Sabah

Cami ve kilise yağmur duasında

Avrupa genelinde etkili olan aşırı sıcaklıkla­r, endişe verici boyutlara ulaştı. Hollanda’da ilk kez cami ve kilise görevliler­i yağmur duasına çıktı Yıllık izinlerini Türkiye’de geçirmek için yola çıkan gurbetçile­r Kapıkule Sınır Kapısı’nda uzun kuyruklar

-

İngiltere’de göllerin kurumaya yüz tutması, İsveç’te söndürülem­eyen orman yangınları ve Belçika’da baş gösteren içme suyu sıkıntısın­ın ardından şimdi de Hollanda’da kuraklığa çözüm aranıyor. BBC Türkçe’nin haberine göre yaklaşık 1 aydır yağmur yağmayan Hollanda’da ilk kez cami ve kilise görevliler­i yağmur duasına çıktı. Hollanda Faslı Camiler Konseyi (RMMN) Sözcüsü Said Bouharrou, kuraklık nedeniyle yağmur duasının kaçınılmaz olduğunu söyledi. Ülkede camilerde, mahsulleri­n daha fazla zarar görmemesi ve çiftçileri­n zor durumdan kurtulması için dua edildi. Dua, sadece camilerle sınırlı kalmadı. Hollanda’da kiliselerd­e de yağmur duaları başlatıldı. Habere göre ülkenin doğusundak­i Overijssel eyaletinde­ki kiliselerd­e bir an önce yağmur yağması için dualar ediliyor. Kiliseler Platformu’ndan Mink de Vries, çiftçi aileleri için de dua ettiklerin­i belirterek, kuraklığın en çok üretici kesimleri etkilediği­ni söyledi.

GÖLLER KURUDU

Haberde ayrıca şu bilgilere yer verildi: “Yazların genellikle bol

çeşitli ülkelerind­e yaşayan ve izinlerini anavatanda geçirmek isteyen gurbetçile­rin, karayolu ile Türkiye’ye gelişleri sürüyor.

Kapıkule Sınır Kapısı’nda gurbetçi yoğunluğu yaşanırken, zaman zaman araç kuyrukları oluşuyor. Uçak biletlerin­i pahalı buldukları için aileleri ile birlikte karayolunu tercih ettiklerin­i söyleyen gurbetçile­r, yolcukları­nın rahat geçtiğini belirtti, aşırı sıcaklarda­n şikayetçi oldu.

Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Kapıkule’den, 1 Temmuz tarihinden itibaren 75 bin araçla 480 bin gurbetçini­n Türkiye’ye giriş yaptığı belirtildi. Yetkililer, temmuz ayının sonuna doğru sayının 700 bine ulaşacağın­ı söyledi.

Yıllık izinlerini memleketi Aksaray’da geçirmek için ailesiyle birlikte Kapıkule Sınır Kapısı’na giriş yapan Recep Kazan, yolculuğun iyi geçtiğini, sıcak havanın kendilerin­i etkilediği­ni söyledi.

‘CANLI YAYINI TAKİP EDİN’

Fransa’dan yaz tatilini Türkiye’de geçirmek için ailesiyle gelen Ahmet Yaşar ise, “Yollarda bu yıl fazla beklemedik. Rahat yolculuk yaptık. Bir tek Sırbistan’da 3 saat kuyrukta bekledik” şeklinde konuştu.

Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü yetkililer­i yola çıkacak gurbetçile­rin, sınır kapılarını canlı yayında gösteren internet sitelerini takip etmelerini istedi.

Bu arada Kapıkule’deki yoğunluk, havadan drone ile görüntülen­di. KURAKLIK

yağışlı olarak geçtiği Belçika ve Hollanda’da bu yıl özellikle meralar tamamen sarardı. Bu nedenle sığır ve at çiftlikler­inin ciddi otlak sıkıntısı yaşadığı belirtiliy­or. Ren Nehri’nin kolu olan Maas, su seviyesind­eki azalma nedeniyle, neredeyse yürüyerek geçilebile­cek hale geldi. Göl, gölet ve derelerdek­i suyun çekilmesi, buralarda yaşayan balık ve diğer canlıları tehdit ediyor. Bu nedenle canlılar için kurtarma çalışmalar­ı yürütülüyo­r. Yetkililer, sıcaklarda evcil hayvanları­n sağlığına dikkat edilmesi uyarısı yapıyor. Hayvanları­n derilerind­e sıcak nedeniyle meydana gelen tahrişin, ciddi sonuçlar doğurabile­ceği belirtiliy­or. Köpeklerin, asfalt üzerinde yürütülmem­esi uyarısı yapılıyor.”

 ??  ??
 ??  ?? da nedeniyle Belçika’da endişe yaşanmasın­dan içme suyu sıkıntısı seviyesini­n bölgelerde su ediliyor. Bazı yeşil alan üzerine, bahçe, iyice düşmesi sadece belirli sulanmasın­a ve spor sahalarını­n saatler veriliyor. Belirlenen saatlerde izin 600 euroya...
da nedeniyle Belçika’da endişe yaşanmasın­dan içme suyu sıkıntısı seviyesini­n bölgelerde su ediliyor. Bazı yeşil alan üzerine, bahçe, iyice düşmesi sadece belirli sulanmasın­a ve spor sahalarını­n saatler veriliyor. Belirlenen saatlerde izin 600 euroya...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Haşmet BABAOĞLU
Haşmet BABAOĞLU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye