Sabah

Yeni dünyada Türkiye ağırlığı

BRICS liderleri ABD’yi ve ticaret savaşların­ı eleştirdi ve yeni bir dünya düzeni önerdi. Bu dünyada Türkiye hem kilit rol oynuyor hem de oyun kurucu statüsünde

- EGiW|r: Barış ERGİN Tasarım: 6HoLO .$<$

Güney Afrika’dayız. Johannesbu­rg’daki BRICS zirvesinde liderlerin dilinden şekillenen yeni dünya tehdidi; ticaret savaşları ve bunun uluslar üzerindeki etkileri dillendiri­liyor. Liderlerin ortak bildiri başlığı şöyle; Ticarette tek taraflılık ve korumacılı­kla savaşacağı­z.

Ticaret savaşıyla savaş bildirisi bu aslında… Daha doğrusu barış için savaş. Barış derken, bizim de dillendird­iğimiz “kazan/kazan” prensibiyl­e insanlığa hizmet eden ekonomi ve işbirlikle­rini yeniden tesis etmek. Yeniden diyorum zira ABD bu barışı bozdu. Bozmakla kalmayıp, önüne gelene bir tekme şımarıklığ­ındaki haydut çocuk gibi dünya barışını risk altına sokuyor.

Bildiriye bakıyoruz; BRICS liderleri, ‘Dünya Ticaret Örgütü’nün (DTÖ) kuralları doğrultusu­na açık, kimseyi dışarıda bırakmayan ve çok taraflı bir ticaret sistemini destekledi­klerini’ söyledikle­ri bir bildiri bu… Metne bakınca, isim vermeden ABD Başkanı Donald Trump’ın vergi silahıyla giriştiği yıkıcı uygulamala­ra yer verilmiş; “Çok taraflı ticaret sisteminin benzeri görülmemiş tehditlerl­e karşı karşıya olduğunu görüyoruz. Açık bir dünya ekonomisin­in önemini vurgulamak istiyoruz.”

Zirvenin derdi bununla da sınırlı değil kuşkusuz. Su kaynakları, tarım, bölgesel havacılık, teknoloji ve dijital ekonomi gibi alanlarda hükümetler­arası işbirliği öngören çeşitli anlaşmalar da bu zirvenin kazancı olarak karşımıza çıkıyor.

Trump’ın “dolardan başka para düşüneni yakarım” yaklaşımı, ABD’nin haydutluğu­nu sergilediğ­i coğrafyala­rda, yeni ittifaklar­ın arayış ve inşasını da hızlandırm­ışa benziyor. Yeni dünyada mevcut kurumlar önemini kaybederke­n yenileri filizleniy­or. Trump’ın güç kaybına güç aşısı gayretleri süredursun, bu yeni kurumlar hayatımıza girmeye başladı bile.

Misal buraya özel davetle geldiğimiz BRICS zirvesinde Türkiye, çok özel bir öneme sahip. Zira güç dengelerin­in sürekli değiştiği ortamda ülkemiz, bu güç trafiğinin tam ortasında ve karar noktaların­da…

9 yıl önce başlayan krizden bu yana geçen süre, böylesi belirginle­ştirmede yeterli olmasa da yok değil. Mesela eskisi gibi gürleyemiy­or, gürlese de yağamıyor. daha etkin hale geliyor. Dünya üretiminin 3’te 2’sini elinde tutan zenginler, ile başlayan sonra ve yakın gelecekte halini alacak olguyla baş etmek için beyhude uğraş veriyor. eşdeğeri olan çökmesi ardından kendine iş arar durumda. Çocuk pornosu, kara para aklama, uyuşturucu mücadelesi­yle uğraşıyor. Eurosu’nun derdinde, birliğini koruma telaşında. çoktan istatistik yığını haline geldi. kemer sıkma işinden çıktı, varlığını sürdürebil­mek için başladı. ise küresel kriz ölçeğinde çoktan oldular. Yetmedi, yeni yetme kısaltmala­r girmeye başladı hayatımıza; ile başlayan süreçte; (Kolombiya, Endonezya, Vietnam, Mısır, Türkiye, Güney Afrika), (Meksika, Endonezya, Güney Kore, Türkiye), (Vietnam, Endonezya, Türkiye, Arjantin), ŞANGAY BEŞLİSİ (Çin, Kırgızista­n, Rusya, Kazakistan, Tacikistan) ve diğerleri…

 ??  ??
 ??  ?? Şeref OĞUZ
-O+ANNESBURG
Şeref OĞUZ -O+ANNESBURG

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye