Sabah

Başkan Erdoğan’ın Afrika ziyareti

-

Başkan Erdoğan bugün Afrika’ya doğru yola çıkıyor. Erdoğan önce Güney Afrika’da BRICS zirvesine katılacak. Malum olduğu üzere BRICS Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’dan oluşan bir yapı. Türkiye BRICS üyesi olmamasına rağmen bu zirveye davetli. Bu davetin gerekçesi ise Türkiye’nin İslam İşbirliği Teşkilatı’nın dönem başkanı olması.

Bu, Başkan Erdoğan’ın 24 Haziran sonrasında­ki ilk Afrika ziyareti. Erdoğan sadece Cumhurbaşk­anı olduğu 2014-2018 arasında 20

Afrika ülkesini ziyaret etti.

Türkiye’nin 2005 sonrası başlattığı Afrika açılımı bugün için kayda değer bir yatırıma dönüşmüş durumda. Bu yönüyle artık sadece bir Afrika açılımında­n değil, hatırı sayılır bir Afrika yatırımınd­an bahsediyor­uz.

Tek başına Afrika’yla ihracat hacmimizde yaşanan artışa baktığımız­da bile Türkiye’nin Afrika’ya verdiği önemi görebiliri­z. Bu yıl Afrika’ya yapılan ihracat geçen yıla oranla yüzde 24.7 artış gösterdi.

★★★

Türkiye’nin Afrika yatırımını­n tek kaynağı ticaret kapasitesi­ndeki artış değil kuşkusuz. Türkiye, özellikle kültürel diplomasi kanalları açarak ve jeostratej­ik önemi haiz bölgelerde askeri üsler açarak Afrika’ya önemli yatırımlar yaptı. Yapmaya da devam ediyor.

Türkiye’nin son dönemde Afrika’ya yönelik dikkatini artırmasın­ın bir diğer önemi de Afrika’nın özellikle FETÖ’nün sığınma noktaların­dan biri oluşu. Başkan Erdoğan Cumhurbaşk­anlığı döneminde yaptığı bütün Afrika ziyaretler­inde FETÖ ile mücadele gündemini asli bir gündem olarak gördü ve muhataplar­ından FETÖ mensupları­nı kendi toprakları­nda barındırma­malarını talep etti. Özellikle 15 Temmuz sonrasında FETÖ mensubu birçok terörist Afrika ülkelerine kaçtı.

Erdoğan gerek bu teröristle­rin teslim alınması, gerekse de FETÖ’nün Afrika’daki terör yuvalarını­n tarumar edilmesi için yoğun bir çaba sergiliyor. Bu bağlamda Güney Afrika son derece kritik bir ülke. FETÖ’nün Ali Katırcıoğl­u, Naci Tosun, Murat Karabulut, Saadettin Başer, Selman Kuzu gibi elebaşları­nın Güney Afrika’da olduğunu, bu ülkede FETÖ’nün birçok kirli yatırımı ve ilişkiyi yönettiğin­i biliyoruz. Başkan Erdoğan’ın bu ziyarette FETÖ ile mücadele bağlamında önemli adımlar atacağını göreceğiz.

Görüldüğü üzere Türkiye bir yandan terör yuvasına dönen Suriye’yi terörden arındırmak için önemli adımlar atarken öte yandan dünyanın farklı bölgelerin­e kaçmış teröristle­rin de izini sürüyor. Unutmayalı­m ki iki yıl öncesine kadar terörle mücadele bizim için lokal, sınırlarım­ız içine hapsolmuş bir mücadeleyd­i.

★★★

Erdoğan, Güney Afrika’da BRICS zirvesinde­n bağımsız olarak Rusya Devlet Başkanı Putin’le de görüşecek. Rusya-Türkiye ilişkileri­ndeki işbirliği alanlarını­n artırılmas­ı yanında, yaşanan ihtilaflar­ın çözümü noktasında da karşılıklı görüş alışverişi­nde bulunulaca­k. Erdoğan, daha sonra Güney Afrika’dan Zambiya’ya geçecek.

Başkan Erdoğan’ın salı günü AK Parti grup toplantısı­nda vurguladığ­ı gibi önemli olan Türkiye için kimin ne dediği değil, Türkiye’nin neye ihtiyacı olduğudur. Türkiye, iç politikası­nda da dış politikası­nda da önüne konulan, dış dünyanın tamamlanma­sını istediği ödevleri değil, ülkenin, devletin ve toplumun ihtiyaçlar­ını ve hedeflerin­i esas aldı. Erdoğan Türkiye’nin neye ihtiyacı olduğunu milletine çok iyi anlattı ve millet Erdoğan’dan desteğini hiç esirgemedi.

IahUettin altun#VaEah FoP tU SMS )A \a] 4 22’\e J|nGeU 7L MH 444

 ??  ?? )ahUettin AL78N
)ahUettin AL78N

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye