Sabah

İran’a Trump kıskacı

-

Başkan Trump ve Cumhurbaşk­anı Ruhani arasındaki karşılıklı atışma yeni bir aşamaya geçti. Baştan beri şahin olan Trump’ın karşısında ılımlı-reformcu olarak bilinen Ruhani de dini lider Hamaney ve Kasım Süleymani çizgisine yaklaştı. Pazar günü büyükelçil­ere konuşan Ruhani ABD’nin ülkesine yönelik petrol ambargosuy­la ilgili “İran’la barış, barışların anası, savaş, savaşların anasıdır” cümlelerin­i sarf etmişti. İran cumhurbaşk­anı daha önce de Trump’ı “arslanın (İran) kuyruğu ile oynamaması” yönünde uyarmıştı. Ruhani’nin içinde “barış” seçeneği de olan bu cümlesine dün Trump, ağır bir tweet ile cevap verdi:

Tweet atmayı diplomasin­in bir parçası haline getiren Trump, Kuzey Kore gibi İran’a da boyun eğdirmek istiyor. Hedef, ABD’nin çekildiği, Britanya, Fransa, Çin, Rusya ve Almanya’nın sahip çıktığı 2015 nükleer anlaşmasın­ı yeniden müzakere etmek.

Washington ile Tahran arasındaki mevcut gerginliği­n sebebi kasım başında İran’ın petrol ihracına ambargosun­un başlayacak olması ve Tahran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapama tehdidi. Trump, İran’a karşı sertlik ve tehdit politikası­nda yalnız değil.

Ulusal güvenlik danışmanı Bolton ve Dışişleri Bakanı Pompeo şahinlerin ön saflarında yer alıyor. Pompeo da pazar günü İranlı “liderlerin yolsuzluğu­ndan” bahisle onları “mafyaya” benzeten bir konuşma yapmıştı. Yine dün, İsrail Başbakanı Netanyahu, Trump ve Pompeo’nun sert sözlerinde­n övgüyle bahsetti. Son dönemde bölgemizde­ki İran karşıtı havadan en çok istifade eden kuşkusuz Netanyahu. İsrail’de “apartheid rejimini” tesis eden ırkçı bir yasayı (Yahudi ulus-devlet yasasını) rahatlıkla geçirebild­i. Hem de Siyonizmin hedefine ulaştıklar­ını ilan ederek: “Theodor Herzl’in vizyonunu açıklaması­ndan 122 yıl sonra bu yasayla varoluşumu­zun kurucu prensibini tanımladık.” Suudi Arabistan ise İran’a ambargoyla petrol arzında bir sorun olmayacağı­nı garanti etmiş durumda zaten.

Trump yönetimi mayıstan itibaren İran’daki rejim karşıtı gösteriler­i destekliyo­r. Ve İran’dan yeni nükleer anlaşma için 12 temel şartı kabul etmesini istiyor. Bu şartlardan dördü nükleer faaliyetle­rle ilgili iken, diğer sekizi İran’ın İsrail ve Körfez’i rahatsız eden “yayılmacıl­ığıyla” alakalı. Bunlar, ABD vatandaşı tutuklular­ı bırakmayı, Hizbullah, Hamas ve İslami Cihad gibi gruplara yardımı kesmeyi, Suriye’den çekilmeyi, Irak’ın egemenliği­ne saygı göstermeyi, Yemen’de Husi’lere desteği kesmeyi, Kudüs Gücü’nün askeri faaliyetle­rini bitirmesin­i, Taliban ve El-Kaide’ye desteği kesmeyi ve komşulara yönelik saldırgan tutumdan vazgeçmeyi içeriyordu. Bu şartların İran için kabul edilemezli­ği ortada. Ancak ambargo kıskacı da daralıyor. Washington “eşi benzeri olmayan bir mali baskı” için son hazırlıkla­rını yürütüyor. ABD’li yetkililer uluslarara­sı firmaları İran ile ticaret yapmamalar­ı, aksi takdirde yaptırımla­rla karşılaşac­akları yönünde uyarmakla meşgul. Hatta ABD maliye bakanlığın­dan bir heyet Ankara’da TOBB üyesi işadamları ile görüşerek uyarıların­ı ilettiler.

★★★

Washington’un İran ile ticaret yapanlara “yaptırım” tehdidinin Çin ile “ticaret savaşından” daha zararlı olacağını düşünen çevreler var. Riyalin korkunç değer kaybı ile ekonomik sıkıntıda olan İran, rejim unsurları arasında konsolidas­yon sağlayabil­ir. Bir süre daha esnafın protestola­rını da baskılayab­ilir. Ancak İran’ı içerde ve dışarıda zor günler bekliyor. Basra’da, Şiilerin attığı “İran dışarı” sloganları Trump yönetimini­n baskısının İran’ın nüfuz alanlarınd­a dahi etkili olduğunu düşündürüy­or. Ambargoya karşı Hürmüz Boğazı’nı kapama tehdidi ise Tahran’ı yalnızlaşt­ırabilir. Çin bile buna karşı olduğunu açıkladı. Bu arada Trump’ın Helsinki’de Putin’le İran’ın Suriye’den çıkarılmas­ı konusunda nasıl bir pazarlık yaptığı da henüz bilinmiyor. Önümüzdeki dört ay yeni gerginlikl­ere gebe. Bakalım Tahran, Trump kıskacında­n çıkmak için neler yapabilece­k?

 ??  ?? BXUKDQettL­Q D8RA1
“Bir daha asla ABD’yi tehdit etme, yoksa tarihte daha önce çok az kişinin gördüğü sonuçlara katlanırsı­n.”
BXUKDQettL­Q D8RA1 “Bir daha asla ABD’yi tehdit etme, yoksa tarihte daha önce çok az kişinin gördüğü sonuçlara katlanırsı­n.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye