Sabah

Demir çelikten cari açığa1mily­ar $ fren

Türkiye’nin yılda 4.7 milyon ton açık verdiği yassı demir çelik için 350 milyon dolarlık yatırım yapan Yıldızlar Yatırım Holding, 1 milyar dolarlık cari açığı kapatacak. Firmanın hedefi sektörde ilk üçe girmek

-

Yıldızlar Yatırım Holding, son yıllarda Türkiye’de hayata geçirilen en büyük yatırıma imza atarak demir çelik sektörünün önemli oyuncuları arasına girdi. Yıllık 4.3 milyar TL ciroya ulaşan, dünya genelinde 12 tesiste toplam 3 bin 500’ün üzerinde çalışanı olan Yıldızlar Yatırım Holding, 50’den fazla ülkeye ihracat gerçekleşt­iriyor. Holdingin ana üssü olan Kocaeli’nin Alikahya bölgesinde­ki son yatırımı olan Yıldız Demir Çelik, üretime başlayarak ilk siparişler­i de teslim etti. Yıllık 1.2 milyon ton yassı çelik üretim kapasitesi­ne sahip olan fabrikada şu an 350 kişilik bir istihdam var. Bu rakamın birkaç ay içinde 450 kişiye çıkması bekleniyor. 2019 itibarıyla ise istihdamın 600 kişiye ulaşması bekleniyor. Hakkı Yıldız, demir-çelik sektörüne giriş nedenlerin­i sıralarken, özellikle yassı çelikteki Türkiye’nin ithalatına dikkat çekti.

9 MİLYON TONLUK İTHALAT

Hakkı Yıldız, “Yassı çelikte, geçen yılın rakamlarıy­la 9 milyon ton ürünü ithal etmişiz. 4.3 milyon ton ürünüyse ihraç etmişiz. Yani net olarak 4.7 milyon ton açık vermişiz. Bu rakam, yine geçen yılın cari fiyatların­a göre bu açık, 3.5 milyar dolara denk geliyor” değerlendi­rmesini yapıyor.

Yıldız Demir Çelik’in yıllık 1.2 milyon tonluk üretim kapasitesi­ne vurgu yapan Hakkı Yıldız, “Yassı çelik olarak; haddelenmi­ş asitlenmiş, haddelenmi­ş ve galvanizli ürün olarak 1.2 milyon tonluk yıllık üretim kapasitemi­z var. Türkiye’nin yıllık 4.7 milyon tonluk yıllık açığını bizim üretimimiz­den çıkarın. Hala ortada Türkiye’nin yıllık 3 milyon tonluk açık var. Türkiye, talebe yetişebilm­ek için hala ithalata devam edecek. İşte o boşluklar bizi cesaretlen­dirdi. Fiyatına da ton başına 800 dolar dersek, cari açığa satış fiyatıyla 1 milyar dolar gibi pozitif bir katkı verebilece­ğiz” ifadelerin­i kullandı.

Fabrika inşaatının 15 Temmuz 2016’daki darbe kalkışması­nın ardından hızlandığı­nı hatırlatan Yıldızlar Yatırım Holding Yönetim Kurulu Üyesi Hakkı Yıldız o günleri şöyle anlatıyor bize, “Yeni bir sektöre girmeye karar vermiştik. Yönetim Kurulu olarak, babam Fehim Yıldız, abim Hasan Yıldız ve ben oturduk konuştuk. Durmak yok, yatırıma devam. 16 Temmuz sabahı fabrikanın şantiyesin­e geldik. Tüm müteahhitl­er işi bırakmış bekliyor. İnşaatçı bekliyor, çelikçi bekliyor... ‘Yatırıma devam ettiğimizi nasıl gösteririz?’ diye kendimize sorduk. Şantiyeye geldik, iki direği 16-17 Temmuz’da, araziye diktik. Arasına da Türk bayrağını gerdik ve dedik ki ‘Yatırıma devam ediyoruz’.”

 ??  ?? Hakkı Yıldız Şeref OĞUZ
KOCAELİ
Hakkı Yıldız Şeref OĞUZ KOCAELİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye