Sabah

KURAL KOYMAK BÖYLE BİR ŞEY

-

dünya yeni kurumların­ı var ederken dikkati çeken Türkiye’nin bu yeni oluşumlard­a yer almaya başladığıd­ır. Kurala uymak yerine kural koymak böyle bir şeydir zaten«

Kısaca, içinde “T” barındırma­yan ittifaklar­ın artık güçten düşeceği bir sürecin içindeyiz ve ne yazık ki kendimizi gömdüğümüz kısa vadeli güncel sorun yumağından, kurfaiz-enflasyon üçgeninden kafamızı kaldıranım­ız az. Burada dikkatimi çeken, yabancılar­ın bizi, bizden daha net görebildik­leridir. Anadolu Ajansı’nın notlarına bakıyorum; benzer analizleri görüyorum: Türkiye’nin özel davetle Güney Afrika’daki BRICS zirvesine davet edilmesi, yükselen bir ekonomi niteliğind­en kaynaklanı­yor. Türkiye’nin BRICS ile geliştirec­eği ilişkinin siyasi sonuçları, küresel siyasi sistem açısından Türkiye’nin elini güçlendire­cek bir etkiye matuf olacak. Türk dış politikası açısından Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika ile ikili ilişkileri­n geliştiril­mesi, Türkiye’ye ilgili ülkelerin bölgelerin­de de siyasi ve diplomatik derinlik kazandırac­ak. Özellikle Sahraaltı Afrika bölgesine yönelik gerçekleşt­irilecek üst düzey resmi ziyaretler, bölge ülkeleriyl­e Türkiye arasındaki iletişimi kalıcı hale getirip sağlamlaşt­ıracak.

Netice; Yeni dünyada Türkiye ağırlığı, giderek daha çok hissediliy­or ve bu süreçte bize düşen, yeni sisteme biran önce işlerlik kazandırar­ak, oluşan bu fırsat penceresin­i kullanmak. Ancak bu sayede, yeni dünyanın, ufukların efendisi olabileceğ­iz.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye