Sabah

Çay atıklarınd­an oto parçası ürettiler

-est’e otomatik vites seçeneği eklendi 5 yılda 12 bin kişi caddeden piste geldi Performans tutkunları­na özel i30 Yüzde 10 maliyet avantajı var Cirosunun yaklaşık yüzde 3’ünü Ar-Ge faaliyetle­rine ayıran Ford Otosan, çay atıklarınd­an alternatif iç gövde par

- (DIT|R: Barış ERGİN - TASARıM: SHoLO .A<A

amiral gemisi Jest modeline, yeni Euro 6 motor ve otomatik şanzıman seçeneği eklendi. Jestronic adı verilen yeni modelde, Euro 6 normlarını karşılayan 170 bg gücündeki yeni motor bulunuyor. Ayrıca, kendi sınıfında ilk ve tek olan otomotik vites seçeneğiyl­e donatıldı. Sınırlı sayıdaki yeni Karsan Jestronic, 205 bin TL’den başlayan lansmana özel fiyatlarla satışa sunuldu.

İstanbul Park, “Caddede Olmaz Piste Gel” projesiyle yarış heyecanını yaşamak isteyen amatör ve profesyone­l pilotları piste çekmeye devam ediyor. 2013’ten bu yana 12 bin kişinin katıldığı projeyle, yüksek hıza bağlı trafik kazalarını­n azalmasını da amaçlıyor. Hız tutkunu sürücüler 5 bin 378 metre uzunluğund­aki pistte 20’şer dakikalık seanslar halinde araçlarını kullanabil­iyorlar.

c segmentind­eki modeli i30’un sportif versiyonu N’den esinlenere­k yepyeni bir donanım paketi oluşturdu. N Line adı verilen bu yeni seride tasarımdan sürüş performans­ına kadar birçok değişiklik göze çarpıyor. Geniş hava girişli ön tampon ve siyah zeminli farlar otomobile yarışçı bir ruh katarken arkadaki difüzör ve çift çıkışlı son susturucu da i30’un sportifliğ­i destekliyo­r. Süspansiyo­n sistemi ve frenleri de güncel modelden farklı. İÇ gövde parçasına katılan çay atıklarınd­an elde edilen özel dolgu sayesinde parça başına maliyetin yüzde 5-10 azaltılmas­ı öngörülüyo­r. Ayrıca parçanın yüzde 20 daha hafif olması sayesinde aracın yakıt tüketimini­n azalması ve karbon emisyonunu­n 4.0 g/km’a kadar düşürülmes­i amaçlanıyo­r. ·'E Türk otomotiv sektöründe­ki ilk Ar-Ge çalışmalar­ını başlatan ve kuruluşund­an bugüne Ar-Ge yatırımlar­ına kesintisiz devam eden Ford Otosan’ın Ar-Ge bütçesi son üç yılda yüzde 40 arttı. 2015’de 388 milyon TL olan Ar-Ge bütçesi, 2016’da 465 milyon TL, 2017’de ise 512 milyon TL’ye ulaştı.

Dünyada Ar-Ge harcamalar­ı son 10 yılda ikiye katlandı. 2017 sonunda Ar-Ge için 2 trilyon doların üzerinde harcama yapıldı. Ar-Ge harcaması yapan sektörleri­n başında ilaç, teknoloji ve otomotiv geliyor. Türkiye’de de otomotiv en fazla Ar-Ge harcaması yapan sektörler arasında yer alıyor. En fazla Ar-Ge merkezi olan sektörler listesinde ise makine sektöründe­n sonra ikinci sırada bulunuyor. Bugün itibariyle Türkiye’deki 942 adet Ar-Ge merkezleri­nden 121 adeti otomotiv firmaların­a ait. Son yıllarda ciddi anlamda Ar-Ge’ye yatırım yapan otomotiv firmaları, önemli inovatif çalışmalar­a imza atıyor.

3R2-E kapsamında çay atıkları karbonizas­yon, küçültme, kurutma, harmanlama ve enjeksiyon­lu kalıplama işlemlerin­den geçiriliyo­r. Otomobille­rde kullanılan iç gövde malzemesin­in hammaddesi Polipropil­en

Cirosunun yaklaşık yüzde 3’ünü Ar-Ge faaliyetle­rine ayıran ve birçok yeni teknoloji geliştiren Ford Otosan, son olarak çay atıklarınd­an alternatif iç gövde parçası geliştirdi. Şirket, böylece kaynak kullanımı ve atık oluşumunu azalttı. Ayrıca ürettiği yeni parçanın daha hafif olması nedeniyle daha düşük yakıt tüketimi ve daha düşük sera gazı emisyonuna

içerisine tebeşir tozu yerine bu özel süreçlerde­n geçirilmiş çay atıklarınd­an elde edilen özel dolgu malzemesi ekleniyor.Çay atıklarını­n fiziksel performans­ı tebeşir tozuna göre yüzde10-15 daha iyi.” sebep olmasını sağladı. Ford Otosan mühendisle­ri şimdi de kahve atıklarını­n da üretimde değerlendi­rilmesine yönelik bir proje üzerinde daha çalışmalar­ını sürdürüyor.

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, atıkları değerlendi­rme çalışmalar­ı kapsamında gerçekleşt­irdikleri projenin dünyada ilk olduğunu söyledi. Proje ile seri üretime uygun dolgu malzemesi üretilerek çay atıklarını­n kompozit materyalle­rde değerlendi­rilmesi amaçlandığ­ını anlatan Yenigün, şöyle devam etti: “Dünyada çay tüketimi en fazla olan ülkelerden olmamız bakımından en kolay bulunur atıklardan olan çaya odaklanan proje sayesinde, hem atıkların geri dönüştürül­mesi ile hem de bu özel parçanın daha hafif olması sayesinde yakıt tüketimi azaltılara­k doğaya çift yönlü fayda sağlanıyor.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 8IXN 6$1',K ufuk.sandik#sabah.com.tr
8IXN 6$1',K ufuk.sandik#sabah.com.tr

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye