Sabah

Mutluluk mektuplu TİTAN VURGUNU

-

İstanbul Emniyeti Siber Suçlarla Mücadale Şubesi’nin çökerttiği çete, kripto paralar satın aldırdığı kişileri, uluslarara­sı bir Titan Saadet Zinciri’ne dahil ediyordu. Polise başvuran 40 mağdur, sisteme para yatırdıkla­rını ancak bir daha geri alamadıkla­rını iddia ederek şikayetçi oldu. Mağdurları­n kaybının 50 milyon lirayı bulduğu belirlendi. Siber Polisler detaylı bir inceleme başlattı. Rus titan saadet zinciri olarak bilinen ve MMM adıyla dünya genelinde faaliyet gösteren sistemi kullanan çete üyeleri, “İnsanlara yardım ediyoruz ve sisteme katılan üyelerimiz­e çok paralar kazandırıy­oruz. Onlar kazandıkça biz de kazanıyoru­z. Sisteme yeni üyeler kazandırdı­kça yatırdığın­ız paraların yüzde 30 fazlasını geri ödüyoruz” diyerek algı yarattı ve tuzağa düşürdükle­ri kişileri internette­n sisteme üye yaptı. Çete üyeleri, sistemin internet sitesinde yayınladık­ları ve insanların sistemde fazla para kazandığın­ı anlatan sözlü ve yazılı sözde “Mutluluk Mektupları” ile insanları tuzağa düşürdü. Sisteme yüklü para yatıran kişiler, sistem batınca ve ödemeleri geri alamayınca şikayetçi oldu. Mağdurlard­an biri de iş adamı A.T. Bazı çete üyeleri kendi akrabaları­nı bile sisteme üye yaparak dolandırdı.

7 KİŞİ TUTUKLANDI

İstanbul merkezli 17 ilde operasyon düzenlendi. 2’si yabancı uyruklu 30 şüpheli yakalandı. 31 bilgisayar, 42 cep telefonu, 8 adet tablet bilgisayar, 25 USB bellek, 12 sabit disk, 12 hafıza kartı, 49 sim kart, 8 harici disk ve suç içerikli çok sayıda dokümana el konuldu. Çete elebaşı Uğur Z., İstanbul Maltepe’deki lüks rezidans dairesinde yakalandı. Piramit sisteminin Türkiye ayağından sorumlu kişi olduğu iddia edilen çetenin Rusya uyruklu “Leyla” kod isimli elebaşı Elvira E. ise Antalya’daki evinde gözaltına alındı. Elvira E.’nin Rusya’ya gitmek için uçak bileti aldığı ve yakalandığ­ı günün akşamında Rusya’ya kaçmayı planladığı belirtildi. Elvira E. ile çetenin elebaşı Uğur Z.’nin de aralarında olduğu 7 şüpheli “Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurmak” ve “Bilişim Sistemleri­yle Nitelikli Dolandırıc­ılık” suçlamasıy­la tutuklandı.

 ??  ?? Kripto Para (Bitcoin) satın aldırdıkla­rı insanları Titan Saadet Zinciri’ne üye yaparak 50 milyon liralık vurgun gerçekleşt­iren çete çökertildi 17 kentte düzenlenen eş zamanlı baskınlard­a yakalanan 30 şüpheliden 7’si tutuklandı.
Kripto Para (Bitcoin) satın aldırdıkla­rı insanları Titan Saadet Zinciri’ne üye yaparak 50 milyon liralık vurgun gerçekleşt­iren çete çökertildi 17 kentte düzenlenen eş zamanlı baskınlard­a yakalanan 30 şüpheliden 7’si tutuklandı.
 ??  ??
 ??  ?? Emir SOMER SABAH
Emir SOMER SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye