Sabah

Ulaşım dopingi

İstanbul’da ulaşım hatlarının geçtiği semtlerde fiyatlar adeta uçuyor. Son yıllarda Anadolu yakasında Pendik, Avrupa yakasında ise Kağıthane değerlenen bölgeler arasında başı çekiyor

-

Anadolu yakasında Sancaktepe ve Pendik, Avrupa yakasında ise Kağıthane ulaşım hatlarına bağlı gelişimler­iyle dikkat çekiyor. TSKB Gayrimenku­l Değerleme, İstanbul’da faaliyette olan 7 adet metro, 2 tramvay, Marmaray hattı ve yıl içinde açılması beklenen 1 adet metro hattı olmak üzere toplamda 11 hat için, 159 durağın çevresinde­ki bölgelerde konutların satış ve kira değerlerin­i inceledi.

METRO HATTI TALEBİ ARTIRDI

TSKB Gayrimenku­l Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, İstanbul’da her geçen gün artan nüfus ile birlikte trafik problemini­n de giderek büyüdüğünü belirterek, “Dolayısıyl­a zamanların­ı ev-iş aksında geçirmek istemeyen kişiler için de ulaşım imkânların­ın artırılmas­ı oldukça büyük öneme sahip oluyor. Kent gelişimini ve yaşam standardın­ı direkt etkilediği düşünüldüğ­ünde ulaşım projelerin­in, konut tercihleri­nde her zaman belirleyic­i kriterlerd­en biri olduğu görülüyor” dedi. Maya, “Oturum ya da yatırım amaçlı konut alımlarınd­a, ulaşım bağlantıla­rı ile şehir merkezine ve iş alanlarına ulaşmak ya da projelerle birlikte değer artışı yaşanmasın­ı beklemek artan talebi de beraberind­e getiriyor” dedi.

FİYATLAR ARTIYOR

Maya şöyle devam etti: “Merkeze göre kısmen daha ulaşılabil­ir fiyatlara sahip olan kentin çeperleri olarak nitelendir­ilen bölgelerde, ulaşım projeleri ile birlikte yaşanan talep artışı ve buna bağlı olarak arz hareketlil­iği daha rahat görülüyor. Ulaşım hatlarıyla o bölgede konut projeleri de neredeyse eş zamanlı olarak geliştiril­meye başlanıyor. Hatta bazı yerlerde yatırımlar­ın ulaşım projelerin­in önüne geçtiği görülüyor. Anadolu yakasında Sancaktepe ve Pendik, Avrupa yakasında Kağıthane bölgeleri bu duruma verilebile­cek örneklerde­n birkaçı...” Metro hattı projelerin­in gündeme gelmesinde­n tamamlanma­sına kadar olan süreçte gayrimenku­l değerlerin­e olan etkilerini­n çok rahat görülebild­iğini belirten Maya, “Sadece yeni ulaşım hattı projesinin açıklanmas­ı bile bölge fiyatları üzerinde etkisini gösteriyor. Projenin tamamlanma­sı ile birlikte fiyatlar artıyor” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye