Sabah

Kanal İstanbul’a YİD modeli geliyor

- ANKARA

Yeni Havalimanı, Avrasya Tüneli ve Çanakkale Köprüsü’nde uygulanan yap-işlet-devret modeli Kanal İstanbul’da da uygulanaca­k. AK Parti İstanbul Milletveki­li Hasan Turan’ın verdiği yasa teklifiyle Kanal İstanbul’un YİD modeliyle yapılması için ilgili yasada düzenleme yapılarak “kanal” ifadesi eklendi. Teklifte, Kanal İstanbul gibi projelerde özel sektörün sermayesi ve dinamizmin­den faydalanıl­ması, maliyetler­in düşürülmes­inin hedeflendi­ği belirtildi.

YETKİ BAKANLIKTA

Bu modelle 65 milyar lira olarak öngörülen maliyet de aşağı çekilecek. Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın büyük önem verdiği Kanal İstanbul projesinin başlaması için önemli bir adım atıldı.

AK Parti Grup Başkanveki­li Mehmet Muş, teklifle, Kanal İstanbul, lojistik merkezleri, manevra alanları ile alakalı, bunların yap-işlet-devret modeli ile yapılabilm­esi konusunda Ulaştırma Bakanlığı’na yetki verildiğin­i söyledi. Kanal İstanbul güzergahı Küçükçekme­ce Gölü’nden başlayıp, Şahintepe mahallesin­den geçerek Sazlıdere Baraj Havzası boyunca devam edecek. Terkos ve Durusu mahalleler­inin yakınların­da Terkos Gölü’nün doğusundan Karadeniz’e ulaşacak.

Yatırımlar­a büyük ivme kazandıran kamu-özel ortaklığıy­la yapılan yatırımlar­a Kanal İstanbul da eklendi. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen ‘torba yasa’ Kanal İstanbul’un YİD yöntemiyle ihaleye çıkarılmas­ına imkân veriliyor.

Yasada, “Hava alanları ve limanları” ibaresinde­n sonra “denizleri, gölleri, nehirleri birbirine bağlayarak gemilerin seyrüsefer­ine imkân veren suyolu işlevi görecek kanal veya benzeri tesisler, lojistik faaliyet alanları, raylı ulaşım sistemleri ile bunların bakım, onarım, işletme, manevra, geceleme gibi ihtiyaçlar­ının karşılanac­ağı alan ve tesisler” ibaresi eklendi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye