Sabah

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak: Eylül ayına kadar yeni programı paylaşacağ­ız. Piyasanın gerisinde değil önünde olacağız. Anlık gelişmeler­e takılan bir yaklaşım görmeyecek­siniz. Yeni dönemin anahtarı uyum olacak

- ONDQ MÜDERRİSOĞ­LU

G-20 toplantısı için Arjantin’e giden Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “yeni ekonomik programın çerçevesi, yeni iletişim stratejisi ve Türkiye ekonomisin­in geleceğine” dair önemli açıklamala­rda bulundu. Albayrak zirveyi izleyen gazetecile­re, “Piyasalarl­a kavga ederek değil, ‘kazankazan’ ilişkisine dayalı güçlü bir iletişimle yürüyeceği­z. Piyasa dinamikler­i uyumlu, reel iktisadi hayatın gerçekleri­yle uyuşan bir şekilde, küresel finansal sistemle koordineli yol alacağız” dedi.

Yeni dönemin anahtarını “Uyum” olarak tanımlayan Albayrak, piyasalard­an sade vatandaşa kadar geniş bir çevrenin merak ettiği konularda şu mesajları verdi:

Eylülü bulmadan sadece Kalkınma’nın, Hazine’nin ya da Merkez’in değil, tüm bankaların, reel sektörün, finans çevrelerin­in, akademinin de içinde olduğu, bugüne kadar olmadığı kadar gerçekçi, güçlü ve sağlam alt başlıkları­yla desteklenm­iş bir programı paylaşacağ­ız. Burada gerçekçide­n kastımız, küresel dinamikler­deki değişiklik­lere, sınamalara, çok daha sağlam bir temelle yaklaşan bir program.

■ Aynı hedef doğrultusu­nda, hızlı, eşgüdümlü bir iletişim stratejisi­ni hem kamu hem özel tüm paydaşlarl­a uygulayaca­ğız. Kimse, kimseye fikrini zorla kabul ettirmek noktasında değil. Biz, kendi tezimizi doğru üslupla, rasyonel gerekçeler­le ifade edeceğiz. Türkiye, reyting kurumlarıy­la ilişkiden tutun bankalara ve yatırımcıl­ara kadar çok geniş perspektif­te herkesle güçlü stratejik plan çerçevesin­de iletişimi çok kuvvetli şekilde sürdürecek.

■ Bu dönemin anahtar kelimesi “uyum” olacak. FİK’i (Finansal İstikrar Komitesi) topladık. Çok farklı bir yapıyla ismini de değiştirer­ek haftalık olarak benim başkanlığı­mda toplanacak. Tüm paydaşları­n eşgüdüm içinde katkısını sağlayacağ­ız. Para politikası­nı maliye politikası­ndan, maliye politikası­nı enflasyon politikası­ndan ayırıp yönetmeye çalıştığın­ızda, uyumdan ve ortak hedefe ulaşma noktasında başarıdan bahsetmeni­z çok zor.

■ GÜNLÜK REFLEKSLE YÖNETİM YOK: Görev süremiz ne kadar olur bilinmez tabi ama biz bu 5 yıllık dönemin bir stratejik planlaması­nı yapacağız. Bu süreçte günlük yaşayan, anlık gelişmeler­e takılan bir yaklaşım görmeyecek­siniz. Ekonomi, gündelik refleksler­le değil insanlara güven vererek yönetilmes­i gereken bir süreç.

Bakanlığım­ız döneminde hiçbir zaman bize bağlı konularda piyasanın gerisinde olmayacağı­z. Piyasanın önünde olacağız. Siyaset, toplumun önüne hayal koyar, vizyon koyar, proje koyar, gelecek koyar, ümit koyar. Artık bahane yok. Piyasayla kavga ederek değil, kazan kazan ilişkisine dayalı güçlü bir iletişimle yürüyeceği­z. Açık ve şeffaf olacağız.

■ Yeni dönemin çalışma yöntemini çok daha güçlü ve dinamik bir bakış açısıyla kurgulayac­ağız. Özel sektörden profesyone­llerle destekledi­ğimiz güçlü bir ekiple yürüteceği­z. Bu ekibin yanında her konu ve alanda oluşturaca­ğımız dar ekiplerle çok daha aktif ve sonuç odaklı bir süreç yönetimi uygulayaca­ğız.

■ Yeni dönemin altyapısın­ı kurduktan sonra tüm paydaşları dinleme süreci başlatacağ­ız. Akademik camiayı, ekonomi yazarların­ı, medyadaki isimleri periyodik toplantıla­rla dinleyeceğ­iz. Akıllı olan aklını daha akıllı olan başkaların­ın da aklını kullanır. Herkesin aklını kullanmak lazım, herkesin aklına ihtiyacımı­z var. Tüm paydaşları­n uyumu, koordinasy­onu, iletişimiy­le, üzerine koya koya gittiğimiz çerçevede güçlü fotoğraf çıkacak. ilişkili temel eleştirile­rle sıkıntı yok. Örneğin, Buralarda bir bir soru üzerine) yapıyoruz. Bunların benzer tespitleri bakan piyasanın cari açıkla ilgili Emin olun rasyonel şu kısmı algıyla ilgili. ilgili Bu dönemle kısmı bizle, bir okur. süreci pragmatist cazip olmayacak.’ kahir ekseriyeti zaman bu kadar bir daha hiçbir olmayacak. böyle fırsat çok net. ‘Türkiye olarak piyasa değerleri var. Bu şey Maliyetler olarak, şeker her elinde yağ, un, Türkiye’nin lazım. bir helva yapmamız süreci, harika disiplinin­den taviz dönemde bütçe bakanlıkla­ra açısından tüm ama yok. Bütçe tasarrufu

Bir oran vermeyeyim hedefler verdik. dayalı belli belli oranlarda harcamalar­ına dışında yatırım Disiplinli bir harcamalar­ın cari gidilecek. hepsinde azaltıma mutabakat var. bir yüzde üzerinden azaltılmas­ı hususunda toplantı harcamalar­ın bakanlıkla­rla şekilde bir tüm sonra ben, bire limitleri içerisinde Çalışmalar­dan Hazine’nin borçlanma yapıp kalan 5 ayda atacağız.” kılacak adımlar elini güçlü

■ Kademeli olarak BDDK, SPK, Hazine ve Maliye başta olmak üzere, ekonominin sac ayaklarına yönelik somut gelişmeler yaşanacak. Arzu ettiğimiz koordinasy­on ve etkinliğin sağlanması­na yönelik adımlar atılacak. 3 aylık bir süreçte yeni fotoğrafı ortaya koyacağız.

Adımlarımı­zın nasıl olacağı belli. 1- Mevzuatdüz­enleme. 2-Cumhurbaşk­anlığı kararnamel­eri. 3- Meclis’teki yasal düzenlemel­er. Birincisin­e temmuz, ağustos içerisinde başlayacağ­ız. Kararnamel­erle ilgili de ağustos, eylüle kadar ilk atacağımız adımları netleştire­ceğiz. OVP netleştikt­en sonraki Meclis açılır açılmaz yasal düzenlemel­eri haiz paketi çıkarmaya çalışacağı­z.

■ Yeni dönemde çok boyutlu bir ekonomik diplomasi başlatacağ­ız. Doğu’dan Batı’ya herkesle bu diplomasiy­i yürütmemiz lazım. Biz, piyasa dinamikler­i uyumlu, reel iktisadi hayatın gerçekleri­yle uyuşan bir şekilde, küresel finansal sistemin tamamıyla koordineli ve güçlü bir diplomatik iletişimle çok daha sağlam yürüyeceği­z.

■ Fiyat istikrarı ve büyüme birbirine alternatif­i değil. Tabii ki önümüzdeki ve ziyaretler­i BDDK’ya yaptım. Tüm paydaşlarl­a Bankalar Birliği’ne anlayışı ile “kazan-kazan” iletişimim­izi, her bir paydaş Bu sistem içindeki kurgulayac­ağız. görüşlerin­den kıymetli, her birinin bizim için zorundayız. Türkiye yıllarca faydalanma­k ülkeydi. faiz ödemiş bir eksi reel vizyonu çok Türkiye’nin gelecek bir resmi vaat daha sağlam ediyor.” süreçte daha gerçekçi ve sağlam ilerleyece­ğiz. Birbirini tamamlayac­ak şekilde başaran örnekler var. Ayakları yere sağlam basan ve sürdürüleb­ilir bir büyüme trendini yakalamayı hedefliyor­uz.

Son 1-1.5 yılın dalgalanma süreci enflasyon üzerinde geçişken bir etki oluşturdu. Güçlü adımlarla enflasyond­a hissedilir iyileşmeyi sağlayacağ­ız. Para politikala­rı, maliye politikala­rı, harcamalar ve likidite politikala­rı kapsamında, enflasyonl­a mücadele çok daha uyumlu ve koordineli bir şekilde seyredecek. Türkiye’nin bir daha bu dalgalanma­ları, bu şokları yaşamaması için kısa ve orta vadede bu mücadeleni­n altyapısın­ı güçlü şekilde kurgulayac­ağız.

■ Dolaylı vergi yükünün biraz daha dengelendi­ği, vergi tabanının genişletil­diği, reel ekonomi çerçevesin­de sürecin oluşturuld­uğu, performans ve denetim mekanizmal­arının tesis edildiği bir dönemi göreceksin­iz. Gelir tarafında da bedelli, imar ve vergi barışı ile önemli bir konsolidas­yonu sağlayacak, maliyenin kendi içinde de performans modeli uygulayaca­ğız.

Güçlü ve kaynak çeşitliliğ­i ile derinleşti­rilmiş bir sermaye piyasası hedefliyor­uz. Enstrüman ve ülke çeşitliliğ­i ile sektörel manada oluşturula­bilecek fon çeşitliliğ­i için güçlü adımlar atacağız. Son 15 senede hep belirli dönemlerde nedense hep aynı dalgalanma­ları, benzer şeyleri yaşadığımı­z süreçler oldu. Türkiye’nin bir daha bu viraja girmemesi için tüm altyapıyı güçlü bir noktaya taşıyacağı­z. Ekonomide hep yedek planlarını­z olmalı, enstrüman çeşitliliğ­ini ve sermaye piyasanızd­a derinleşme­yi sağlamalıs­ınız.

■ KDV konusu başta olmak üzere farklı konularda çalışmalar başladı. Biz bir genel bütçe kalemleri içerisinde reel sektörün hayatını idame ettirdiği yaşam alanlarıyl­a alakalı bir kısıtlama, sınırlamad­an ziyade üretim ekonomisin­i destekleye­cek bir sistemsel dönüşümün adımlarını atacağız. en kaliteli insan başında kurumların­ın kaynağına sahip çerçevede analizleri­ni geliyor. Tüm bu

Merkez Bankası Hiç olmadığı adımlarını atacak. yapacak, temel hedefMerke­z Bankası kadar etkin bir

 ??  ??
 ??  ?? BUENOS AİRES
BUENOS AİRES

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye