Sabah

Bedelli’de 28 gün devlete külfet

Bedelli askerlikte 28 günlük sürenin kaldırılma­sına “maddi, askeri ve bürokratik külfet” olduğu için Milli Savunma Bakanlığı da sıcak bakıyor. 28 günün kaldırılma­sı durumunda milyar lira devletin kasasında kalacak

-

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu yarın bedelli askerlik düzenlemes­inin de yer aldığı torba yasa teklifini ele alacak. Görüşmeler­de bazı değişiklik­ler yapılması bekleniyor. Bunlardan biri 28 günlük askerlik süresinin kaldırılma­sı. Sürenin kaldırılma­sına Milli Savunma Bakanlığı’nın (MSB) nasıl baktığı önem taşıyordu. Teklifle ilgili AK Parti kurmayları ve bakanlık temsilcile­rinin bulunduğu bir toplantı yapıldı. MSB yetkililer­i, hem askeri hem de bürokrasi açısından 28 günlük sürenin külfet olduğunu belirterek, kaldırılma­sına sıcak baktıkları mesajı verdi.

BhYhK KhL)ET

Gerekçesin­i ise şöyle anlattılar: “Bedelli için 400 bin başvuru olsa bunları en az 7-8 gruba ayırıp zamanlamal­arını, planlamala­rını yapmak büyük külfet. Çünkü normal askerlik süresi işleyecek. Askere alış, terhis gibi şeylerin yerine getirilmes­i gerekecek. Hepsini aynı anda askere almak mümkün değil. Birlikleri­n kapasite durumuna göre değerlendi­rme yapılacak. Hem personel hem de bürokratik süre açısından külfet.”

Ayrıca askere alınacak olanların TSK ve devlete bir maliyeti de bulunuyor. 400 bin kişinin bedelliden yararlanac­ağı hesaplanıy­or. Bu da yaklaşık 1 milyar liralık maliyet demek. Bu maliyet miktarı da askerlik süresinin kaldırılma­sı düşüncesin­de etkili oluyor.

Toplantıda MSB yetkililer­i sürenin kaldırılma­ması durumunda ise silah tutmanın yanında tarih gibi teorik bilgilerin de aktarılaca­ğı vurgulandı.

 ??  ??
 ??  ?? Zübeyde YALdIN
Zübeyde YALdIN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye