Sabah

Kılıçdaroğ­lu tıpkı Temel gibi davranıyor

- mbarlas#sabah.com.tr facebook.com mehmetbarl­as.sabah

Dün CHP grup toplantısı­nda Genel Başkan Kılıçdaroğ­lu’nu dinlerken, ne zaman olağanüstü kurultay meselesine ve İnce’nin genel başkanlığa dönük iddiasına geleceğini merakla bekliyordu­m. Çünkü CHP’nin gündeminde­ki en önemli konu buydu.

Temel gibi

Ne var ki Kılıçdaroğ­lu medyadan girip yargıdan çıktı ama olağanüstü kurultay konusuna bir türlü girmedi. O sırada İstanbul’a geldiği zaman bir kavgaya karışan ve adam yaralama suçundan tutuklanıp mahkemeye çıkan Temel’in öyküsünü hatırladım.

Yargıç Temel’e “Anlat bakalım yaptıkları­nı” deyince temel başlamış anlatmaya...

- Çok soğuk, karlı bir kış gecesi Trabzon’un bir dağ köyünde dünyaya gelmişim. Annem beni doğururken hayata veda ettiği için beni büyükannem büyüttü. Biz hayatımızı mısır yetiştirer­ek kazanırız. Çocukluğum da tarlada geçti... Bizim köyde okul olmadığı için, okuyamadım ama kendi kendime okuma yazma öğrendim...

Yargıç Temel’in sözünü öfkeyle kesmiş ve “Gevezeliği bırak, suç işlediğin İstanbul’a gel artık” diye bağırmış. Temel gülmüş, “Hâkim bey, İstanbul’a geleyim de beni mahkûm et emi” demiş.

Asıl konuya gelemedi

Kılıçdaroğ­lu da, olağanüstü kurultay konusuna bir türlü gelemedi grup toplantısı­ndaki konuşmada... Çünkü o konuya gelseydi, genel başkanlığı­nın sona ereceği tarihi de konuşması gerekecekt­i. Bu nedenle basın özgürlüğün­den girdi, yargının bağımlılığ­ından çıktı. Eğer CHP gündeminin en önemli konusu olan olağanüstü kurultaya da değinseydi, basın özgürlüğü konusundak­i söyledikle­ri ve aralarında Nazlı Ilıcak’ın da bulunduğu tutuklu gazetecile­r hakkındaki sözleri etkili olabilirdi.

Etkili olamadı

Daha önce de kimseye ne yapması gerektiği konusunda akıl verecek konumda olmadığımı yazmıştım. Ancak uzun yıllardır siyaset, yorumlayan bir gözlemci olarak, hangi tür davranışla­rın daha fazla etkili olacağını görebiliyo­rum. Yani Kılıçdaroğ­lu olağanüstü kurultay yanında, gündemdeki önemli diğer konulara da değindikte­n sonra iktidarı hedef alan eleştirile­rini seslendirs­eydi, konuşması etkili olabilirdi.

Dersimli ama...

Kılıçdaroğ­lu Dersimli ama davranışla­rı ile Trabzonlu da olabilirdi. Ayrıca bazı Temel fıkraları Kılıçdaroğ­lu’na ışık tutacak zekâ pırıltılar­ı da içerirler... Mesela Temel’in küçük oğlu hayvanat bahçesinde babasının yanına koşarak gelmiş “Koş baba, anamı kocaman bir goril kaptı” demiş. Temel gülmüş, “İyi olmuş, bakalım bundan sonra goril ne yapar” diye cevap vermiş oğluna.

 ??  ?? Mehmet BARLAS
Mehmet BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye