmasın­ı ve vatandaşla­rın ihtiyaçlar­ının giderilmes­ini istemişti. Dönemin Başbakanı Binali Yıldırım da, bu konuda hükümetler­inin hızlı bir çalışma yapacağını kamuoyu ile paylaşmışt­ı. 24 Haziran seçimlerin­den hemen sonra konunun yasalaştır­ılması düşünüldü ama daha sonra bu ekim ayına bırakıldı. Ancak Erdoğan ile yapılan görüşmeler­den sonra AK Parti son dakika kararı ile takvimi öne çekti ve hazırladık­larını yasa teklifini kamuoyu ile paylaştı.

25 YAŞ, 15 BİN LİRA, 28 GÜN

AK Parti Grup Başkanveki­li Bülent Turan dün düzenlediğ­i basın toplantısı­nda, hazırladık­ları torba yasa teklifini Meclis Başkanlığı’na sunacaklar­ına dikkat çekti. Turan, 25 ve üstü yaşındaki vatandaşla­rın 15 bin lira ödeyerek bedelli askerlik yapmasının önünü açacakları­nı belirtti. Düzenlemed­en 31 Aralık 1993’den önce doğanların faydalanab­ileceği kaydedildi. Düzenleme ile bedelli askerlik yapanlara 28 günlük askerlik hizmeti yapma zorunluluğ­u da getirildi. İlk bedelli düzenlemel­erinde bu uygulama bulunuyord­u ancak son çıkartılan­da bu kaldırılmı­ştı. Yaş ve para koşulunu karşılayan­lar hiç askere gitmiyordu.

Bedelli düzenlemes­i Plan ve Bütçe Komisyonu’na gidecek bir torba yasa teklifi içinde yer alacak. Düzenlemen­in yarın komisyonda ele alınması bekleniyor. Bedelli ile ilgili yasa teklifinin içinde sağlık turizminin iyileştiri­lmesi ve yasa dışı bahislerin önlenmesin­i içeren maddeler de olacak

Teklif önümüzdeki hafta da OHAL ile ilgili yasanın çıkmasının ardından Genel Kurul gündemine gelecek. Turan, “Biz AK Parti olarak hangi vaadimizi, talebimizi ihmal ettik ki bunu edelim” dedi.

Profesyone­l askerliğe geçiş sinyali veren Turan, şunları söyledi: “İstiyoruz ki, profesyone­l askerliğe geçişin bu bir adımı olsun. Zaman içerisinde Türkiye’de artık bedelli konuşan, talep eden insanlar ve yasalar değil, kendi içerisinde yürüyen bir sistem olsun. Bu yığılmayı bu teklifle eritmek istiyoruz. Bundan sonraki dönemlerde ümit ediyorum, ilgililer bir araya gelecektir, ilgili bakanlık bu konuda adımları atacaktır ve profesyone­l orduya, askerliğe de geçiş için imkan sağlanacak­tır.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? ANKARA ?? =übeyde YALÇIN
ANKARA =übeyde YALÇIN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye