Sabah

Her görüşe saygılıyız

-

azine ve Maliye Bakanı Berat $lbayrak’ın ekonomi yönetimine getirdiği farklardan biri, ekonominin tüm aktörleriy­le verimli istişare toplantıla­rı düzenlemes­i... Daha önce bankacılar­la bir araya gelen ve onların görüşlerin­i alan Bakan Albayrak, dün de Dolmabahçe çalışma ofisinde akademisye­n ve ekonomistl­erle buluştu.

Fırsatlar ve tehditlerl­e dolu dünyada fırsatları­n tehditlerd­en fazla olduğu inancıyla kendini “müzmin iyimser” diye tanımlayan Bakan Albayrak’ın, konuşmak yerine dinlemeyi tercihi, oluşacak yol haritaları­nın “katılımcı ve kapsayıcı” olacağının garantisin­i de sunuyor bize.

Ben dâhil 15 katılımcı, kendi tabirimle “eldivensiz” olarak eteğindeki taşı döktü, dünya ekonomisin­de yaşanan gelişmeler ve Türkiye’nin eko-politik evrendeki sorunlarıy­la baş etme yönünde son derece önemli tespitler dile getirildi.

2 saat boyunca sürekli dinleyen ve sayfalar dolusu not alan Bakan $lbayrak’ın toplantı sonundaki teşekkür konuşması, yeni dönemin yönetim kodlarını yansıtması açısından da önemliydi. Her görüşe saygılı olmak, ekonomi alanından hayata geçirilmes­i gereken politikala­ra ilişkin istişarede bulunmak ve bu gibi toplantıla­rı düzenli hale getirerek her kesimden alınacak katkılarla yol haritasını ortaya çıkarmak...

Dünkü toplantı öncesi G =irvesi dönüşü yaptığı açıklamala­r zaten “kavga değil, kazan-kazan” tutumunu ortaya koymuştu. Gerçekçi ve güçlü program için ihtiyaç duyulan, gerçek veriler ve farklı görüşler olduğunu beyanla Bakan $lbayrak, anahtar kelime olarak “uyum” ifadesini kullanıyor­du.

Türkiye’nin elinde un, yağ, şeker dâhil her şey var ise harika bir helva yapmak işten bile değil... Aslında dünkü toplantıda açık sözlülükle dile getirilen görüşler, bu harika helvayı yapmak için gereken “ateş” yani icraat enerjisini­n de oluştuğu izlenimini verdi bana...

Ortak sorunlara farklı çözüm önerileri sunarken, katılımcıl­arın üslubu, uyumun sağlanması ve güçlü iletişim sayesinde bir yandan kötü algıların giderilece­ğine işaret ediyordu. Gördüğüm, sorunlar envanterin­dekilerin öneminde neredeyse katılımcıl­arın tamamının fikir birliği içinde olduğuydu. Ancak bu sorunların çözümünde, kısa vadede öncelikler konusunda farklı görüşler sergilendi.

Bakan Albayrak’ın toplantı sonrası söyledikle­ri, bundan sonraki adımlar için fikir verebilir: Söylemden ziyade eyleme odaklanmak ve her görüşe saygı duyup, uyum ve koordinasy­onu ön plana çıkarmak şart. Benim izlenimim, uzmanlığı, liyakati önceleyip atletik yapıda yarışa başlayacağ­ımızdır.

seref.oJu]@sabah.com.tr

 ??  ?? Şeref OĞUZ
ÖNERİ-YORUM
Şeref OĞUZ ÖNERİ-YORUM

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye