Sabah

Trump hain mi?

- mbarlas@sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

7580P JerJinlik Solitikala­rıyla kendini vurdu; ABD’de Putin’in kuklası olmakla suçlanıyor.

ABD Başkanı Trump’ın Rusya Federasyon­u Devlet Başkanı Putin’le Helsinki’de yaptığı görüşme, dünyanın tekrar soğuk savaş yıllarına dönmesini bekleyenle­ri hayal kırıklığın­a uğrattı. Trump ile Putin’in karşılıklı anlayış ortamı içinde geçen görüşmeler­i, Amerika ile Rusya’nın bir sıcak savaş ortamından çok uzakta oldukların­ı gösterdi.

Hain mi?

Ancak Amerikan iç siyasetind­e Trump’ın pompaladığ­ı gerginlik ortamı sonunda kendisini vurdu... Şimdi gerek sosyal medyada gerekse siyaset platformun­da Trump, ABD’ye ihanet etmekle ve Putin’in kuklası olmakla suçlanıyor. Karikatürl­erde Putin Trump’ı boynuna taktığı bir iple köpek gibi gezdirirke­n bile gösteriliy­or.

Ders alalım

Bu tablodan alınacak dersler elbette vardır... İç siyasetin çalkantıla­rına dış politikanı­zı kurban ettiğiniz zaman, barış ve uzlaşma hayal kadar uzaklarda dolaşırlar. Trump’ın yaptığı gibi rakiplerin­izi sürekli aşağılarsa­nız ve kendinizde­n önceki yönetimler­in ülkeye ihanet ettiklerin­i söylerseni­z en başarılı olduğunuz zamanda da, onlar da sizi yerden yere vururlar.

Bilge siyasetçil­er

Süper devlet ABD’nin şu andaki en büyük eksiği, siyasi ortama bilinçleri ve bilgileri ile yön verecek Kennedy çapındaki siyasetçil­erden yoksun olmasıdır. Ya da gerginlikl­eri nükteleri ile dağıtan Reagan türü siyasetçil­er de şu anda siyaset sahnesinde pek yoktur. Sonunda Amerika’nın müttefikle­rini içeren NATO ve Avrupa Birliği gibi oluşumlara düşman muamelesi yapan ve dünya ticaretini bir savaş alanına döndüren Trump, Rusya’nın lideri Putin’le barışçı diyalog kurduğu için hainlikle suçlanıyor.

Bir anekdot

Barış soluk isteyen ve iç siyasetin dalgalanma­larına bırakılmay­acak kadar ciddi bir iştir. Böyle durumlarda hep Andre Maurois’ın “0aUshal /yaXtey” kitabındak­i bir anekdotu hatırlarım. Mareşal Lyautey (18541934) Fransa sömürge imparatorl­uğuyken, ün yapmış bir askerdi.

- Mareşal Lyautey bir gün bahçıvanın­ı çağırıp, bir ağacı bahçeye dikmesini ister. Bahçıvan Mareşal’in bu isteğine itiraz eder. Ağacın çok geç büyüyeceği­ni ve bir ağacın ergenlik çağına gelmesi için 100 yıl geçmesi gerektiğin­i söyler. Bahçıvanın bu sözleri üzerine Mareşal “%X dXUXmda ağacı hemen dikmelisin, demek ki kaybedecek vaktimiz yok” der.

Farklı davransayd­ı...

Barışa da böyle bakmayı beceren siyasetçil­ere yol açmalıyız... Trump bugüne kadar Mareşal Lyautey gibi davranabil­seydi, şimdi Putin’le barışçı diyalog kurduğu için, kendi kamuoyunda­n övgüler alırdı.

 ?? BAŞYAZI ?? 0eKmet BAR/A6
BAŞYAZI 0eKmet BAR/A6
 ?? BAŞYAZI ?? Mehmet BARLAS
BAŞYAZI Mehmet BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye