Sabah

“Türkiye’yi kalbimde taşıyorum” demişti kalbini kırdılar

-

“A lmanya ioin oynXyorXm, 7rkiyeªyi kalbimde taşıyorXm” demişti.

Kalbini kırdılar.

Mesut Özil, Zonguldak’ın Devrek ilçesinden 1970’te Almanya’ya göç eden bir aileye, 1988’de doğdu. Annesi Gülizar Hanım, günde 12 saat çift vardiya çalışan bir hademe, babası Mustafa Bey de ondan farksız dişini tırnağına takarak çalışan bir işçiydi.

Almanya’da doğmuş, okumuş, Alman genç ve ümit milli takımların­da oynamış, Almanca’yı Türkçe’den çok daha iyi konuşan Özil, uzunca düşünüp taşındıkta­n sonra, Alman millî takımında oynamanın kariyeri için daha iyi olacağına karar vermişti. Bu akılla alınan karar, kalbindeki Türkiye sevgisinin azlığından kaynaklanm­ıyordu.

Çifte kimliğe sahip olanların mahkûm olduğu ikilem onu da hapsetmişt­i. Özil, Türk ve Müslüman kimliğini göstermekt­en hiçbir zaman geri durmadı. Ülkesiyle bağını hiçbir zaman koparmadı. Sahada ellerini semâya çevirerek dua etti. Taraftarın sahaya attığı ekmek parçasını öpüp alnına götürmesin­i sağlayan ruh, onu hiç terk etmedi. Ama gün geldi, ‘asıl Almanlar’ ona asıl aidiyetini­n neresi olduğunu kanıtlamas­ı için baskı yaptı. Erdoğan’ın ‘1azi artığı’ dedikleri, tıynetleri­nin gereğini yaptı.

Mayıs ayındaki Londra ziyareti sırasında, Alman millî takımında oynayan İlkay Gündoğan ve Özil’in, Başkan Erdoğan ile poz vermeleri üzerine Alman basını kudurmuş gibi saldırdı. Hatta Dünya Kupası maçları sırasında bile Almanlar, kendi takımların­ın oyuncuları­nı, Erdoğan’la buluştukla­rı için ıslıkla protesto etti.

Alman Millî Takım Direktörü Oliver Bierhoff,

demişti. Özil’in Alman Millî Takımı’nı seçmesinde­ki en büyük etken olan babası Mustafa Özil ise, “<zVzlk 0eVXtªXn yerinde olVam ‘buraya kadarª der, iVtiIa ederim” demişti. Nitekim öyle de oldu.

2014’te Alman Milli Takımı’na dünya şampiyonlu­ğu getiren en önemli etkenlerde­n olan Özil, “Kazandığım­ızda ‘Alman’, kaybettiği­mizde ‘göçmen’ olXyorXm” sözleriyle Alman Milli Takımı’na veda etti.

Schalke 04, Werder Bremen ve Real Madrid’de oynadıktan sonra şu anda Premier Lig ekiplerind­en Arsenal’de top koşturan Özil, karakterin­i ve kimliğini ayaklar altına almaya çalışanlar­a en güzel cevabı verdi. Can Dündar ve Cem Özdemir gibi karaktersi­z davranmış olsaydı, şüphesiz cumhurbaşk­anlığı sarayların­da ağırlanmay­a devam ederdi.

Almanya ırkçılığı yüzünden kaybetti, Özil haysiyetin­i tekrar kanıtlayar­ak kazandı.

hilal.kaplan@sabah.com.tr SMS: HKA yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL) MH: 444 88 81

 ??  ?? “0eVXtªX kadroya almaktan YazJeoebil­irim”
“0eVXtªX kadroya almaktan YazJeoebil­irim”
 ??  ?? Hilâl KAPLAN
Hilâl KAPLAN
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye