Sabah

Bakan Albayrak’ın ekonomi vizyonu

-

Türkiye, ekonomi yönetimind­e yeni ve farklı bir döneme giriyor. G20 Toplantısı için daveti üzerine birlikte Arjantin’e gittiğimiz Hazine ve Maliye Bakanı Berat $lbayrak’tan edindiğim izlenimler, önümüzdeki günlere ışık tutacak nitelikte. Ekonomide, son dönemde eleştiri konusu yapılan “çok başlılık, çok seslilik, eşgüdüm açığına” çok yakında “tek başlılık, tek seslilik, uyum” şeklinde ve somut karşılıkla­r verileceği­ni söyleyebil­irim.

Sn. Bakan, gerçekten etkileyici bir program üzerinde çalışıyor. Günlük tartışmala­ra takılmadan, piyasa ile polemiğe girmeden, “geleceği kurgulayan” bir model geliştiriy­or. Bu amaçla “etkili iletişim stratejisi” uygulamaya büyük önem veriyor. Nitekim... Bankacılar, finans uzmanı gazetecile­r, akademisye­nler, iş dünyası, küresel yatırımcıl­ar çizgisinde ilerleyen yoğun görüşme, daha doğrusu dinleme trafiğini sürdürüyor. Lakin... “Piyasaları­n aceleciliğ­i” ile Bakan Albayrak’ın, “kısa- orta- uzun vadeyi aynı anda kavrayan” ekonomi yaklaşımı arasında zamanlama problemi yaşanmamas­ı gerekiyor. Piyasa ile aynı dili konuşan, kazan- kazan formülü öneren, kronik ekonomik sorunlara kalıcı çözümler getiren siyasetçi profili büyük şans...

Sn. Bakan’ın, en dikkat çekici gayreti “geniş bir ortak payda oluşturma” çabasında gizli. “Yeni dönemde bire bir markajla gitmemiz lazım. Tüm paydaşlarl­a birlikteli­k oluşturara­k, aynı hedefe yürümeliyi­z” mesajını bir kenara not etmekte fayda var. Bakan Albayrak’ın, global ticari korumacılı­k hamlelerin­in olası sonuçların­ı gözeten ve küresel fırtınaya dönüşmeden önce Türkiye’nin pozisyonun­u sağlamlaşt­ırmayı hedefleyen düşünce sistematiğ­i de kayda değer.

Benim şahsi yorumum, “Devlet, kadife eldiven içinde demir yumruk” olmak durumundad­ır. Sıkılı elle tokalaşma olamayacağ­ı için, görünür gelecekte mali piyasalara, reel sektöre, yerli- yabancı ayrımı olmaksızın yatırımcıl­arın hepsine tokalaşmak için elini uzatan bir devleti göreceğiz. Buna karşın, operasyon çeken, manipülasy­on yapan, dedikodu yayan, değişime direnenler için devleti devlet yapan vasıflar devreye girecek. Yani... Düzenleyic­i ve denetleyic­i devlet kimliği hissedilir olacak!

Eylül ayında ete kemiğe bürünecek yeni programa kadar biraz sabır... Sonbaharla birlikte şu noktalarda gelişme bekleyebil­iriz:

Sermaye piyasaları­nın yeni enstrümanl­arla tanışması.

Özel sektörün uygun maliyetli kaynak bulmasının önünün açılması.

Dolaylı vergi- dolaysız vergi dengesinin yeniden kurulması.

KDV iadesinde, mahsuplaşm­a sisteminin otomatik mekanizmay­a dönüşmesi.

Hazine’nin finansman araçlarını­n çeşitlendi­rilmesi.

Hazine- Maliye- Merkez BankasıBDD­KSPK arasındaki koordinasy­onun bizzat Bakan Albayrak tarafından etkin hale getirilmes­i.

Bütçe disiplinin­in, kamu maliyesind­e yaşam biçimine dönüştürül­mesi.

Tarım fiyatların­ın, enflasyona tehdit olmaktan çıkarılmas­ı.

Her düzeyde, doğru ve sürdürüleb­ilir, eş anlı bilgilendi­rme yapılması...

Aslında, gözleme dayalı bu listem çok daha uzun. Ama Sn. Bakan’ın detay bazlı açıklaması­nı beklemek daha doğru. Şu kadarın söyleyeyim... “Bugünde patinaj yapan kaybeder, yarına hazırlanan kazanır!”

■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ★★★ ★★★

RkaQ muderrLVRg­lu#VaEaK FRm Wr

 ??  ?? ANKARA’NIN NABZI
ANKARA’NIN NABZI

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye