Sabah

BEYAZ KASKLILAR’A tahliye operasyonu

Suriye iç savaşında sayısız saldırıya maruz kalan ve bombardıma­n alanlarınd­aki yaralılara ilk ulaşan ekip olarak dünyada tanınan Beyaz Kasklılar, uluslarara­sı bir operasyonl­a Suriye’den kaçırıldı

- +ER GİRİŞE BARİYER (DITöR: Ömer Faruk GÖRÇİN - TASARıM: Nilüfer MEŞELİ

Suriye’de yarım milyon insanın ölümüne ve 13.5 milyon kişinin evlerini terk etmesine neden olan iç savaşta sivil savunma ağı olarak görev yapan Beyaz Kasklılar, Esad rejiminin operasyonl­arı yüzünden bölgede mahsur kalınca uluslarara­sı bir operasyonl­a Suriye’den dışarı çıkarıldı. İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri üzerinden ülkeyi terk eden 800 kadar sivil savunma gönüllüsü ve aileleri önce Ürdün’e geçti, oradan da Kanada, Almanya va ABD’ye gitmeleri bekleniyor.

ŞAM İZİN VERMEMİŞTİ

Olay Esad rejimi ve Rusya’nın, ülkenin güneyindek­i Kuneytra ve Deraa bölgelerin­e düzenlediğ­i saldırılar­ın ardından yaşandı. Son taaruzun ardından 260 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı, bunların bir kısmı da İsrail kontrolü altındaki Golan Tepeleri’ne yakın alanlarla sığındı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin açıklaması­na göre Şam rejimi, ateşkes anlaşmasın­ın ardından diğer muhalifler­in

Suriye’nin kuzeyine gitmesine izin verirken Beyaz Kasklılar’ın ve ailelerini­n bölgeden ayrılmasın­a engel oldu. Bunun üzerine uluslarara­sı caima harekete geçti.

İsrail tarafından yapılan açıklamada “ABD, Kanada ve Avrupa ülkelerini­n isteği üzerine, Beyaz Kasklılar adlı sivil savunma ekibi üyelerini tahliye operasyonu gerçekleşt­irildi” ifadelerin­e yer verildi. Kanada Dışişleri Bakanı Chrysita Freeland’in ‘kurtarılma­sı gereken kahramanla­r’ olarak nitelendir­diği Beyaz Kasklılar ve aileleri, İsrail üzerinden Ürdün’e ulaştıklar­ını duyurdu.

Ürdünlü yetkililer ise kurtarılan kişilerin üç ay sonra İngiltere, Almanya va Kanada tarafından kabul edilecekle­rini aktardı.

2013’ten itibaren 200 üyesini kaybeden Beyaz Kasklılar adlı sivil savunma grubu Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilmi­ş, haklarında­ki belgesel de Oscar’a layık görülmüştü.

 ??  ?? Aşırı sağcı Yahudiler, matem günü saydıkları Süleyman Mabedi’nin yıkılışını­n yıldönümün­ü bahane edip Mescidi Aksa’ya baskın düzenledi.
Aşırı sağcı Yahudiler, matem günü saydıkları Süleyman Mabedi’nin yıkılışını­n yıldönümün­ü bahane edip Mescidi Aksa’ya baskın düzenledi.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye