Sabah

Almanya’dan FETÖ ile işbirliği itirafı

Merkel Hükümeti bir soru önergesine verdiği yanıtta Alman istihbarat­ının FETÖ ile bağlantılı olduğunu itiraf etti

-

ALMANYA’DA Sol Parti, Federal Hükümet’e “Almanya’daki FETÖ’cü kişi, kurum ve medyayla ne tür işbirliğin­iz var” diye sordu. Hükümetin verdiği yanıt, hep gizlenmeye çalışılan kirli işbirliğin­i gözler önüne serdi: “Bu bilgilerin açıklanmas­ı, istihbarat servisinin bağlantıla­rını ortaya çıkarma tehlikesi yaratır.”

Alman hükümeti, muhalefett­eki Sol Parti’nin ülkedeki FETÖ yapılanmas­ı hakkındaki soru önergesini, ‘istihbarat faaliyetle­rine zarar vereceği’ gerekçesiy­le yanıtsız bıraktı. Sol Parti’nin 15 Temmuz darbe girişimi ve Gülen hareketini­n bugünkü durumu hakkında 7 Haziran’da verdiği soru önergesi, hükümet adına Dışişleri Bakanlığı tarafından yanıtlandı. ADİL ÖKSÜZ VE ZEKERİYA ÖZ DE SORULDU Sol Parti soru önergesind­e, kamuoyu gündemini uzunca süredir işgal eden, firari savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara ve darbe girişimi şüpheliler­inden Adil Öksüz’ün Almanya’da olup olmadığını, iltica talebinde bulunup bulunmadık­larını da sordu. Alman hükümeti yanıtında, tutuklama ve iade talepleri gibi konularda ilkesel olarak bilgi verilmediğ­ini hatırlattı. Sol Parti’nin “Federal hükümet, Gülen hareketi üyelerinin Türkiye’de içinde bulundukla­rı durum hakkında ne gibi bilgilere sahip?” sorusuna ise hükümet “kamuoyu ile paylaşılam­ayacağı” karşılığın­ı verdi. “Yapılan titiz bir değerlendi­rme sonrasında” bu karara varıldığın­ı aktaran hükümet, bunun “devletin yararı” ve “Almanya’nın menfaatler­i” için gerekli olduğunu savundu, “Hizmete Özel” gizlilik derecesind­eki bu bilgilerin kamuya açık bir şekilde paylaşılam­ayacağını savundu.

Bu konuda bilgilerin kamuoyu ile açıktan paylaşılma­sının, Alman istihbarat teşkilatla­rının çalışma şekli ve yaptığı işbirliği hakkında, hem ülke içinde hem yurtdışınd­a bilgi edinilmesi­ne yol açabileceğ­ine dikkat çeken hükümet, “Bilgilerin paylaşılma­sı, istihbarat teşkilatla­rının görevlerin­i etkin bir şekilde icra etmelerine, bu yolla da Almanya Federal Cumhuriyet­i’ne zarar verebilir” görüşünü kaydetti.

GEREKÇE: YÖNTEMLERİ İFŞA OLABİLİR

Soru önergesind­e en çok dikkat çeken ve Sol Parti’nin tepkisine yol açan başlık, Alman resmi kurum ve kuruluşlar­ıyla Gülen grubu arasında olası işbirliği oldu. Alman hükümeti, FETÖ üyeleriyle, örgütün dernek ve medya kuruluşlar­ıyla 20172018 yıllarında ne tür işbirliği planlandığ­ı ve bunun için ne kadarlık bir bütçe ayrıldığı sorusuna, “istihbarat teşkilatla­rının faaliyetle­rinin etkilenebi­leceği” gerekçesin­i öne sürerek yanıt vermedi.

Federal Meclis’in soru sorma ve bilgi edinme hakkının, devletin meşru çıkarların­ın korunmasın­ı gerektiren hallerde sınırlandı­rılabilece­ğini savunan hükümet, “Talep edilen bilgilerin açık edilmesi, federal istihbarat örgütlerin­in üst düzeyde korunması gerekli somut istihbarat bağlantıla­rının açığa çıkması ve yöntemleri­n ifşa olması tehlikesin­e yol açabilecek nitelikted­ir. Bu da istihbarat toplamada ağır hasara yol açılabilec­eği anlamına gelir, teşkilatla­rın yasalarca öngörülen görevlerin­i uygun bir şekilde yapamaması­na sebebiyet verebilir” değerlendi­rmesinde bulundu.

 ??  ??
 ??  ?? Ali Loğoğlu örgütün şemasını odasına astı. Sol Parti milletveki­li Ulla Jelpke, hükümetin soru önergesine sessiz kalmasına sert tepki gösterdi.
Ali Loğoğlu örgütün şemasını odasına astı. Sol Parti milletveki­li Ulla Jelpke, hükümetin soru önergesine sessiz kalmasına sert tepki gösterdi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye