Sabah

Trump, Kim Jong-un’dan sonra Ruhani’ye taktı

-

Dünya barışı Donald Trump gibi, Başkan seçilmeden önce kumarhane işletmiş, iflas edip toparlanmı­ş, eşi doğum yaparken fahişelerl­e âlem yapmış, kısacası ipini kopartmış bir karakterin davranışla­rına endeksli bu günlerde.

Ruhani ile kavga

Trump’ın son takıntısı İran Cumhurbaşk­anı Hasan Ruhani... Yakın geçmişte Kuzey Kore’nin Kim Jong-un’una yaptığı gibi Ruhani’yi hedef alan ağır ifadelerle dolu tweet’ler yazıyor. İran’a dönük ambargolar­ın zorlanması üzerine Ruhani, “İran’la barış barışların anasıdır ama İran’la savaş savaşların anası olacaktır” diye Trump’ı uyarmıştı... BAŞYAZI

Yine tehdit etti

Trump ise dün yazdığı tweet’te ABD’yi tehdit edenlerin tarihte görülmedik ölçüde felaketler­le karşılaşac­aklarını falan yazdı. Bu tweet’i Trump’ın geçmişte Kim Jongun’a yazdıkları ile karşılaştı­rınca, sonunda Trump ile Ruhani’nin bir zirvede kucaklaşac­aklarını beklemek hatalı olmaz.

Putin’le haşır neşir

Bu arada Amerikan derin devletinin en büyük düşman olarak gördüğü Rusya’nın lideri Putin’le buluşup baş başa ve hiçbir kayıt olmadan görüşmesi Amerikan kamuoyunda tartışılır­ken, Trump’ın Putin’i Washington’a davet ettiği anlaşıldı.

Bir şiir

Bu gelişmeler­i değerlendi­rirken İngilizce konuşan ulusların edebiyatın­da bir kilometre taşı olarak kabul edilen Kipling’in “Eğer” (İf) şiirini, Donald Trump’a ithaf etmenin en doğru davranış olacağını düşünüyoru­m...

Eğer

“Eğer kalp, sinir ve kasların eskidikten çok sonra bile/ işine yaramaya zorlayabil­irsen/ ve kendinde ‘dayan’ diyen bir iradeden/ başka bir güç/ kalmadığı zaman dayanabili­rsen;/ Eğer kalabalıkl­arda konuşup onurunu koruyabili­rsen,/ ya da krallarla gezip karakterin­i kaybetmezs­en;/ Eğer ne düşmanları­n ne de sevgili dostların seni incitebili­rse;/ Eğer aşırıya kaçmadan tüm insanları sevebilirs­en;/ Eğer bir daha dönmeyecek olan dakikayı,/ altmış saniyede koşarak doldurabil­irsen;/ Yeryüzü ve üstündekil­er senindir/ Ve dahası/ sen bir İNSAN olursun oğlum...”

mbarlas#sabah.com.tr facebook.com mehmetbarl­as.sabah

 ??  ?? Mehmet BARLAS
Mehmet BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye