Sabah

Bedelli’de süre 21 GÜN

Bedelli askerlikte­n yararlanac­ak olanların 28 günlük temel eğitim süresi komisyonda yapılan değişiklik­le 21 güne indirildi. Yurt dışında yaşayan yükümlüler­in bedelli askerlik ücreti de 2 bin euro olarak belirlendi ‘Eğitime ne gerek var’ CHP Karşı çıkmayız

- (DIT|R: Ulaş YILDIZ - TASARıM: Nuran EKİNCİ

Bedelli askerliğe ilişkin yasa teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşüldü. AK Parti İstanbul Milletveki­li Şirin Ünal’in, bedellide 28 gün olan eğitim süresinin 21 güne düşürülmes­i yönündeki değişiklik önergesi komisyonda kabul edildi.

AK Parti Grup Başkanveki­li Mehmet Muş, görüşmeler öncesinde gazetecile­rin sorularını yanıtladı. MHP lideri Devlet Bahçeli’nin temel eğitimin kaldırılma­sı yönündeki sözlerinin anımsatılm­ası üzerine Muş, “Teklif tüm kesimlerin görüş, beklenti ve talepleri dikkate alınarak hazırlanmı­ştır. Sadece belli bir grubun görüşleri dikkate alınarak hazırlanan teklif değildir” dedi.

15 BİN LİRA MAKUL

Muş, “Askerden gelen talep üzerine mi 21 gün oldu?” sorusuna karşılık da “Ülkenin savunması, geleceği ile alakalı planlamala­rı TSK ve Milli Savunma Bakanlığı yapmakta, görüşleri bizim için önemli, değerli” yanıtını verdi.

Komisyon görüşmeler­inde de

İYİ Parti’de 24 Haziran seçim yenilgisin­in sancıları devam ediyor. Peşpeşe gelen istifa haberleriy­le sarsılan İyi Parti’de Meral Akşener’in de önümüzdeki ay içerisinde yapılması beklenen olağanüstü kongrede aday olmayacağı­nı açıklaması da yeni bir krize yol açtı.

Akşener’in olağanüstü kongrede aday olmayacağı­nı açıklaması­nın ardından dün kritik bir toplantı yapıldı. Parti Genel Merkezi’nde bir araya gelen İyi Parti milletveki­lleri yaşananlar­ı masaya yatırdı. Parti Sözcüsü

milletveki­llerine bilgi veren Muş, bedelli askerlik ücretinin 15 bin lira gibi makul bir rakam olmasının, başvuru sayısını artıracağı­nı söyledi.

1 MİLYON 324 BİN KİŞİ

Teklifin 5 maddesinin Milli Savunma Bakanlığı’nın yetki alanıyla ilgili olduğunu belirten Muş, bakaya ve yoklama kaçağı sayılarınd­aki artışın, bedelli askerlik düzenlemes­ini zaruri hale getirdiğin­i ifade etti. Muş, “Yaptığımız düzenleme ile 25 yaş ve üzeri 1 milyon 324 bin kişinin yararlanma imkanı var. Bunun içine yoklama, tecil, bakaya da dahil” dedi.

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Aytun Çıray “Sayın Genel Başkan, bu açıklaması­ndan sonra bir tweet atarak bir daha da aday olmayacağı­nı ifade etti. Bu kendi iradesidir. Ancak bu partinin en alt kademesind­en en üst kademesine kadar ayrıca başka bir irade ortaya çıktı. Bu irade de Sayın Genel Başkanın, hepimizin ortak imza ve teklifleri­yle ilk yapılacak kongrede genel başkan adayı gösterilme­sidir” dedi. Öte Mehmet Muş yandan geçtiğimiz gün MHP lideri Semih Yalçın’ın “İyi Parti’den dönüş için müracaat olursa değerlendi­ririz” açıklaması da dikkate alındığı zaman bazı İyi Parti’li milletveki­llerinin MHP’ye geçip geçmeyeceğ­i de merak konusu olmaya devam ediyor.

görüşmeler­inde söz alan MHP’li Mustafa Kalaycı, bedelli askerlikte eğitime ihtiyaç bulunmadığ­ını belirterek, “Dövizli askerlikte uzaktan eğitim var. Bedelli olacaksa eğitime ne gerek var. Bedelse bedel, verilir yapılır” dedi.

Bülent Kuşoğlu da, bedelli askerliğe yönelik talepleri anımsatara­k, “Bu saatten sonra kimse buna karşı çıkamaz. CHP olarak karşı değiliz. Ancak askerlik kurumu yıpratılma­malı. Yeni bir askerlik kurumuna ihtiyaç var. Birçok birliğimiz­de kadrolar yeterli değil” diye konuştu.

görüşülen torba teklifin tümüne ilişkin görüşmeler­in ardından, maddeler üzerindeki müzakerele­re geçildi.

YURT DIŞI İÇİN 2 BİN EURO

Verilen önergeyle bedelli askerlikte­n yararlanma­k için 28 gün olarak öngörülen temel askerlik şartı 21 güne indirildi. Bedelli askerlikte­n 31 Aralık 1993 de dahil bu tarihten önce doğup 15 bin lira ödeyen ve 21 gün temel askerlik eğitimi alanlar yararlanab­ilecek.

Yurt dışında yaşayanlar ise 2 bin euro ödeyip Milli Savunma Bakanlığı’nca verilecek uzaktan eğitimi almaları halinde askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ANKARA
ANKARA
 ??  ?? MDKPXW gVÜR
MDKPXW gVÜR
 ??  ?? Aytun Çıray
Aytun Çıray
 ??  ?? ANKARA
ANKARA
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye