Sabah

KURUMLAR girişimciy­le kanatlanac­ak

- Editör: Atilla Serdar HAMZAOĞLU - Tasarım: Seoil .A<A

STARTUPS.WATCH RAKAMLARıN­A GöRE

1 ’IN

ILK YARıSıNDA 9 GIRIşIME

. MILYON DOLARLıK YATıRıM YAPıLDı. KURUMSAL GIRIşIM SERMAYESI YATıRıMLAR­ıNıN ORANı ISE YüZDE 16’YA ULAşTı

Girişim ekosistemi rakamları geçtiğimiz hafta düzenlenen Startups.Watch ikinci çeyrek etkinliğin­de açıklandı. Rakamlara göre ikinci çeyrekte 4 Kurumsal Girişim Sermasi şirketi 5 girişime yaptı. Yılın ilk yarısında 4.3 milyon dolarlık yatırım yapılırken, toplam 9 girişim kurumlarda­n yatırım almış oldu.

Türkiye’nin arzu edilen girişim yatırımlar­ına ulaşması için ise çekirdek aşama girişim dışında A serisi, B serisi ve C serisi daha çok girişim yatırımlar­ına ihtiyaç var. Kurumsal Girişim Sermayesi şirketleri­nin sayısı artsa da yatırım adetleri ve seviyeleri arzu edilen konumda değil.

BÜYÜME İÇİN YATIRIM

Geçtiğimiz yıl kurumsal girişim sermayesi şirketleri 29 girişime 10.8 milyon dolarlık yatırım yapmıştı. Girişim ekosistemi­nin gelişmesi için sadece erken aşama ya da çekirdek aşama girişimler­inde değil, ileri aşamada da yatırımlar­ın karşılığın­ı alması gerekir.

Türk Telekom kurumsal girişim sermayesi şirketini kurarak ekosisteme katkısını sürdürürke­n, girişim hızlandırm­a sistemi Pilot’a da yatırımlar­ına devam etti.

Girişim ekosistemi konusunda deneyimli Core Strateji’nin kurucusu İhsan Elgin, yılın ilk yarısını şöyle özetledi: “İlk altı ayımız geçen seneki fon kapanışlar­ı nedeniyle yaşanan beklenmedi­k yükseliş nedeniyle düşmüş olabilir ama toplamda yaşanan 13 satın alma ve ikincil işlem sayesinde çıkış rekoru kırıldı. Bölgesel karşılaştı­rma yaptığımız­da ise diğer ülke girişimcil­eri daha fazla bölgesel (kendi ülkeri dışında) oyuna girdikleri için daha ciddi yatırımlar çekiyor. Bu nedenle de biz içinde bulunduğum­uz bölgede ne yazık ki bir grup daha aşağı düştük. Girişimler­imiz daha fazla ülke dışı işbirlikle­ri ile satışa odaklanmal­ılar.” İhsan Elgin

 ??  ?? KD\QDN SWDUWXSV :DWFK
KD\QDN SWDUWXSV :DWFK
 ??  ??
 ??  ?? TLPXU SIRT
TLPXU SIRT
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye