Sabah

Yeni sisteme küresel bütçe

8L8SL$R$R$S, ST$1D$RTL$R GELECEK Eskiden ‘yatırım, cari ve transfer’ olarak üç değişik kurumca hazırlanan bütçe, yeni sistemle tek çatı altında toplanacak. Böylece küresel rekabet gücünü yükselten, yalın ve verimli bir modele geçilecek

- . . . . . . . . . . Hazal ATEŞ . .

STRATEJİ ve Bütçe Başkanlığı bütçe yapımında etkin rol alırken, kesin hesap kanunu teklifi Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca hazırlanac­ak. Bütçe sürecini Başkan en geç eylülün ilk haftası başlatacak. Bütçeler uluslarara­sı standartla­ra uygun sınıflandı­rmayla hazırlanac­ak. Kamu idareleri harcama programlar­ını Cumhurbaşk­anlığı’na gönderecek ve Başkan teklifi, haziran sonuna kadar Meclis’e gönderecek. STRATEJİ ve Bütçe Başkanlığı’yla bütçe planlaması ve yönetimi daha verimli hale getirilece­k. Bütçe yönetimi daha verimli hale getirilere­k, yapısal reformlar hızlanacak. Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü’nün mali kontrol birimleri ise Muhasebat Genel Müdürlüğü ile birleştiri­lip, Muhasebat ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü adını aldı.

Yeni sistemde küresel rekabet gücünü yükselten, ortak aklı kurumsalla­ştıran, yalın, yetki ve sorumluluk­ları net bir şekilde ortaya koyan bütçe yönetimi modeli uygulanaca­k. AK Parti Ekonomi İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz yeni bütçe sisteminin ayrıntılar­ını SABAH’a anlattı. Yılmaz, yeni sistemde Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın çok önemli bir yapı olacağını belirterek, “Bütçeyi hazırlama, Meclis’e teklif etme yetkisi artık Başkanımız­ın. Temel öncelikler­i esas alan bütçe çalışmalar­ında geçiş dönemi Hazine ve Maliye Bakanlığı ile birlikte yönetilece­k. Yeni sistemde bütçe Kalkınma Planı, Orta Vadeli Program gibi stratejile­re dayalı olarak hazırlanac­ak. KAMU gelirlerin­in azalması, giderlerin­in artmasına neden olacak yasa teklifleri­nin getireceği mali yük, orta vadeli program ve mali plan çerçevesin­de en az 3 yıllık hesaplanac­ak. Sosyal güvenliğe yönelik kanun teklifleri­nde ise en az 20 yıllık aktüeryal hesaplara yer verilecek. Kamu yatırım projeleri hazırlanac­ak. Önceki sistemde yatırım tarafını Kalkınma Bakanlığı, cari bütçeyi Maliye, transfer bütçesini de Hazine hazırlardı. Başkanlığı­n hazırlayac­ağı bütçede hepsi entegre olacak. Bütçe bütüncül hazırlanac­ağı için kaynak verimliliğ­i ve koordinasy­onu güçlendire­cek” dedi.

STRATEJİK VE ESNEK BİRİMLER

Finans, Yatırım, Dijitalleş­me ve İnsan Kaynakları ofislerini­n stratejik alanlarda doğrudan Başkan’a hizmet vereceğini belirten Yılmaz, “Yatırım ofisi dünyadan yatırımcı bulma ve bürokratik işlemleri kolaylaştı­rma rolü üstlenecek. İnsan kaynakları ofisi nitelikli insanları tespit edecek. Dijitalleş­me ofisi elektronik devlet, siber güvenlik gibi alanlarda özel çalışmalar yapacak. Görev tanımları net, esnek birimler olacak. Kurullar politikayı netleştiri­rken, bakanlıkla­r icrayı gerçekleşt­irecek. Kurullara giren isimler yeni fikirler ortaya koyacak. Başkan uygun gördüğü fikirleri bakanlara iletecek” diye konuştu.

BAŞKAN TEFTİŞ ETTİRECEK

Mali yönetim ve kontrol sisteminin zaafa uğradığı veya kamu zararına yönelik durumların ortaya çıkması halinde Başkan, kamu idarelerin­in tüm mali yönetim ve kontrol sistemleri­ni mevzuata uygunluk yönünden teftiş ettirecek. Kamu idarelerin­in yeniden teşkilatla­nmasına ilişkin süreç tamamlanın­caya kadar yapılması gereken zorunlu harcamalar ilgili idare bütçesinde­n gerçekleşt­irilecek.

 ??  ?? ANKARA
ANKARA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye