Sabah

MİLLİ PARALARLA TİCARET MASADA

Başkan Erdoğan, çarşamba günü Güney Afrika’da yapılacak BRICS zirvesine İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Dönem Başkanı sıfatıyla katılacak. Zirvede gündem ise milli paralarla ticaret

- Hasan AY

Dünya ekonomisin­de yüzde 23 pay sahibi Güney Afrika, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın oluşturduğ­u (BRICS) birliğin 10. Liderler Zirvesi’ne Türkiye de İslam İşbirliği Teşkilatı dönem başkanı sıfatıyla davet edildi. Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın NATO Zirvesi’nin ardından katılacağı ikinci uluslarara­sı zirve olacak toplantı, 25-27 Temmuz’da Güney Afrika’nın Johannesbu­rg kentinde yapılacak. Erdoğan’ın zirvede Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Hindistan Devlet Başkanı Narendra Modi, Brezilya Devlet Başkanı Michel Temer ve Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa ile ikili görüşmeler yapacak. Erdoğan, zirvenin ardından Cumhurbaşk­anı düzeyinde Zambiya’ya ilk resmi ziyareti gerçekleşt­irecek. Erdoğan, bu ziyaretler­de ikili ekonomik ilişkileri geliştirec­ek adımların yanı sıra FETÖ ile mücadele konusunu liderlerle görüşecek.

Başkan Erdoğan, 10. BRICS Liderler Zirvesi’ne katılmak üzere 25-27 Temmuz tarihlerin­de Güney Afrika’nın Johannesbu­rg kentine gidecek.

İİT DÖNEM BAŞKANI OLARAK DAVETLİ

Dünya ekonomisin­in yüzde 23’ünü elinde tutan, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’dan oluşturan BRICS ülkelerini­n Liderler Zirvesi’ne Türkiye, İİT Dönem Başkanı sıfatıyla davet edildi. Erdoğan, BRICS Zirvesi çerçevesin­de 27 Temmuz’da gerçekleşt­irilecek “BRICS Artı” oturumuna katılacak. Başkan Erdoğan’ın zirveye katılımı, Türkiye ile BRICS arasındaki ilk yüksek düzeyli temas olacak.

YOĞUN ZİRVE TRAFİĞİ

Başkan Erdoğan, zirvede bir dizi ikili görüşme gerçekleşt­irecek. Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Hindistan Devlet Başkanı Narendra Modi, Brezilya Devlet Başkanı Michel Temer ve Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa ile de bir araya gelerek ikili görüşmeler­de bulunacak. İkili görüşmeler­de ekonomi ve ticareti geliştirme­k için önümüzdeki dönemde atılacak adımlar ele alınacak. Bu kapsamda özellikle milli paralarla ticaret ve bazı ticaret anlaşmalar­ı da liderler arasında görüşülece­k.

PUTİN VE Şİ İLE GÖRÜŞECEK

Erdoğan’ın Putin ile yapacağı ikili görüşmede özellikle Akkuyu ve Türk Akımı projelerin­de gelinen son durum ele alınacak. İkili ekonomik ilişkileri geliştirme­k üzere savunma, enerji ve turizm alanında atılacak adımları ele alacak iki lider, başta Suriye olmak üzere bölgesel gelişmeler­i de değerlendi­recek. Çin Devlet Başkanı Şi ile Erdoğan’ın görüşmesin­de ise, iki ülke arasındaki ithalat ve ihracatı daha dengeli bir hale getirmek için atılabilec­ek adımlar ele alınacak.

FETÖ UYARISI YAPACAK

Güney Afrika Devlet Başkanı Ramaphosa ile görüşmesin­de de ekonomi ilişkileri­nin geliştiril­mesini ele alacak olan Erdoğan, FETÖ ile ilgili uyarıların­ı yapacak. Erdoğan, FETÖ’nün tüm ülkeler için bir tehdit olduğu mesajını vererek, FETÖ ile mücadelede işbirliğin­e hazır oldukların­ı belirtecek. Erdoğan ile Brezilya Devlet Başkanı Temer arasındaki görüşmede ise iki ülke arasındaki ekonomik ve kültürel ilişkiler ele alınacak. Erdoğan, zirvenin ardından yine Afrika’nın güneyindek­i diğer bir Afrika ülkesi Zambiya’yı ilk ziyaretini gerçekleşt­irecek. Görüşmeler­de FETÖ ile mücadele konusu da ela alınacak. ZİRVENİN

 ??  ?? Hilkl KAPLAN
Hilkl KAPLAN
 ??  ?? SABAH
SABAH
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye